Kanų kino festivalyje atsinaujino meilės romanas

Turkų režisierius Nuri Bilge Ceylanas (55 m.) laimėjo pagrindinį Kanų kino festivalio prizą – Auksinę palmės šakelę už dramą „Žiemos miegas”, kuri pakerėjo auditoriją nepaisant lėtai besiklostančio veiksmo. Filmas trunka daugiau kaip tris valandas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 31, 2014, 7:33 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:50 AM

Prizas už geriausią vyro vaidmenį atiteko britui 57 m. Timothy Spallui, kuris biografinėje Mike’o Leigh juostoje „Ponas Turneris” įkūnijo XIX amžiaus tapytoją Josephą Turnerį.

T.Spallas, kuris yra laimėjęs kovą su vėžiu, tramdydamas ašaras dėkojo komisijai ir Dievui, kad „tebėra gyvas”.

Komisijai pirmininkavusi režisierė iš Naujosios Zelandijos Jane Campion įteikė prestižinį apdovanojimą N.B.Ceylanui, kuris įveikė 17 kitų varžovų, tarp jų tokius garsius kino kūrėjus kaip Davidą Cronenbergą, prancūzų kino legendą Jeaną Lucą Godard’ą bei už juostą „Artistas” 2012 m. „Oskarą” pelniusį lietuviško kraujo turintį režisierių Michelį Hazanavicių (nuotr. kairėje su žmona prancūzų aktore Berenice Bejo).

Tai pirmas Turkijos triumfas Kanų kino festivalyje nuo 1982 metų, kai Yilmazo Guneyo juosta „Kelias” pasidalijo pagrindinį Kanų apdovanojimą su Costa-Gavrasu, pateikusiu konkursui filmą „Dingęs be žinios”.

N.B.Ceylanas dedikavo apdovanojimą Turkijos jaunuoliams, kurie „neteko gyvybės” per antivyriausybinius protestus, prieš metus sudrebinusius šalį.

N.B.Ceylanas jau yra Kanuose laimėjęs kitų apdovanojimų už savo ankstesnius filmus „Tolimas”, „Metų laikai”, „Trys beždžionės” ir „Kartą Anatolijoje”.

Drama „Žiemos miegas”, kurios veiksmas rutuliojasi vaizdingame Kapadokijos regione, sulaukė entuziastingų vertinimų po premjeros Kanuose – žiūrovai salėje plojo atsistoję.

Holivudo žvaigždė 53 m. Julianne Moore laimėjo geriausios aktorės apdovanojimą už vaidmenį D.Cronenbergo kandžioje satyroje „Žvaigždžių žemėlapis”, kurioje ji įkūnijo lėkštą žvaigždutę.

Geriausio scenarijaus apdovanojimą laimėjo Andrejaus Zviagincevo (50 m.) juosta „Leviafanas” – biblinę istoriją interpretuojanti šiurpi drama, kurioje pasakojama apie korumpuotą vieno miestelio merą, piktnaudžiaujantį valdžia. Šiam kūrėjui daugelis pranašavo pagrindinį apdovanojimą.

Bennettas Milleris buvo apdovanotas geriausio režisieriaus prizu už tikrais įvykiais paremtą Holivudo filmą „Lapių gaudytojas”. Šioje juostoje pasakojama apie multimilijonieriaus Johno du Ponto įvykdytą žmogžudystę.

Kritikai šiltai sutiko jau trečią vaidybinį 47 m. režisieriaus filmą po „Capote” ir „Žmogaus, pakeitusio viską”, o žiūrovus ypač pavergė komiškais vaidmenimis išgarsėjęs aktorius Steve’as Carellas, kuris pirmąsyk gavo draminį vaidmenį. Šįsyk jis įkūnijo paranojos kamuojamą J.du Pontą.

„Labai svarbu, kai esi palaikomas žmonių, kurie tavimi tiki”, – pareiškė B.Milleris.

