A.Zuokas: „Tėvą dar bandau pateisinti, bet mamos pateisinti - negaliu“ (papildyta)

Miegas ant daugiabučio stogo, slepiantis nuo girto ir įsisiautėjusio tėvo, smurtas ir nepriteklius – tokią niūrią savo vaikystę laidoje „Nuo... Iki“ atskleidė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Šeimoje, kurioje augo, pasak politiko, netrūko barnių, muštynių, o dažnai nebuvo net ko valgyti.<br>D.Umbraso nuotr.
Šeimoje, kurioje augo, pasak politiko, netrūko barnių, muštynių, o dažnai nebuvo net ko valgyti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-09 11:51, atnaujinta 2018-02-19 22:13

Politikas pirmą kartą atvirai papasakojo, kaip augo stipriai geriančių tėvų šeimoje.   „Jūs miegate, prabundate - kirvis prie jūsų galvos, nes tėvui prasidėjo priepuolis, ir jis pasiėmęs kirvį laksto po visą butą bei grasina vienaip ar kitaip juo pasinaudoti. Aš net buvau išmokęs miegoti – jei kažkas ne taip, iš karto prabundu...“, - pasakojimu šiurpino A.Zuokas.

Po jaunesniojo brolio Lino mirties spaudoje pasirodė pirmieji pranešimai, kad Zuokų šeimoje nemažai problemų dėl alkoholizmo. Penkeriais metais už A.Zuoką jaunesnis Linas taip pat nevengė taurelės. Jauniausias A.Zuoko brolis irgi turi bėdų su alkoholiu, tačiau, anot mero, stengiasi kabintis į gyvenimą.

„Alkoholis, samagonas, jo gamyba - buvo kasdienis dalykas", - pasakojo apie savo gyvenimo pradžią Jonavos daugiabutyje A.Zuokas.

A.Zuoko tėvas dirbo statybose, šeima nuolat kraustydavosi. Jam teko gyventi Pasvalyje, Anykščiuose, kol galiausiai atsikraustė į Jonavą.

Šeimoje, kurioje augo, pasak politiko, netrūko barnių, muštynių, o dažnai nebuvo net ko valgyti. Pasak A.Zuoko, jis augo kaip laukinis augalas. Nors su tėvais, tačiau mažai jų prižiūrimas. Nuo pat vaikystės, anot politiko, namo galima buvo negrįžti net kelias paras ar ilgiau. Niekas jo nepasigesdavo, neieškodavo, o grįžusio neklausdavo, kur buvo dingęs.

„Tėvą aš dar bandau pateisinti, bet mamos pateisinti - negaliu", - sakė A.Zuokas.

Meras pasakojo, kad mamą jis visuomet įsivaizduodavo kitaip.

„Mano nuomone moteris taip elgtis negali", - pasakojo meras.

Meras papasakojo apie savo gyvenimą ir Anykščių rajone.

„Po vieno konflikto su mama turėjome bėgti slėptis. Tėvukas turėjo blogą savybę - užmigdavo kur stovėdavo ir buvo agresyvus. Atsimenu kai tą kartą bėgome su mama slėptis, daviau sau pažadą, kad gyvensiu kitaip nei tėvai. Negersiu ir nerūkysiu. Tuomet man buvo penkeri", - pasakojo A.Zuokas.

A.Zuokas, paklaustas, ar teko patirti smurtą, atsakė, kad visko buvo.

Politikas prisiminė, kad pirmą kartą susistumdė su tėvu, kai buvo aštuntoje klasėse.

Apie tokį savo gyvenimą jis stengėsi nekalbėti ir apie tai, kad tėvai alkoholikai nuo draugų slėpė.

Kartą Artūras į samanės butelį pripylė aliejaus, tikėdamasis, kad tėvai mes gerti. Tačiau planas nepavyko.

Dėl nuolatinių barnių šeimoje jam ne kartą teko bėgti iš namų.

„Šalia namų buvo parduotuvė. Kartą vos neišdaužiau jos langų, norėdamas išdaužyti visus ten esančius alkoholio butelius", - karčiais prisiminimais dalijosi dabartinis Vilniaus meras.

Kai trūkdavo pinigų, A.Zuokas rinkdavo butelius. Taip prasimanydavo pinigų maistui.

„Nepaisant visų sunkumų, aš tėvą visuomet lankydavau ligoninėse. Kai tau penkiolika nėra paprasta lankyti tėvą psichiatrinėje", - pasakojo jis.

Politikas prisiminė, kaip tėvas jį išmokė jodinėti, skiepyti medžius.

A.Zuoko tėvas mirė anksti, jam buvo tuberkuliozė.

„Tėvas buvo nelaimingas žmogus. Pats kankinosi ir kitus kankino", - sakė A.Zuokas.

Su motina A.Zuokas bendrauja retai. Anot jo, sunkiausia apsaugoti ją nuo pagundų.

Meras tikino, kad su savo šeima - žmona Agne ir vaikais - apie jo praeitį nekalba. O svarbiausia, anot jo, norit pakeisti savo gyvenimą, reikia duoti sau pažadą, skaityti daug knygų ir turėti gerų draugų.

„Svarbiausia nesusitaikyti su tuo, ką tau siunčia likimas", - užbaigė istoriją A.Zuokas.

Tuo tarpu kitas laidos herojus, dainininkas Radžis papasakojo, kaip jis gyvenimą pradėjo skaičiuodamas kiekvieną centą bei valgydamas raugintus kopūstus apvoliotus miltuose ir kokie jausmai apima, spaudoje skaitant naujienas apie pareigūnų už narkotikų platinimą vėl suimtą mamą.

„Giliai širdyje vis tikėjausi, kad jai pavyks susitvarkyti gyvenimą, tačiau veltui. Šiandien tam žmogui nieko nejaučiu. Noriu, kad tai būtų paskutinis kartas, kai esu apie ją klausiamas“, - rėžė Radžis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.