Paaiškėjo Kanų laureatai: Auksinę palmės šakelę pelnė filmas „Žydra spalva - šilčiausia“ (papildyta)

Nors likus dienai iki apdovanojimų ceremonijos Kanų kino festivalio publika palankiai sutiko garsių režisierių Romano Polanskio ir Jimo Jarmuscho filmus, Auksine palmės šakele džiaugėsi kitas kūrėjas.

Filmo „Žydra spalva - šilčiausia“ režisierius Abdellatifas Kechiche.<br>„Reuters“
Filmo „Žydra spalva - šilčiausia“ režisierius Abdellatifas Kechiche.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2013, 10:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:06 AM

Džiaugsmo šūksniai sekmadienį vakare skambėjo Tunise. Priežastis – pagrindinis Kanų kino festivalio prizas atiteko šios šalies režisieriui Abdellatifui Kechiche.  Jo filmas „Žydra spalva - šilčiausia“ pripažintas geriausiu.

Tai nebuvo didelė staigmena.  Daugelis kritikų jam pranašavo Auksinę palmės šakelę. Šįkart kino žinovai neprašovė pro šalį.  Apie tikru Kanų kino festivalio atradimu tapusio Tuniso režisieriaus kūrinį kalbos tarp žiūrovų ir kritikų netilo nuo pat jo peržiūros.

Filmo centre – penkiolikmetė paauglė, bandanti suvokti savo tikruosius jausmus, troškimus ir galiausiai tapti suaugusia moterimi.  Juostoje apie prancūzės moters meilę paauglei yra ir vaizdingų, tikroviškų lesbiečių sekso scenų akimirkų.

„Nesiekiau sukurti filmo, kuris visuomenei pristatytų drastišką žinią, susijusią su homoseksualumu. Nors mano filmą galima interpretuoti ir taip, bet man labiau rūpėjo papasakoti istoriją apie aistringą dviejų žmonių, nebūtinai moterų, ryšį.

Tai paprasčiausia meilės istorija, kurioje yra daugiau jausmo nei jo būtų buvę, jei būčiau pasakojęs apie tradicinę porą.  O intymiomis scenomis norėjau parodyti tai, kas man atrodo gražu“, – Kanuose kalbėjo A. Kechiche.

Ieškojo ko nors nauja

Atrodo, kad amerikiečių režisieriaus Steveno Spielbergo vadovaujama žiuri šiemet ieškojo kažko nauja.  Būtent apie tai žiuri pirmininkas kalbėjo prieš festivalį surengtoje spaudos konferencijoje.  „Man įdomu, kas kine gali būti radikaliai nauja“, – sakė S. Spielbergas.

Tad turbūt neverta stebėtis, kad visame pasaulyje garsūs režisieriai šiemet nebuvo itin pamaloninti. Žiuri Didžiuoju prizu pagerbė brolius Ethaną ir Joelį Coenus, Kanuose pristačiusius filmą „Levino Deiviso viduje“, bet prizų nesulaukė nei R.Polanskis, nei J. Jarmuschas.

Abu režisieriai priešpaskutinę festivalio dieną pristatė išties savitus filmus.  R. Polanskio kamerinėje komedijoje „Venera su kailiais“ tiek žiūrovai, tiek kritikai kikeno nuo filmopradžios iki galo.  Tuo tarpu J. Jarmuscho juosta „Tik įsimylėjėliai lieka gyvi“ jau vadinama kino istorijoje geriausiu filmu apie vampyrus.

79 metų lenkų kilmės pranacūzų režsierius R. Polanskis Kanuose prisipažino, kad nuo pat savo filmo „Peilis vandenyje“ svajojo nufilmuoti istoriją, kurioje vaidintų tik du aktoriai.

Būtent tokia ir yra „Venera su kailiais“.  Tai – amerikiečių dramaturgo Davido Iveso pjesės, parašytos Leopoldo von Sacherio Masocho to paties pavadinomo romano motyvais, ekranizacija.

R. Polanskio kamerinėje komedijoje su sadomazochistiniais elementais pasakojama apie režisierių Tomą Novačeką (Mathieau Almaricas), kuris nesėkmingai ieško tinkamos aktorės savo spektakliui pagal L. von Sacherio Masocho romaną.  Galiausiai tarpduryje pasirodo iššaukiamos išvaizdos Vanda (R. Polanskio žmona Emmanuelle Seigner).

Kaip ir ankstesniame R. Polanskio filme „Kivirčas“, „Veneroje su kailiniais“ vien personažų pokalbiais narpliojami lyčių skirtumai, seksualinės fantazijos, net žmonių pasaulio sąranga.

Įtaigi vampyrų meilė

J. Jarmuscho filmo „Tik įsimylėjėliai lieka gyvi“ veikėjai Adomas ir Ieva – nemirtingi vampyrai, kurie kažkada buvo vedę, o dabar gyvena atsirai. Juos talentingai vaidina Tomas Hiddlestone'as ir Tilda Swinton.

