Buvęs kalinys atskleidė, kurie nusikaltėliai kalėjime gerbiami mažiausiai

LNK laidoje „Yra, kaip yra“ valstybės tarnautojai ir eiliniai žmonės bandys atsakyti į klausimą – kas valdo kalėjimus? Prižiūrėtojai ar vadinamieji bachūrai? Buvęs kalinys Henrikas laidoje pasakojo, kad kamerą priskiria administracija, tačiau kur būti ir ką veikti dieną, nusprendžia aukščiausios kastos kaliniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 3:47 PM, atnaujinta Sep 19, 2018, 3:48 PM

Henrikas sako, kad kastų susiskirstymas yra tam, kad kiltų mažiau konfliktų tarp kalinių ir būtų mažiau įtampos. Vyras pasakojo, kad kalėjime yra įvairios kastos: bachūrai – aukščiausia kasta, kurie daug ką sprendžia įkalinimo įstaigoje, gaidžiai – žemiausia kasta, yra ir ožiai – tai kaliniai, kurie slapta bendrauja su policija ir yra slapti liudytojai. Dūchai yra aptarnaujantis personalas, kurie ruošia maistą, skalbia rūbus. Šios kastos atstovai gauna atlyginimą ir jų niekas nemuša.

Pravieniškių kalėjime dirbanti Ina laidoje pasakojo, kad naktį kalėjime 1400 nuteistųjų prižiūri vos 9 prižiūrėtojai. Ina patvirtino – kastos kalėjimuose yra. Vadinamieji bachūrai visada bendrauja taktiškai ir yra pagarbūs, tuo tarpu kitų kastų atstovai stengiasi įžeisti, provokuoti, tačiau prižiūrėtojai negali daug ko padaryti. Moteris kalbėjo, kad šiuo metu kalėjimuose jaučiama įtampa dėl daromų pertvarkų.

Apie netvarkas Kauno tardymo izoliatoriuje prabilusi Rasa Kazėnienė laidoje pasakojo, kad po kilusio skandalo ji sulaukė daug grasinimų ir šantažo. Rasa buvo paduota į teismą dėl šmeižto, buvo apie ją ieškoma kompromato. Anot R. Kazėnienės, jeigu 30 metų kalėjimų sektoriuje būtų vyravusi tvarka, šiandien turėtume normalius kalėjimus. Anot moters, viską sutvarkyti per trumpą laiką tiesiog neįmanoma.

Vilniaus pataisos namuose dirbantis Česlovas sakė, kad įkalinimo įstaigos – mūsų visuomenės veidrodis. Tačiau vyras pastebėjo, kad pokyčių per pastaruosius 30 metų įvyko daug – nuteistieji už smurtą prieš moterį prieš dvidešimt metų negalėdavo sėdėti prie bendro stalo. Šiandien situacija jau kitokia. Anksčiau kaliniai neturėjo jokių teisių savo kastose.

Česlovas teigė, kad vienas iš būdų kovoti su kastomis – jas skaldyti ir neleisti nuteistiesiems iš vieno miesto būti kartu. Taip pat kuriamos sąlygos, kad kalėjimuose nebeliktų „tarnų“ ir panašių „patarnautojų“.

Visą laidą apie kalėjimus su Viktoru Jakovlevu žiūrėkite šį trečiadienio vakarą 17 val. 35 min. per LNK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.