Serialo „Kriminalistai“ kūrėjai juokina tikrus pareigūnus

Serialo „Kriminalistai“ (LNK) kūrėjai, aklai perkeldami į ekraną lenkų scenarijų, ne kartą susimovė. Taip tvirtina policijos tyrėjai, kuriuos nuvylė nekantriai lauktas filmas apie jų darbą.

A. Šlepikas teigė nesidomėjęs nusikaltimų statistika: „Nužudymų yra tiek, kiek parašyta scenarijuje. Ką padarysi.“
A. Šlepikas teigė nesidomėjęs nusikaltimų statistika: „Nužudymų yra tiek, kiek parašyta scenarijuje. Ką padarysi.“
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 16, 2013, 8:17 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:57 PM

Tai, kas įmanoma 1,7 milijono gyventojų turinčioje Varšuvoje, sunkiai gali įvykti Vilniuje, kuriame — tik kiek daugiau nei pusė milijono žmonių.

Apie tai nesusimąstė režisierius Alvydas Šlepikas, kuriantis TV serialą pagal lenkų televizijos versiją.

Per vieną dieną įvykdomi penki nužudymai. Nušauti dviejų parduotuvių savininkai, du greitosios pagalbos medikai ir studentas. Dar vienam peršautam studentui pavyko išgyventi.

Tokie rezonansiniai nusikaltimai sudrebino Vilnių pirmoje „Kriminalistų“ serijoje.

Žiūrint serialą susidaro įspūdis, kad jo herojams tai kasdienybė. Vieną po kitos apžiūrėdami nužudymų vietas kriminalistai nė karto nepasiskundė, kad neįprastai sunki ir įtempta diena.

Rekordas — 3 žmogžudystės

Sostinės kriminalinės policijos pareigūnai prisimena, kad juodžiausiais Vilniaus brigados siautėjimo metais kartą per dieną mieste buvo nužudyti trys žmonės.

„Tai buvo 1994 metais. Iki šiol tą dieną puikiai prisimenu.

Visi nužudymai buvo rimti, panaudojus ginklą“, — pasakojo sostinės kriminalinei policijai vadovaujantis Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis.

Jo nuomone, šis serialas neturi nieko bendra su Lietuva ir Lietuvos policijos darbu.

Lietuviškų istorijų nereikia?

Per visus praėjusius metus Vilniaus kriminalistai tyrė tik 23 nužudymus — tiek neužtektų nė penkioms „Kriminalistų“ serijoms.

Tačiau Vilniaus policijos pareigūnai tvirtina: jeigu kas nors nuspręstų rašyti filmo scenarijų apie Lietuvos nusikaltėlius, tyrėjai galėtų papasakoti daug kvapą gniaužiančių istorijų.

„Vilniuje yra buvę įvairių nusikaltimų, kuriems narplioti prireikė daug įžvalgumo, loginio mąstymo ir drąsos, — pasakojo Vilniaus policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas. — Serialo kūrėjai galėjo drąsiai kreiptis į senus kriminalistus, jie būtų papasakoję ne vieną amą atimančią istoriją.

Apie nusikaltimus ir jų tyrimus yra parašyta ir knygų. Galima remtis jomis.“

Pritaikė lenkų scenarijų

Tačiau kuriam galui sukti galvą kuriant lietuvišką scenarijų, jeigu galima nusižiūrėti užsienietišką?

Todėl televizija nuėjo lengviausiu keliu — pasirinko populiarų Lenkijoje serialą „Kriminalni“ (Kriminalistai), kuris šalyje kaimynėje rodomas jau aštuonis sezonus. Kas savaitę jį stebi keturi milijonai žiūrovų.

„Serialas turi daugiau nei šimto serijų sėkmės istoriją. Taigi jis jau pasiteisino rinkoje.

Vadinasi, turime pagrindo pasitikėti jų scenarijaus kokybe“, — aiškino LNK programos direktorius Aivaras Prancūzevičius. Kurti lietuvišką šio serialo versiją ėmėsi bendrovė „Videometra“.

„Varšuva — didžiulis miestas, todėl daugelis dalykų, kurie vyksta megapoliuose, Vilniuje tiesiog neįmanomi“, — „TV antenai“ yra pripažinęs ir lietuviškųjų „Kriminalistų“ režisierius A. Šlepikas.

A. Šlepikas teigė nesidomėjęs nusikaltimų statistika: „Nužudymų yra tiek, kiek parašyta scenarijuje. Ką padarysi.“

Neatitinka tikrovės

„Tai — ne Lietuvos tikrovė. Pritaikyti Lietuvai kitos šalies scenarijų — tai tas pats, kaip tą patį žmogų aprengti kita uniforma. Jis atrodys visiškai kitaip“, — svarstė žmogžudysčių gausos pirmoje serijoje nustebintas buvęs pirmasis Lietuvos kriminalinės policijos vadovas Alvydas Sadeckas.

Ilgametis kriminalistas šį filmą žiūrėjo iš profesinio smalsumo ir jį jau spėjo aptarti su keliais aukštais policijos pareigūnais.

A. Sadeckui į akis krito policijos darbo neatitinkančios detalės. „Ten rodoma, kaip kratą atlieka uniformuoti policijos patruliai. Taip nebūna“, — juokėsi patyręs kriminalistas.

A. Sadeckas mieliau žiūrėtų lenkišką serialo versiją nei Lietuvos aktualijų neatspindinčią lietuvišką.

„Jei kas sugalvotų Lietuvai pritaikyti kurį nors Holivudo filmą, tai sproginėtų automobiliai, o gatvėse būtų iššaudoma dešimtys žmonių“, — kalbėjo A. Sadeckas.

Nesikeikė net suimtas

Tai ne vienintelės tikrovės neatitinkančios serialo detalės. Vilniaus policijos pareigūnai neteko žado, TV ekrane išvydę tokius mandagius ir išauklėtus kriminalinius nusikaltėlius, su kokiais per daugelį darbo metų susidurti jiems nė karto neteko.

Štai žudiką savo namuose slepiantis veikėjas net užlaužtomis rankomis pareigūnus bandė mandagiai įtikinti: „Ką jūs darote? Tai nesusipratimas. Aš neįgalus.“ Vargu ar sučiuptas žudiko bendrininkas, rakinamas antrankiais, apsieitų be keiksmažodžių.

„Seriale vaidinantys aktoriai galėtų pasimokyti nusikaltėlių slengo“, — nusivylę kalbėjo pareigūnai.

„Atėjau čia dūmelio patraukti“, — pabrėžtinai taisyklinga lietuvių kalba ištaria sprunkantį nusikaltėlį matęs kiemsargis.

Vilniaus kiemsargis į šią frazę tikrai būtų įterpęs bent porą rusiškų žodžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.