R. Janutienė aiškinasi, kaip po bankų griūties dreba žemė

Bankų krizė kiekvienam šalies gyventojui kainuos po 1140 litų. Tai tikina apskaičiavę „Lietuvos ryto” TV laidos „Nuoga tiesa” rengėjai.

R.Janutienė: „Galima įtarti, kad bankų žlugimas buvo suplanuotas.”<br>"Lietuvos ryto" archyvas
R.Janutienė: „Galima įtarti, kad bankų žlugimas buvo suplanuotas.”<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė ("Lietuvos rytas")

Mar 12, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:25 AM

Šįvakar laidos rengėjai žada paskelbti skandalingų faktų, leidžiančių įtarti, kad pinigai iš žlugusių bankų plaukė ir tada, kai jų kontrolė buvo Lietuvos banko rankose. Bus aiškinamasi, kas iš tikrųjų slypi po finansinių institucijų griūtimi, nusinešusia du lietuviškus bankus ir dvi kredito unijas.

– Kaip manote, ar tikroji tiesa nenugrims į istoriją, nepaisant kai kurių politikų ir žurnalistų pastangų? – pasiteiravau laidos vedėjos Rūtos Janutienės.

– Būtina dėti pastangas, kad nenugrimztų. Buvęs Lietuvos banko vadovas Romualdas Visokavičius į diskusiją eina apskaičiavęs, kad bankų griūtis Lietuvai kainuos tiek, kiek kainuotų pastatyti naują atominę elektrinę. Jei tai – tiesa, tai galima pavadinti tik ėjimu į patį dugną.

Lietuva jau yra žengusi negrįžtamų žingsnių. Finansinę naštą reikės tempti ir pensininkams, ir ateities kartoms. Juk pati prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri gina Lietuvos banko veiksmus, savo milijono neįdės į indėlių fondą.

– Pasaulyje paprastai bankus valstybė mėgina gelbėti, o Lietuvoje atvirkščiai – skandina. Ar čia neįžvelgiate politikų rankos?

– Iš tiesų galima įtarti, kad Lietuvos bankų griūtis buvo specialiai suplanuota. Juk bankus valdė konkretūs asmenys, ir jei paaiškėjo neteisėti veiksmai, pinigų srautai, tai turėjo būti vien teisėsaugos reikalas. Tai nereiškia, kad reikėjo nušluoti visą banką.

Šioje istorijoje yra labai aiškus kriminalinis ir politinis dugnas. Tai labai rimta. Šiandien apie tai laidoje ir diskutuosime.

– Kas laidoje bus jūsų oponentas?

– Buvome susitarę su Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoju Raimondu Kuodžiu, kad jis ateis ginti Lietuvos banko garbės. Tačiau artėjant laidai jis ėmė neatsakinėti į telefono skambučius. Dėl dalyvavimo vis dar deramės su Lietuvos bankų asociacijos prezidentu Stasiu Kropu.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius argumentuos savo pasakymą, kad Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko veiksmus turėtų vertinti ne politikai, o prokuratūra. Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis ketina paaiškinti, kodėl jis pasakė, kad „kažkas tikrai gauna „otkatus”.

Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas aiškins, ar pakeliama bus tokia našta valstybei.

„Lietuvos ryto” TV, 18.45 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.