UNICEF surengtame koncerte įžymybėms sunkiai sekėsi tvardyti emocijas

Penktadienį įvyko UNICEF šou „Už kiekvieną vaiką“, skirtą sustabdyti vaikų mirtingumą Sieroje Leonėje. Daugiau nei 40 tūkstančių Sieros Leonės vaikų netenka viso pasaulio vaikų svajonės – užaugti. Jie, nė nesulaukę penkerių, miršta nuo įvairių ligų. Paramos renginį stebėjo visa Lietuva, o studijoje ūžė ištaigingas vakarėlis su visomis Lietuvos įžymybėmis.

Koncerto akimirka.<br>T. Bauras
Koncerto akimirka.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Oct 13, 2012, 2:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:29 AM

Rimtį išsklaidyti bandyta šmaikščiais pasirodymais

TV3 žiūrovai tiesioginėje transliacijoje pamatė tai, apie ką nuolatos pasakojo Sieroje Leonėje apsilankę žinių vedėja Renata Šakalytė ir olimpiniai čempionai Jevgenijus Šuklinas ir Evaldas Petrauskas.

„Šiam vaikui diagnozuota maliarija, anemija. Daktarai nežino, ar vaikas gyvens. Tai bus trečias vaikas, kurį ši moteris praras“, – ašarų negalėjo sutramdyti R. Šakalytė, dar Afrikoje ant rankų laikydama bejėgį vaiką.

Sunkiai emocijas sekėsi sutramdyti ir olimpiečiui Evaldui Petrauskui. Jis vaizdo įraše iš Sieros Leonės nešė mažą berniuką ir kalbėjo, kad nori padaryti viską, kas yra jo valioje, kad tik šis vaikas, taip pat kaip ir kiti Sieros Leonės vaikai, galėtų gyventi.

UNICEF šou „Už kiekvieną vaiką“ misijos Siera Leonėje dalyviams kompaniją palaikė kelios dešimtys spalvingų, šmaikščių ir dainingų personažų. Vienas jų – „Radioshow“ žurnalistas Filadelfijus, ne vienus metus atostogavęs ir specialiai šiai akcijai paruošęs ypatingą interviu.

Koncerte skambėjo visame pasaulyje įžymios dainos. Dainininkė Mia, mūvėdama žydrų plaukų peruką, atliko Lady Gagos dainą „Bad Romance“, o grupė „ŠarkA“ persikūnijo į legendines „Spice Girls“ merginas.

Šou taip pat pasirodė ir aukų berniukai Giedrius Savickas ir Ramūnas Cicėnas, kurie pernai įtikinamai pademonstravo stereotipines lietuvių būdo savybes ir privertė iš juoko leipėti visus renginio svečius.

Likus porai valandų iki UNICEF šou „Už kiekvieną vaiką“ transliacijos, renginio svečiai susirinko pakelti šampano taurių. Taip buvo pažymėta misijos Siera Leonėje pabaiga ir, apskritai, viso UNICEF rengiamo projekto sėkmė.

Ten savo įspūdžiais dalijosi ir apie skurdo problematiką kalbėjosi Sieros Leonės misijos dalyvis olimpinis vicečempionas Jevgenijus Šuklinas. Tarp susirinkusiųjų buvo galima išvysti baleto meistrą Jurijų Smoriginą, manekenę Renatą Mikailionytę, aktorių Saulių Siparį ir kitus puikiai žinomus visuomenės veikėjus.

Aukoti raginio ir užsienio įžymybės

Prie šios labdaros akciją kasmet dauguma pasaulio valstybių. Jai nelieka abejingi ir puikiai žinomi aktoriai, muzikantai, menininkai. Kai kurie iš jų ragino aukoti Afrikos vaikams ir lietuvius.