Kanų festivalio Didįjį prizą namo išsivežė Italijos režisierė 32 m. Alice Rohrwacher, viena iš dviejų konkurse dalyvavusių moterų. Apdovanojimas atiteko už lyrišką žvilgsnį į kaimišką bitininkų šeimos gyvenimą „Stebuklai”. Pagrindinį vaidmenį juostoje sukūrė italų kino žvaigždė 49 m. Monica Bellucci.

Žiuri prizą pasidalijo jauniausias ir seniausias kino kūrėjai – 25 metų debiutantas Xavier Dolanas už savo inovatyvią dramą „Mommy” ir 83 m. kino legenda J.L.Godard’as, pristatęs 3D filmą „Sudie kalbai”. Į filmo pristatymą atvyko didysis prancūzų skandalistas, Rusijos pilietybę įgijęs aktorius Gerard’as Depardieu.

Festivalyje pristatytas JAV aktoriaus bei režisieriaus Tommy Lee Joneso (67 m.) vesternas „The Homesman” su „Oskaro” laureate Hilary Swank (39 m.). Juostoje paties režisieriaus vaidinamas herojus sutinka leistis į pavojingą kelionę per Amerikos laukinius vakarus, kad palydėtų tris psichiškai nesveikas moteris iš Nebraskos į Ajovą.

Kino kamerų ir fotografų blyksčių nė kiek nesibaimino ir į šeštą dešimtį įkopusi Holivudo kino žvaigždė Sharon Stone (56 m.), atvykusi į vieną iš Kanų kino festivalio renginių.

12 dienų trukusį 67-ąjį Kanų kino festivalį prieštaringai pradėjo „Monako kunigaikštienės” premjera. Biografinis filmas, kuriame Nicole Kidman (46 m.) įkūnija Monako kunigaikštienę, buvusią Holivudo aktorę Grace Kelly, buvo nekantriai laukiamas, tačiau filmo kūrėjams atidarymo šventė šiame Prancūzijos Žydrosios pakrantės kurorte buvo saldžiai karti, nes Monako kunigaikščio šeima kategoriškai nepripažino „į tikrovę nepanašios” juostos, o kritikai po išankstinės peržiūros neslėpė paniekos.

Laikraščio „The Guardian” kino kritikas Peteris Bradshaw pateikė vieną griežčiausių recenzijų šiam režisieriaus Olivier Dahano filmui, kurį pavadino „tokiu stebėtinai mediniu, kad iš esmės jis kelia gaisro pavojų”.

Dėl N.Kidman vaidybos kritikas pareiškė, kad ši australų žvaigždė visą laiką „plevena po rūmus drėgnomis akimis ir kiek pražiotomis lūpomis, todėl atrodo kaip suaugęs Bembis po poros kokteilių, staiga prisiminęs smurtinę savo motinos mirtį miškuose”.

Serialo „Gelbėtojai” žvaigždė Pamela Anderson (46 m.) savo labdaros fondo atidaryme Kanuose nustebino renginio svečius, prabilusi apie siaubingą vaikystėje ir paauglystėje patirtą lytinę prievartą.

P.Anderson anksčiau yra sakiusi, kad būdama 12-os buvo išprievartauta, tačiau šįkart papasakojo, kaip ją, šešiametę mergaitę, tvirkino auklė, o paauglystėje išprievartavo grupė jaunuolių.

Italų kino žvaigždė Sophia Loren (79 m.) festivalyje ant raudonojo kilimo drąsiai konkuravo su jaunomis Holivudo žvaigždėmis. Moteris energingai mojavo savo gerbėjams ir siuntė oro bučinius.

Juostos „Nesunaikinamieji III” žvaigždės (iš kairės) Melas Gibsonas, Jasonas Stathamas, Sylvesteris Stallone, Antonio Banderasas ir Harrisonas Fordas sustabdė eismą vienoje iš Kanų krantinių ir į spaudos konferenciją atvyko dviem tankais.

