Kunigų pedofilija: istorijos šiurpesnės negu filme „Sensacija“

Du „Oskarus“ - geriausio filmo ir už geriausią scenarijų – laimėjusioje dramoje “Sensacija“ pasakojama apie dienraščio „The Boston Globe“ žurnalistus, kurie 2002 metais paviešino Katalikų bažnyčios kruopščiai slėptus faktus, kad kunigai seksualiai išnaudoja vaikus.

Popiežius Benediktas XVI nesiėmė priemonių prieš JAV kunigą Lawrence'ą C.Murphy, įtariamą tvirkinus 200 kurčių berniukų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Popiežius Benediktas XVI nesiėmė priemonių prieš JAV kunigą Lawrence'ą C.Murphy, įtariamą tvirkinus 200 kurčių berniukų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Dramoje „Sensacija“ pasakojama apie dienraščio „The Boston Globe“ atskleistą kunigų pedofilijos skandalą.
Dramoje „Sensacija“ pasakojama apie dienraščio „The Boston Globe“ atskleistą kunigų pedofilijos skandalą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-04 18:50, atnaujinta 2017-06-05 12:19

Iš tiesų pedofilijos skandalai lyg sniego griūtis pasipylė, paaiškėjus, kad JAV nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio daugiau nei 4 tūkstančiai kunigų lytiškai išnaudojo apie 11 tūkstančių vaikų.

Aukoms - milijardai dolerių

Iki 2004 metų JAV kunigus lytiniu išnaudojimu apkaltino 10 667 žmonės. Maždaug pusė kaltinimus kunigams pateikusių nukentėjusiųjų sakė, kad nuo praėjusio amžiaus šešto dešimtmečio iki 2002 metų lytinę prievartą patyrė ne po kartą.

2007 metais dėl seksualinio išnaudojimo buvo įteikti dar 689 pareiškimai. Iki 2008 metų balandžio JAV katalikų bažnyčia kunigų pedofilų aukoms už padarytą žalą buvo sumokėjusi 2 mlrd. dolerių (apie 4,6 mlrd. litų).

2009 metais pedofilijos skandalas sukrėtė ir Italiją, kai išaiškėjo, kad kunigai tvirkindavo pavyzdine laikytos kurčnebylių prieglaudos auklėtinius.

Apie seksualinį išnaudojimą Italijos spaudai pranešė 67 draugėn susibūrę buvę internato auklėtiniai. Jie paskelbė apie 30 metų trukusį seksualinį išnaudojimą, už kurį, pasak aukų, atsakingi 25 ugdymo įstaigoje dirbę kunigai ir vienuoliai. Prievartos ir seksualinio išnaudojimo aktai vyko visur: dušuose ir miegamuosiuose, kunigų kambariuose ir netgi klausykloje. Pasak liudininkų, seksualinė prievarta prieš vaikus prasidėjo dar 1950-aisiais ir, jų žiniomis, truko iki 1984 metų.

Skandalas dėl dvasininkų pedofilijos Vokietijoje įsiplieskė, kai paaiškėjo, kad vienoje prestižiškiausių šalies mokymo įstaigų – jėzuitų Petro Kanizijaus gimnazijoje Berlyne du kunigai praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje seksualiai prievartavo mokinius.

Į akis krenta tai, kad visos istorijos senos, kunigų prievarta truko ne vienerius metus, o apie nusikaltimus žinojo ne tik pedofilai ir aukos.

Įsiplėskus skandalui Airijos katalikų bažnyčioje, Vyskupų Konferencijos pirmininkas Seanas Brady sakė: „Esu labai nuliūdęs ir jaučiu didelę gėdą dėl to, kad vaikai tose mokyklose kentėjo baisiais būdais.“ Tačiau, įvykiams rutuliojantis toliau, ėmė aiškėti, kad ir pats S. Brady žinojo apie vaikų kankinimus, bet nesiėmė reikiamų žingsnių.

Kompiuteris neatlaikė skundų gausos

Vatikano organizuotame simpoziume dėl nepilnamečių lytinio išnaudojimo 2012 metų vasarį kalbėjusi Airijos nukentėjusiųjų gynėja Marie Collins sakė, kad Bažnyčia turi atsakyti už kunigų pedofilų aukų sugniuždytus gyvenimus.

„Atsiprašymų už priekabiavusių kunigų veiksmus neužtenka. Reikia pripažinti ir prisiimti atsakomybę už žalą, kuri buvo padaryta kunigų vadovybei dažnai dangstant arba reikiamai nereaguojant į tokius atvejus, prisiimti atsakomybę už sugniuždytus aukų bei jų šeimų gyvenimus. Tie patys pirštai, kurie dar vakare mane tvirkino, kitą rytą laikė ir tiesė man šventąją Komuniją“, – sakė 64 metų M.Collins, pasidalinusio savo siaubingais prisiminimais apie Dublino kunigą, kuris tvirkino ją tuomet 13- metę mergaitę.

2010 metų balandžio mėnesį Norvegijos Katalikų Bažnyčia gavo tiek daug pranešimų elektroniniu paštu apie įtariamus kunigų pedofilijos atvejus, kad sugedo jos vyskupo kompiuteris.

„Elektroniniu paštu gavau tiek daug pranešimų apie įtariamus prievartavimo ir kitokio seksualinio išnaudojimo atvejus, kad kompiuteris sugedo“, – dienraštis „Verdens Gang“ citavo Oslo ir Tronheimo vyskupą Berntą Eidsvigą.

Kad Lenkijoje daug kunigų pedofilų, knygoje „Bijokit“ atskleidė Nyderlandų žurnalistas Ekke Overbeekas, o po knygos pasirodymo dvasininkų aukos ėmė vienytis. Žurnalistas išnaršė regioninę spaudą ir išsiaiškino, kad per dešimt pastarųjų metų dėl pedofilijos buvo teisiami 27 kunigai.

Prireikė psichologų pagalbos

Prieš kelerius metus Košalino teismas skyrė dvejų metų kalėjimo bausmę kunigui Zbigniewui R. už dviejų paauglių suvedžiojimą. Kunigą į teismą padavė 25 metų Marcinas K., dėl prieš trylika metų patirto tvirkinimo patyręs didelę psichikos traumą ir ilgai gydęsis.

Dvylikametį Marciną K. kunigas suviliojo pasisiūlęs po laidotuvių iš kapinių parvežti namo savo automobiliu. Važiuojant dvasininkas pasakė, kad turi trumpam užsukti į kleboniją, ir paprašė berniuko padėti užnešti į jo kambarį kai kuriuos daiktus.

Kambaryje kunigas pasisodino berniuką ant lovos ir ėmė jį masturbuoti, kita ranka tenkindamas save. Suvedžiojęs paauglį kunigas ėmė jį persekioti, pasitikdavo po pamokų prie mokyklos, susirasdavo per mišias.

Po pusmečio berniukas ėmė slapstytis nuo kunigo ir net ryžosi apie tvirkinimą papasakoti klasės auklėtojai. Bet ji, užuot kreipusis į policiją, su direktore pasikvietė berniuko motiną ir išbarė, kad jos sūnus negražiai apkalba visų mylimą kunigą.

Motina patikėjo pedagogėmis ir neapskundė kunigo policijai, bet išbarė sūnų už šlykščius pliurpalus. Iš nieko nesulaukęs pagalbos berniukas ėmė dėl visko kaltinti save, pradėjo bėgti iš pamokų, užsisklendė ir galų gale pateko į psichiatrijos ligoninę.

Psichologų padedamas vaikinas per keletą metų atsikratė kaltės jausmo, o visiškai pagijęs nusprendė apsaugoti kitus vaikus nuo iškrypėlio kunigo ir kreipėsi į teismą.

Popiežius užsimerkė?  

2008 metų sausį Briuselio teismas pripažino abatą Robertą Borremans kaltu dėl pedofilijos aktų savo mažamečio krikštasūnio atžvilgiu ir nuteisė katalikų dvasininką penkerius metus kalėti. Dvasininkas ėmė seksualiai išnaudoti berniuką, kai tam buvo 11 metų. Tai tęsėsi kelerius metus. Vėliau paauglys viską papasakojo tėvams, šie padavė abatą į teismą.

2010 metų balandį Belgijos miesto Briugės 73 metų vyskupas Rogeris Vangheluwe atsistatydino po to, kai paaiškėjo, kad daugiau kaip prieš 20 metų, dar tada, kai buvo eilinis kunigas, jis seksualiai išnaudojo pažįstamą paauglį.