„Kaip UNICEF ambasadorius aš regėjau daug vargstančių vaikų visame pasaulyje. Kartu mes galime pakeisti šią situaciją. Prašau, duokite jiems tiek, kiek galite, kad UNICEF galėtų padėti šiems vaikams“, – lietuvius aukoti ragino ir britų muzikantas Robbie'is Williamsas.

Rogeras Mooras, aktorius, vaidinęs Džeimsą Bondą, taip pat kalbėjo apie UNICEF vykdomos veiklos prasmę. Anot jo, nėra nieko svarbiau, negu padėti visiems pasaulio vaikams.

„Vaikai Afrikoje kasdien kenčia nuo bado. Daugiau nei 1 milijonas vaikų laviruoja ties mirties riba. Padėkime jiems, kol dar ne per vėlu. Jūsų pagalbos šiems vaikams reikia jau dabar“, – agitavo Ewanas McGregoras. Surasta mergaitė iš praėjusių metų UNICEF misijos

Pernai panaši misija buvo vykdoma Kambodžoje. Ten Marijonas Mikutavičius susipažino su mergaite, vardu Mon Lai. Ji lietuviui pasakojo, kad svajoja tapti pradinių klasių mokytoja. Tuomet mergaitės sveikatos būklė buvo sunki: mažakraujystė, egzema ir inkstų nepakankamumas, o šeima neturėjo pinigų net maistui.

„Labas, Marijonai“, – iš ekrano pasisveikino Mon Lai.

Mergaitė naujame vaizdo įraše papasakojo, kad gavo jai reikiamų vaistų. Ji dalijosi gražiomis svajonėmis, kad nori išmokti skaityti ir rašyti taip, kaip kiti vaikai. Dainininkas, nesitikėjęs tokios staigmenos, kurį laiką pasimetęs nesugebėjo ištarti nė žodžio.

Projektas „Už kiekvieną vaiką“ – tai unikalus projektas Lietuvoje, rengiamas remiantis švedų pavyzdžiu, kai apie blogus dalykus kalbama per humoro prizmę. Kartu tai siekiamybė ir tvirtinimas, kad kiekvienas vaikas turi teisę gyventi. Visi vaikai, visur ir visada turi teisę turėti vaikystę. Tai tikėjimas, kad žmonės gali ir turi išgelbėti kiekvieno vaiko gyvenimą. Tai tvirtas įsipareigojimas daryti viską, kol tai bus pasiekta.

Sieroje Leonėje, turinčioje 6 mln. gyventojų, net pusė yra vaikai. Tai kaip visa Lietuvos valstybė. Kaip ir Kambodža, ši vakarų Afrikos valstybė buvo smarkiai nuniokota pilietinio karo, kuris prasidėjo 1991 m. ir tęsėsi net iki 2002-ųjų. Karo metu, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau nei 50 tūkst. žmonių, šimtai tūkstančių gyventojų neteko namų. Iki dabar Siera Leonė yra viena skurdžiausių Afrikos ir pasaulio šalių, daugiau nei pusė jos gyventojų gyvena iš mažiau nei 1,25 dolerio per dieną. Nors dauguma gyventojų verčiasi žemės ūkiu, šalyje nuolat trūksta maisto, dažni ligų proveržiai, ir kuo skaudžiausiai viskas atsiliepia vaikams.

Visos transliacijos metu buvo galima aukoti skurstantiems ir nuo ligų mirštantiems vaikams. Telefonų skambučiais buvo surinkta daugiau nei pusė milijono litų. Tikslesnė suma, įtraukiant įmonių paaukotus pinigus, bus žinoma pirmadienį.

Ankstesnė patirtis rodo, kad lietuviai vargstantiems vaikams nėra abejingi. Pernai vykusi UNICEF misija Kambodžoje sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo. Paramos akcijos paakinti Lietuvos žmonės skurstantiems ir nuo ligų mirštantiems vaikams paaukojo per 700 tūkst. litų. O tai yra 128 682 išgelbėtos vaikų gyvybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį