10 dalykų, Tomą Ališauską nustebinusį Tokijuje

Beveik dvi savaites Japonijos sostinėje praleidęs LNK laidos „KK2“ vedėjas Tomas Ališauskas neabejoja, kad pirmai progai pasitaikius dar kartą grįžtų į Tokiją.

„Buvau daug girdėjęs apie Japoniją, bet mane ji žiauriai pribloškė. Jei dar sykį tektų iškęsti ilgą skrydį, vėl rinkčiausi Japoniją“, - neabejojo T.Ališauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Buvau daug girdėjęs apie Japoniją, bet mane ji žiauriai pribloškė. Jei dar sykį tektų iškęsti ilgą skrydį, vėl rinkčiausi Japoniją“, - neabejojo T.Ališauskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 11:26 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:25 PM

„Vykome su žmona, bet ji daugiausiai laiko praleido pasaulio sociologų kongrese. O kol ji klausėsi pranešimų, su žemėlapiu slampinėjau po visą miestą: aplankiau mane dominančius muziejus, galerijas ir parodas, – pasakoja Tomas. – Buvau daug girdėjęs apie Japoniją, bet mane ji žiauriai pribloškė. Jei dar sykį tektų iškęsti ilgą skrydį, vėl rinkčiausi Japoniją“.

Jau grįžęs iš atostogų ir vėl stojęs prie „KK2“ vairo, Tomas sudarė dešimties dalykų, labiausiai nustebinusių Japonijoje, sąrašą.

1. Kalbantys mechanizmai. „Liftas važiuoja į ketvirtą aukštą“, „Liftas sustoja“, „Lifto durys netrukus atsidarys“, – praneša liftas. Smagu, kad pas juos viskas ne tik veikia, bet ir šneka. 2. Tikra švara. Žmonės plaunasi rankas net užėję į ne maisto produktų krautuvėlę. Gatvėse šiukšles surenka ne tik valytojai, bet ir kiti tarnautojai ar pareigūnai, tarkim, policininkai. Jokių kramtomųjų gumų, jokių išvartytų šiukšliadėžių ar sausų lapų. 3. Visiems surandama darbo. „Kai išlipome iš lėktuvo ir laukėme bagažo, aplink svetimšalius vaikščiojo moterys su plakatais: „Nepamirškite pasitikrinti bagažo“ arba „Nepamirškite, kad užrašai mieste ne anglų kalba“. 4. Tyla milijoniniame megapolyje. Visi kalba pusbalsiu. Mobiliųjų telefonų garsai visada išjungti. Mašinos keturių juostų keliu važiuoja taip tyliai, kad gali šalia gatvės su žmogumi susikalbėti pusbalsiu. 5. Kelių kokybė tokia gera, kad, palyginus su Vokietija, ši yra duobėtų žvyrkelių kraštas. 6. Gamtos garsai stotyse ar miestų aikštėse. Mieste, kur beveik nėra žalumos, staiga išgirsti klykiančias žuvėdras, ošiančią jūrą. Taip originaliai kompensuojamas gamtos trūkumas. 7. Muziejuje galima ir prigulti. Ne tik liesti ar pabandyti. Biorobotai. Pirmasis, 1800 metų mechaninis kalkuliatorius. 1950–1960 metų popartas Japonijoje. Tokijuje tiek muziejų ir galerijų, kad negali būti liūdna net būnant vienam. 8. „Subaru STI“ galerijoje gerą pusantros valandos praleidau visiškai vienas. Net pagalvojau, kad įstaiga uždaryta, bet radau raštelį: jei ko nors reikia, nuspauskite mygtuką. Man, kaip pasaulio ralio gerbėjui, buvo labai įdomu pačiupinėti automobilius, kuriais važinėjo pasaulio ralio čempionai Colinas McRae, Richardas Burnsas ir, žinoma, Petteris Solbergas. 9. Kainos. Nustebino maloniai. Jos man priminė berlynietiškas. Turistui, kuris taupo, galima nesunkiai surasti prieinamą aukštos kokybės nakvynę ir padoriai maitintis. 10. Neįtikėtinai tiksliai veikianti viešojo transporto sistema. O kai važiuoji greituoju traukiniu „Shinkansen“, žvelgiant pro langą gerą puskilometrį dėl didelio greičio viskas susilieja, aiškiau matai tik arčiau horizonto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.