Keldami inkilus Kauno choristai karstėsi medžiais

Kauno Šilainių mikrorajone įkurtą Santarvės parką papuošė nauji

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-03-27 19:25, atnaujinta 2018-02-15 01:34

Akcijoje dalyvavo Kauno Burgundiškojo, Studentiškojo, Božolė ir šįmet suburto Žalgirio chorų dainininkai. Kabinti inkilų atskubėjo ir „16Hz“ grupės atlikėjas bei Studentiškojo choro Robertas Jucevičius.

Jis – vienintelis iš visų dalyvavusiųjų akcijoje galėjo pasigirti ilgamete inkilų gaminimo ir kabinimo patirtimi. Kaime augęs vyras inkilus gaminti pradėjo ankstyvoje vaikystėje.

„Per gyvenimą esu iškėlęs šimtus įvairių formų ir dydžių inkilus sparnuočiams. Pernai pirmąkart pagaminau kelis didelius pelėdoms skirtus inkilus“, – pasakojo R.Jucevičius.

Daugelis choristų neslėpė, kad inkilus kėlė pirmą kartą gyvenime. Kai kurie dainininkai namelius paukščiams yra gaminę ir kabinę vaikystėje su tėvais ar seneliais.

Burgundiškojo choro atstovė Kristina Lazdauskaitė prisiminė, kaip būdama dar visai maža prasidėjus pavasariui kabindavo inkilus netoli namų sprogusiuose medžiuose. Kaunietei buvo smagu stebėti, kaip juose apsigyvendavo paukščių poros, o vėliau pasirodydavo ir jų vaikai.

„Iki šiol neteko gaminti ir kabinti inkilų paukščiams, tačiau supratau, jog tai gana smagus užsiėmimas. Šįmet spalvotą inkilą iškelsiu ir prie namų augančiame medyje“, – tikino Božolė choro narė Žaneta Vitkienė.

Evaldas Ragelis ir Aušrinė Gabrilavičiūtė iš Studentiškojo choro, kaip ir keturi Žalgirio choro nariai: Vilma Vainauskaitė, Monika Kazlauskaitė, Beatričė Serpauskaitė ir Arturas Bogdanovičius anksčiau inkilus buvo meistravę, tačiau jų kelti dainininkams neteko. Choristams reikėjo žinovų patarimo, kokiame aukštyje ir kaip juos kabinti.

Į pagalbą kauniečiams pasisiūlė Pagynės vaikų globos namų auklėtiniai, kuriems inkilų gamyba ir kėlimas į medžius nėra naujiena. Prie jų namų, žaliuojančioje liepų alėjoje vaikai gyrėsi pakabinę per trisdešimt pačių rankomis pagamintų ir nuspalvintų inkilų. Juose dažniausiai apsigyvena varnėnai.

Ornitologų teigimu, naujai iškeltu inkilu sparnuočiai paprastai naudojasi maždaug 4–5 metus. Vėliau iš paukščių būsto būtina išvalyti šiukšles ir prisiveisusius parazitus.

Kokie paukščiai apsigyvens inkiluose, priklauso nuo išpjautos inkilo landos dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.