„Kino pavasario“ atidarymo šventėje būrys kinomanų kėlė taurę už pilnametystę

„Sveikiname sulaukus pilnametystės!“, „Sveikiname su aštuonioliktu gimtadieniu!“, „Sveikiname įžengus į suaugusiųjų pasaulį!“ – tokie ir panašūs žodžiai ketvirtadienio vakarą skambėjo kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, kur duris oficialiai atvėrė jau 18-tus metus iš eilės vykstantis festivalis „Kino pavasaris“.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Mar 14, 2013, 11:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:36 PM

Bene didžiausia metuose kino šventė Lietuvoje kaip ir visuomet į vieną krūvą suburia visus filmų mylėtojus. Todėl ne išimtis ir šiemet kovo 14-ąją prasidedantis filmų festivalis. Į atidarymo šventę gausiai susirinko geriausi Lietuvos kino ir teatro režisieriais, aktoriai, kino kritikai, kultūros ir pramogų pasaulio atstovai, politikai.

Itin šventiškai papuoštame kino teatre kiekvienas jų galėjo ne tik akis į akį pabendrauti su su kino pasaulio atstovais, bet ir simboliškai pajusti iš lėto ateinančio ir palaipsniui bundančio pavasario dvasią. Gyvo garso koncertas, vaišės ir žalios žolės oazėmis papuoštas interjeras – tai tik dalis to, ką galėjo išvysti į oficialią festivalio atidarymo šventę pakviesti svečiai.

Specialiai kvietiniams svečiams surengtame kino seanse buvo pristatytas „Kino pavasario“ atidarymo filmas – muzikali komedija „Kvartetas“. Šis filmas buvo pasirinktas neatsitiktinai. Pagrindinis jo aktorius Dustinas Hoffmanas jau buvo apdovanotas dviem „Oskaro“ premijomis, o pati komedija San Sebastiano kino festivalyje tapo oficialiu uždarymo filmu.

„Festivalis įsipareigoja atverti naujas galimybes ir pristatyti naujas tendencijas“, – festivalio atidaryme kalbėjo vakaro vedėjas Rolandas Vilkončius. Pasveikinęs pilnametystės sulaukusį festivalį jis pristatė jau tradicija spėjusią tapti festivalio dainą, kuria šiais metais tapo Amerikos folk muzikos atlikėjo Sixto Diazo Rodriguezo kūrinys „I Wonder“. Pasak jo, ši daina skambės prieš kiekvieną festivalio filmą.

„Jau 18-kti metai, o mes vis bandome jums parodyti kažką naujo“, – juokėsi „Kino pavasario“ organizatorė Vida Ramaškienė. Pristatydama kasmetinę kino šventę ji apibūdino ją trim žodžiais. „Meilė, tikėjimas ir viltis. Šiai trys dalykai – mūsų gyvenimo pagrindas. Todėl linkiu visiems dvi savaites mėgautis ir pasinerti į kino pasaulį“, – kalbėjo ji. Festivalio organizatorė padėkojo visai prie „Kino pavasario“ prisidėjusiai komandai, kurioje šiais metais kaip niekad daug savanorių – net 160.

Šiemet festivalyje iš viso bus pristatyta 230 filmų, tarp kurių – nemažai prestižinius apdovanojimus tarptautiniuose festivaliuose pelniusių juostų, „Kino pavasario“ komanda atrinko šiuos kūrinius, apsilankiusi pernai daugiau nei 20 didžiausių pasaulio festivalių: Kanuose, Berlyne, Toronte, San Sebastiane, Sandanse, Venecijoje, Roterdame, Sarajeve.

Festivalio metu žiūrovai galės susitikti ir pabendrauti su filmų kūrėjais, aktoriais. Į „Kino pavasarį“ šiemet atvyksta garsus kroatų aktorius Rade Šerbedžija, žinomas rusų režisierius Aleksejus Fedorčenka, vienas garsiausių pasaulio smuikininkų Julianas Rachlinas, ukrainiečių režisierius Sergejus Loznica, palestiniečių aktorius Ali Sulimanas ir kiti kino pasaulyje pripažinti kūrėjai.

Pirmą kartą festivalyje bus pristatoma muzikinių filmų programa, kurioje muzikos mylėtojai turės galimybę pamatyti tokius veidus kaip Bobas Marley, Johnas Forte ar Alina Orlova.

Festivalio organizatoriai parengė siurprizą ir gardaus maisto mėgėjams. Čia bus rodomi kulinariniai ir maisto gaminimo paslaptis atskleidžiantys filmai, kuriuose virtuvės šefai dalinsis įdomiausiais triukais ir skaniomis paslaptimis.

Rusiškų filmų gerbėjams organizatoriais rekomenduoja rinktis filmus iš specialios „Naujojo Rusijos kino“ programos, o retrospektyvų mėgėjams – nepraleisti prancūzų režisieriaus Jean-Luco Godardo darbų.

Kaip ir kiekvienais metais festivalis parengė ir specialią konkursinę programą, kurioje dėl geriausiojo vardo varžysis net dvylika filmų iš Rytų ir Centrinės Europos. Kurie festivalio filmai verti didžiausių plojimų ir aukščiausių įvertinimų spręs kompetentinga, kino pasaulyje dirbančių asmenų komisija.

Atsižvelgdami į skirtingus kinomanų poreikius, „Kino pavasario“ organizatoriai žiūrovams pristatys ir ne vieną garsių režisierių darbą. „Meistrų“ programoje bus galima pamatyti korėjiečio Kim Ki-duko, iš Irano kilusio Abbo Kiarostami ar brito Michaelo Winterbottomo filmus. Tarp daugelio užsienio kūrėjų darbų nebus pamirštas ir lietuviškas kinas. Per visą festivalio programą turėtų būti parodyta net 14 lietuviškų filmų.

Tradiciškai kovo viduryje prasidedantis festivalis šiemet žiūrovus į kino teatrus pakvies kovo 14-28 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.