Leonas Somovas – apie sunkią karjeros pradžią, Rytų filosofiją ir meilę

„Viskas turi pradžią ir pabaigą. Geriau nuo scenos nulipti, kai tavo pozicijos dar stiprios, o ne tada, kai visiems įkyrėsi“, – sakė muzikos prodiuseris ir atlikėjas Leonas Somovas (37 m.) apie sprendimą baigti bendrą veiklą su dainininke Juste Arlauskaite-Jazzu (29 m.).

L.Somovas. 
L.Somovas. 
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>TV3
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>TV3
Leonas Somovas.<br>Organizatorių nuotr.
Leonas Somovas.<br>Organizatorių nuotr.
L. Somovo ir Jazzu duetui netrūko gerbėjų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.<br>V. Balkūnas
L. Somovo ir Jazzu duetui netrūko gerbėjų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.<br>V. Balkūnas
Leonas Somovas.<br>Organizatorių nuotr.
Leonas Somovas.<br>Organizatorių nuotr.
Leonas Somovas.<br>Organizatorių nuotr.
Leonas Somovas.<br>Organizatorių nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas ir Jazzu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leonas Somovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 3, 2018, 7:48 AM, atnaujinta Apr 3, 2018, 8:03 AM

Prieš mėnesį su gerbėjais atsisveikinęs vienas populiariausių Lietuvoje L.Somovo ir J.Arlauskaitės-Jazzu duetas išgarsėjo prieš dešimtmetį – per MTV apdovanojimus jie triumfavo kaip geriausi Baltijos šalių atlikėjai.

Netrukus muzikantai pradėjo koncertuoti festivaliuose, rengti gastroles Lietuvoje. Duetu domėjosi ne tik jaunimas, bet ir vyresni klausytojai.

Be to, Leonas – vienas lietuvių prodiuserių ir muzikos kūrėjų, žengusių tvirtą žingsnį į užsienio rinką.

„Nemanau, kad darėme ką nors išskirtinio. Tiesiog kūrėme tai, kas mums patiko, ką buvo gera daryti.

Labai džiaugiuosi, kad sulaukėme tiek gerų vertinimų. Kad ir kokia būtų pabaiga, muzika niekur nedingo – ji gyvena amžinai“, – šypsodamasis kalbėjo L.Somovas LRT televizijos laidoje „Stilius“.

Praėjusių metų pabaigoje pasklidusi žinia, kad populiarus duetas suka skirtingais keliais, daug kam buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus.

Gerbėjams kilo daugybė klausimų, susijusių su partnerių tarpusavio santykiais ir net jų asmeninio gyvenimo peripetijomis.

„Visokiausių yra buvę momentų: ir pykčių, ir konfliktų.

Tai normalu. Nebūna taip, kad visą laiką bendrauji tik pozityviai. Žmonės emocingi, būna pavargę, prastos nuotaikos.

Mes perėjome įvairiausias fazes, bet prieini tam tikrą etapą, kai pamatai, kad projektą jau užauginai ir jis tarsi pasibaigė“, – paaiškino elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas.

Leono kelias į muzikos olimpą nebuvo lengvas – karjera priminė atrakciono kalnelius. Iš pradžių Leonas su Juste pradėjo koncertuoti Londone, kur tuo metu abu gyveno. L.Somovas iki šiol prisimena pirmą bendrą koncertą.

„Baro pusrūsyje susirinko gal trisdešimt mūsų draugų. Kitą sykį mūsų pasirodymo festivalyje nesiklausė nė vieno žiūrovo. Už kelių šimtų metrų žolę rupšnojo karvė. Ji buvo vienintelė klausytoja“, – juokdamasis pasakojo L.Somovas.

Tuo metu muzikinė veikla Leonui buvo tik hobis. Menų institute Londone jis studijavo garso inžineriją. Reikėjo prasimanyti pinigų pragyvenimui, dirbti tai, kas visai ne prie širdies, – teptukas į rankas ir pirmyn dažyti sienų.

„Londonas nėra pigiausias miestas gyventi. Bandžiau darbintis viešbutyje – atėjau į darbo pokalbį. Man liepė nusiskusti barzdą, išsisegti auskarus, apsivilkti baltus marškinius.