Filmo „Dvi dienos ir viena naktis” režisieriams broliams Lucui ir Jeanui Pierre’ui Dardenne’ams įprasta istorija apie žmogaus kovą už vietą po saule ir kartu už savo orumo bei švarios sąžinės išsaugojimą. Filmo pagrindinė herojė Sandra – blanki, ryškių bruožų neturinti moteris, tačiau to tikrai nepasakysi apie ją įkūnijusią aktorę prancūzę Marion Cotillard (38 m.), kuri į filmo premjerą atėjo vilkėdama pabrėžtinai ryškią suknelę, pasiūtą tarsi iš tūkstančių įvairiaspalvių dražė.

Kanų kino festivalio uždarymo vakarą praskaidrino netikėti šokiai ant raudonojo kilimo. Pasipuošusi įspūdingais „Chopard” papuošalais aktorė Uma Thurman šėlo su kolega režisieriumi Quentinu Tarantino. Figūrą išryškinančia suknele vilkinti 44 m. aktorė neatsisakė pašokti ant raudonojo kilimo, kai Q.Tarantino ištiesė jai ranką.

23-ejų filmo „Bado žaidynės” žvaigždė Jennifer Lawrence nesėkmingai pajuokavo viena skaudžiausių ir aktualiausių nūdienos temų. Per Kanų kino festivalį minioje išvydusi filmo „Gravitacija” režisierių Alfonso Cuaroną, J.Lawrence ėmė elgtis kaip pamišusi gerbėja. Ji nepaliaujamai rėkė iš džiaugsmo, o priėjusi prie režisieriaus ištarė: „Jus išvydusi ėmiau rėkti taip, lyg mane prievartautų!”

Nors A.Cuaronas į nevykusį juokelį reagavo ramiai ir net atrodė patenkintas tokiu aktorės susižavėjimu, kitiems festivalio svečiams toks J.Lawrence elgesys sukėlė šoką.

Dovana Turkijos kino 100-mečiui

Dramoje „Žiemos miegas” 59 metų Halukas Bilgineris, tarptautinei auditorijai pažįstamas iš britų muilo operos „Istenderiai”, suvaidino į pensiją pasitraukusį turtingą aktorių, kuris gyvena su gerokai jaunesne žmona – ją įkūnijo 28 m. įspūdingoji Melisa Sozen ir savo neseniai išsiskyrusia seserimi. Pastarąjį vaidmenį atliko 54 metų populiari komedinių vaidmenų atlikėja Demet Akbag. Įtempta šeiminė drama, pagrįsta Antono Čechovo apsakymais, rutuliojasi keistame viešbutyje, kuriame apsistoja turistai ir motokroso entuziastai, atvilioti į šį regioną.

H.Bilginerio vaidinamas Aidinas atokioje kaimo bendruomenėje gyvena it maloningas monarchas, kuris gali būti geraširdiškas kaimiečiams arba juos griežtai pamokyti. Tačiau jis įsivaizduoja esąs kovotojas už apšviesto proto vertybes konservatyvioje musulmoniškoje Anatolijoje ir turtingos Turkijos kultūrinės tradicijos sergėtojas.

Dažnai ilgi herojų dialogai, kuriuos parašė N.B.Ceylanas su žmona Ebru, kai kuriuos kritikus privertė priminti švedų režisierių Ingmarą Bergmaną, meistriškai siejusį moralinių klausimų kėlimą su asmeninėmis herojų dramomis.

E.Ceylan, kuri taip pat yra fotografė, režisierė ir aktorė, festivalio žurnalistams prisipažino, kad rašymo su vyru procesas buvo „labai intensyvus – mes dažnai rimtai susikivirčydavome”. O N.B.Ceylanas nusistebėjo, kad gauti šį garbingą apdovanojimą likimas jam lėmė istoriniais kino pramonei Turkijoje metais.

Jis pabrėžė, kad kaip tik šįmet Turkijos kinematografas švenčia šimto metų jubiliejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.