Su puma filmavęsis Egidijus Knispelis: „Baimės nejaučiau“

„Jei ji sugriebs jūsų ranką, nebandykite išsilaisvinti – nukentėsite dvigubai. Jei ji nuspręs pulti, prieš tai įspės šnypštimu“, – tokių dresuotojo patarimų išklausė Egidijus Knispelis (48 m.), prieš filmuodamasis su pumos patele.

Puma murkė padėjusi galvą E.Knispeliui ant krūtinės.
Puma murkė padėjusi galvą E.Knispeliui ant krūtinės.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Sep 9, 2014, 12:07 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:11 PM

Laidos „TV pagalba“ (TV3) anonse žiūrovai mato mišku vaikštantį jos vedėją E.Knispelį, skerdieną draskantį vilką, kitus laukinius gyvūnus, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Galiausiai prie E.Knispelio prisigretinusi puma ima meiliai glaustytis. Už kadro skamba žodžiai: „Sako, žmogus žmogui vilkas. Niekas nežudo labiau nei vienatvė. Išgyvenimas – nuolatinė kova. Kai, rodos, nebėra į ką atsiremti, viltis išlieka.“

„Norėjosi, kad šios laidos anonsas būtų kitoks, – pasakojo E.Knispelis. – Eidami banaliausiu keliu būtume galėję pateikti kelis kadrus iš nufilmuotų laidų su aštresniais siužetais, tačiau siekėme nustebinti žiūrovus.“

Norėjo filmuotis su liūtu

Siužeto kūrėjai planavo, kad E.Knispelis filmuosis su liūto jaunikliu – laidos vedėjas turėjo jį paimti ant rankų ir glostyti.

„Tačiau paaiškėjo, kad Lietuvoje nėra mažų liūtukų, – pasakojo E.Knispelis. – Kauno zoologijos sode laikomi du nukaršę liūtai, su kuriais šio sumanymo neįgyvendinsi.“

Vaidmeniui tinkamą aktorę klipo kūrėjai atsirinko iš dviejų bendraamžių pumų patelių, gyvenančių Klaipėdos zoologijos sode.

Narve su plėšrūnais

„Siužeto sumanytojai man sakė, kad tai bus jauniklė katė, kurią paglostysiu, ir per tris minutes viskas bus nufilmuota. Tačiau tikrovėje patyriau nemažą išbandymą.

Pirmiausia su zoologijos sodo darbuotoja turėjau užeiti į aptvarą ir pasitikrinti, ar pumos mane prisileis“, – prisiminė laidos vedėjas.

Pumos priėjo prie savo prižiūrėtojos, o į E.Knispelį nekreipė dėmesio.

Zoologijos sodo darbuotojai paaiškino, kad tai geras ženklas. Mat pumos, kaip ir katės, priešiškumą išreiškia šnypštimu ir urzgimu.

„Būk atidus – prieš kirsdamos letena, jos paprastai sušnypščia“, – E.Knispelį perspėjo dresuotojas.

Žurnalistas paglostė plėšrūną, tačiau prisipažino, kad buvo nejauku.

Pumą laikė už pavadžio

Siužeto kūrėjai pasirinko pumą, vardu Kendė. Ją išvedė iš aptvaro. Filmuojama buvo šalia miško.

Saugumo sumetimais plėšrūnui buvo prisegtas pavadėlis.

Pumos, kaip ir katės, galva, palyginti su kūnu, yra maža, tad lengva išsinerti iš antkaklio. Todėl gyvūnui buvo prisegtas pavadėlis aplink krūtinę, o operatorius stengėsi filmuoti taip, kad diržų nesimatytų.

„Nors dresuotoja pumą laikė už pavadžio, žvėris buvo be antsnukio ir man reikėjo jį glostyti. O letenos – be bokso pirštinių“, – juokdamasis apie savo būgštavimus pasakojo E.Knispelis.

Perspėjo apie grėsmes

Į filmavimo aikštelę atvykęs Klaipėdos zoologijos sodo direktorius išvardijo grėsmes, kurios tyko bendraujant su pumomis. Jis patarė: jeigu gyvūnas ranką sugriebtų dantimis, nebandyti jos išlaisvinti.

E.Knispelis sužinojo, kad didesnį pavojų kelia ne pumos dantys, o labai stiprios letenos su didžiuliais aštriais nagais.

„Vėliau, glostydamas partnerę, tas letenas apžiūrėjau, – pasakojo žurnalistas. – Net įtraukti nagai yra kokių keturių centimetrų, o letenėlė – kaip tvirto vyro ranka.“

Operatoriui įvarė baimės

Ar glostant pumą ranka labai drebėjo? „Nesigiriu, bet baimės nejaučiau, – tvirtino E.Knispelis. – Labiau bijojo operatorius.

Paskutinis kadras, kur puma sušnypščia tiesiai į kamerą, nebuvo iš anksto sumanytas.

Kendei nepatiko, kad prie snukio artėja kamera, tad ji suriaumojo, o operatorius vos nenugriuvo aukštielninkas.

Reikėjo nufilmuoti tokius keturis ar penkis dublius. Ji taip reaguodavo kiekvienąsyk, įvarydama operatoriui vis daugiau siaubo.

Man, sėdinčiam šalia ir glostančiam jai nugarą, taip pat nebuvo labai jauku.“

Padėjo galvą ant krūtinės

Siužetas buvo filmuojamas kelias valandas. Teko padaryti daugybę dublių, mat plėšrūnas nepaisė nei režisieriaus, nei operatoriaus reikalavimų.

„Rodos, viskas vyksta pagal planą, puma eina tiesiai į kamerą, bet staiga sustoja ir nusisuka.

Man režisierius su operatoriumi šaukia: „Atsuk ją!“ „Kaip? – klausiu. – Paimti už snukio ar už ausų?“ – juokdamasis prisiminė E.Knispelis. – Tačiau pagaliau man pavyko prisijaukinti Kendę – ji kelissyk man buvo padėjusi galvą ant krūtinės ir murkė.

Vienu metu prisimerkė, maniau, kad užmigo. Paskui pastebėjau, kad viena akimi tas plėšrūnas vis dėlto viską stebi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.