Adomas – muzikantas, gitarų kolekcininkas. Ieva – literatūros mėgėja, kurios namami užversti knygomis. Nors jie abu ir vampyrai, bet žmonių kraujo nevartoja, gauna kažko švaresnio iš pažįstamų gydytojų.

Įdomiausia, kad vampyrai filme – mūsų planetos elitas, nes visi likusieji gyventojai – zombiai.  Pasak kai kurių kritikų, šis keistas, melancholiškas, kartais juokingas J. Jarmuscho filmas buvo toks įtaigus, kad norėjosi, jog jis kuo ilgiau nesibaigtų.

Įteikti ir kiti prizai

Kanų kino festivalis neapsiriboja pagrindinės programos laureatų paskelbimu.

Tarptautinė kino kritikų federacija (FIPRESCI) geriausiu pripažino režisieriaus iš Tuniso Abdellatifo Kechiche filmą „Žydra spalva - šilčiausia“. Ji taip pat įvertino Irano kūrėjo Mohammado Rasoulofo juostą „Rankraščiai nedega“ ir amerikiečio Jeremy Saulnierio „Liūdnas žlugimas“.

Oficialios Kanų kino festivalio programos „Ypatingas žvilgsnis“ pagrindinį prizą pelnė Kambodžos režisieriaus Rithy Panho juosta „Trūkstamas paveikslas“.

Geriausiu šios programos režisieriumi pripažintas prancūzas Alainas Guiraudie, pristatęs filmą „Nepažįstamasis prie ežero“.  „Ypatingo žvilgsnio“ žiūri prizas atiteko palestiniečiui Hany Abu-Assadui už juostą „Omaras“.

Savo laureatą paskelbė ir ekumeninė žiuri.  Ji stipriausiu filmu išrinko režisieriaus iš Irano Asgharo Farhadi „Preitį“.

Įsimins ir dėl vagysčių

Šiųmetis Kanų kino festivalis įsirėš į atmintį ne tik dėl filmų, bet ir dėl neeilinių vagysčių. Šiemet iš Prancūzijos pietų kurorto vienas po kito skriejo pranešimai apie plėšimus.

Šurmuliuojančios šventės metu buvo apiplėšti mažiausiai keturių kino kūrėjų išsinuomoti kambariai.  Vagišiai išnešė pinigus, papuošalus, kitus vertingus asmeninius daiktus.  Nepasisekė ir svečiui iš Saudo Arabijos. Vagišiai nuvarė jo „Ferrari“.  Automobilis vėliau buvo rastas.  Tiesa, gerokai apdaužytas.

Ilgapirščiams pavyko pasprukti ir su daugiau nei 1 mln. JAV dolerių (2,68 mln. litų) vertės papuošalų iš šveicarų prabangių laikrodžių ir juvelyrinių dirbinių gamintojos „Chopard“ parduotuvės. Ši kompanija kasmet puošia ant raudonojo kilimo žengiančias žvaigždes. Ji taip pat gamina ir prizą – Auksinę palmės šakelę.

Negana to, Kanų kino festivalio metu buvo pagrobtas ir brangus kitos Šveicarijos kompanijos „De Grisogono“ vėrinys.  Prancūzijos radijas „Info“ pranešė, kad dingęs briliantų vėrinys vertas 1,9 mln. eurų (apie 6,6 mln. litų).  Jis buvo pavogtas per vakarėlį prabangiame viešbutyje „Eden Roc“. Čia esą linksminosi ir tokios žvaigždės kaip Paris Hilton, Sharon Stone.

Laureatai:

Auksinę palmės šakelę pelnė Tuniso režisieriaus Abdellatifo Kechiche filmas „Žydra spalva - šilčiausia“.

Didysis prizas atiteko amerikiečių režisieriams Joeliui ir Ethanui Coenams už filmą „Levino Deiviso viduje“.

Žiuri prizą laimėjo japonų režisieriaus Hirokazu Koreedos filmas „Tėvas kaip sūnus“.

Geriausiu režisieriumi išrinktas režisierius iš Meksikos Amatas Escalante, Kanuose pristatęs filmą „Heli“.

Geriausio scenarijaus prizas atiteko kinų režisieriaus Zhangke Jios filmui „Nuodėmės palytėjimas“.

Geriausia aktore pripažinta Berenice Bejo, vaidinanti iraniečio Asgharo Farhadi filme „Praeitis“.

Geriausiu aktoriumi tapo amerikietis Bruce'as Dernas, vaidinantis Alexander'io Payne'o juostoje „Nebraska“.

Auksinė palmės šakelė už trumpametražį filmą atiteko Pietų Korėjos režisieriui už filmą „Seifas“.

Auksinės kameros prizą pelnė režisieriaus Anthony Cheno filmas „Ilo Ilo“.

Žiuri specialiuoju prizu apdovanojo islando Gudmunduro Gudmundssono juostą „Banginių slėnis“.

Parengė Ramūnas Gerbutavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.