Per pokalbį supratau, kad man to darbo nereikia, aš nenoriu. Nutariau, kad pagyvensiu vargingiau, bet susitelksiu į muziką“, – kalbėjo kompozitorius.

Jis visai nesigaili Londone praleisto laiko. Anot vyro, sunkumai išeina į naudą – kai gyveni dideliame mieste, kuriame daug talentingų žmonių, pats stengiesi dar labiau veržtis į priekį.

Konkurencija ar sunkesni gyvenimo etapai kūrėjui – kaip vitaminai.

Labiausiai Leonas norėjo, kad muzika vieną dieną taptų pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu, taip pat tyliai svajojo apie tarptautinę karjerą. Tačiau baigęs studijas Londone jis grįžo į Lietuvą. Įprastas klausimas užsienyje gyvenusiems tautiečiams: „Kas gi parviliojo į tėvynę?“

„Labiausiai traukė artimi žmonės, tėvai, giminės. Čia namai, čia aš užaugęs, čia jauku. Kita vertus, kiekvienam naudinga pakeliauti“, – įsitikinęs menininkas, pastaraisiais metais daug laiko praleidžiantis Stokholme.

„Ten jau beveik antri mano namai. Dirbu su švedais „Highly Sedated“. Mūsų tikslas – kurti ir gyvai atlikti pasaulinio lygio elektroninę šokių muziką.

Būtent toks muzikos žanras man labai artimas, todėl stengiuosi kuo daugiau didžėjauti“, – apie kūrybinį bendradarbiavimą su šiaurės kaimynais pasakojo lietuvis.

Kokios buvo Leono karjeros ištakos? Polinkį į muziką pajuto dar paauglystėje Panevėžyje, nors neslepia, kad pavyzdingas mokinys nebuvo.

„Mokiausi sporto vidurinėje mokykloje, turėdavome dvi kūno kultūros pamokas iš eilės.

Nebuvau pavyzdingiausias mokinys, praleisdavau nemažai pamokų, ypač retai vaikščiodavau į dailę ir muziką.

Tos mokyklos nebaigiau, teko pereiti į kitą. Pamenu, viena mokytoja pasakė: „Gerai, parašysiu teigiamą pažymį, jeigu kitais metais tavęs čia nematysiu.“

Kai pirmą kartą teko keisti mokyklą, patyriau šoką, nežinojau, ką daryti. Tai buvo lyg šaltas dušas, bet viskas savaime susitvarkė“, – paauglystės klystkelius prisiminė muzikos kūrėjas.

Kita vertus, Leono nedomino paprasti dalykai ar įprastas gyvenimo ritmas.

Buvo etapas, kai jis visa galva pasinėrė į Rytų kultūrą. Tuomet atsisakė ir audringo gyvenimo, ir cigarečių, ir alkoholio.

„Skaičiau daug Rytų filosofijos, domėjausi meditacija, vegetarine mityba, praktikavau jogą.

Sakoma, nuvažiuok į Indiją, iškart nušvisi. Gal ir yra teisybės – mane Indija tikrai pakylėjo“, – prisipažino lietuvis.

Leoną kurti įkvepia ne tik kelionės, žmonės, nauji pojūčiai, bet ir gyvenimo būdo pokyčiai.

Rytų kultūra – jau praeitis. Dabar Leoną traukia Šiaurė. Juk norint iš pagrindų keisti gyvenimą reikia valios ir nusiteikimo. Tad atnaujinti minčių, ieškoti kūrybinių idėjų jis keliauja visai priešinga kryptimi.

Prieš kelias savaites L.Somovas persikėlė į naują studiją greta Vilniaus. Nuo visų atsiribojęs čia praleidžia nemažai valandų, o padirbėjęs skuba į namus, kur laukia sužadėtinė Žemyna Žymantaitė ir dukterys Sofija ir Sara. Su Žemyna jie kartu jau daugiau kaip dešimtmetį.

„Ateis ta diena, kai bus vestuvės, bet vis atidedame. Vietoj tos didelės šventės vis pasirenkame keliones.

Bet mūsų meilė nepasikeis, jei pasirašysime kokį nors dokumentą ar užsimausime žiedus. Svarbiausia – jausmai“, – įsitikinęs vyras.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.