Iš paviešintų Bažnyčios dokumentų paaiškėjo, jog popiežius Benediktas XVI nesiėmė priemonių prieš JAV kunigą Lawrence'ą C.Murphy, įtariamą tvirkinus 200 kurčių berniukų, nors amerikiečių vyskupai ne kartą buvo įspėję popiežių, kad nesiimdama jokių veiksmų Bažnyčia turės didelių nemalonumų.

Tarp JAV dienraščio „The New York Times“ gautų dokumentų yra 1996 metų korespondencija tarp kunigo L. C.Murphy ir tuometinio kardinolo Josepho Ratzingerio, kuris 2005 m. tapo popiežiumi Benediktu XVI.

„Tiesiog noriu oriai savo kunigystėje nugyventi man likusį laiką, – atgailaujantis kunigas rašė J.Ratzingeriui. – Maloniai prašau jūsų pagalbos šiame reikale.“

L.C.Murphy Viskonsino kurčiųjų vaikų mokykloje dirbo 1950-1974 metais. Nors šis kunigas buvo kaltinamas dėl daugelio vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų, vėliau jis buvo perkeltas į kitą vyskupiją, kur vėl galėjo laisvai dirbti su vaikais.

Kunigo seksualinio išnaudojimo aukos pasakojo istorijas apie tai, kaip jis numaudavo jiems apatinius ir liesdavo lytinius organus savo kabinete, automobilyje, naktį moksleivių miegamajame, savo motinos užmiesčio namuose ir per klasės ekskursijas.

Arthuras Budzinski pasakojo, kad pirmą kartą buvo ištvirkintas 12-os metų, kai 1960 m. atėjo išpažinties pas L.C.Murphy.

A.Budzinski draugas Gary Smithas prisipažino, kad L.C.Murphy tvirkino jį 50 ar 60 kartų. Vyras sakė, kad baigęs mokyklą pasidarė labai piktas.

Prievartaudavo ir grasindavo nušauti 

Žinia, kad dėl įtarimų užsiėmus pedofilija Vatikanas atšaukė nuncijaus pareigas Dominikos Respublikoje ėjusį Jozefą Weselowskį, Varšuvoje sukėlė neregėtą šoką. Lenkus dar labiau sukrėtė pranešimai, kad toje šalyje dirbęs kitas lenkų kunigas Wojciechas Gilis irgi rengdavo pedofilijos orgijas. W.Gilio kompiuteryje policija rado net 87 tūkstančius nuogų vaikų nuotraukų, dalis jų buvo daryta paties kunigo.

Paaiškėjo, kad kunigas vaikus svaigindavo alkoholiu ir narkotikais, aprengdavo moteriškais rūbais, gundydavo pažadais nusivežti į Europą ir net prievartaudavo grasindamas nušauti turimu pistoletu.

Lenkijos katalikų bažnyčia atsidūrė šios šalies visuomenės dėmesio centre: prasidėjo buvusio kapeliono kunigo Jaceko S. teismas, kuris kaltinamas įvykdęs net 17 nusikaltimų, kurių aukomis tapo 12 moterų.

Pusantrų metų vyko kunigo padarytų nusikaltimų tyrimas. Prieš suimant jis dirbo kapelionu kariniame dalinyje netoli Varšuvos esančiame Legionovo mieste.

Jaceką S. apkaltino išžaginimu miesto bažnyčios choristė. Ji policijai sakė, kad į kunigo glėbį pateko būdama 14 metų, o po to turėjo su juo romaną. Būdama 17 metų pastojo, tačiau kunigas-meilužis paragino merginą nutraukti nėštumą, nors tai draudžia Bažnyčios įstatymai. Dar neprasidėjus teismui Lenkijos kariuomenės lauko kapelionas ordinatorius pranešė, kad Jacekas S. pašalintas iš kunigų luomo.

Popiežius Pranciškus 2014 metais susitikęs su kunigų pedofilų aukomis, pasmerkė Katalikų Bažnyčios lyderių „bendrininkavimą“ nuslepiant lytinius nusikaltimus. Jis asmeniškai paprašė seksualinio išnaudojimą patyrusių aukų atleidimo.

„Žinau, kad šios žaizdos yra didžiulio ir dažnai nepaliaujamo emocinio ir dvasinio skausmo ar net nevilties šaltinis. Kai kuriems net teko išgyventi siaubingą tragediją – mylimo žmogaus, kuris nusižudė, mirtį. Šių taip Dievo mylimų vaikų mirtys slegia mano ir visos bažnyčios širdį ir sąžinę“, – kalbėjo 77-erių pontifikas.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.