Vytautas Landsbergis laidoje pasidalino prisiminimais apie Sausio 13-ąją

Sausio 13–ąją, svarbią visai Lietuvai dieną, laida „Pasaulis pagal moteris“ pakvies žiūrovus į susitikimą su ypatingu svečiu – buvusiu Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pirmininku, politiku, meno, muzikos bei kultūros istoriku Vytautu Landsbergiu. Laidos vedėja Kristina Rimienė kartu su svečiu nukeliaus į praeitį, į tą baisiąją visai šaliai naktį, kai brutalia jėga buvo bandoma užgniaužti Lietuvos laisvės dainą.

 Vytautas Landsbergis su laidos vedėja Kristina Rimiene.
 Vytautas Landsbergis su laidos vedėja Kristina Rimiene.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2019, 9:53 AM

V. Landsbergis dar ir šiandien prisimena kiekvieną kovos už laisvę detalę, kiekvieną Sausio 13–osios akimirką.

„Dariau tai, kas buvo reikalinga, tomis galimybėmis, kurios man dar buvo likusios. Mano ginklas buvo telefonas ir mėginimai skambinti pasauliui – nuo Gorbačiovo iki Bušo. Gorbačiovo tarnyba pasakė, kad jis miega ir nieko nežino, tad pasakiau perduoti jam, kad nekaltų žmonių kraujas kris ant jo galvos“, – dalijasi prisiminimais svečias, čia pat pridurdamas, kad TSRS vadovas, žinoma, nemiegojo, o stebėjo įvykius, juk jam buvo pažadėta, kad pasipriešinimas bus labai greitai įveiktas.

Laidos vedėjos K. Rimienės paklaustas apie savo reakciją į žinią, kad žūsta nekalti žmonės, V. Landsbergis neslėpė: širdį užliejo didelis rūpestis ir skausmas, tačiau apie baimę nebuvo net kalbos, „turėjau daryti viską, kas įmanoma ir būti savo vietoje“.

86-ių metų energijos nestokojantis V. Landsbergis yra parašęs apie trisdešimt knygų. Paskutinė, pristatyta sausio pradžioje, visada primins, kodėl ir kam turime dėkoti, jog gyvename laisvoje šalyje.

Joje autorius atskleidžia daug iki šiol niekam nežinomų faktų, čia ir dokumentai, įrašų šifruotės, išklotinės, ir komentarai apie Sausio 13-osios bylą. Kaip rašo V. Landsbergis, viskas tam, „kad nebūtų leidžiama meluoti“.

Laidos svečias neabejoja, kad atėjus laikui paaiškės, kiek turime jėgos ir atsidavimo Lietuvai, anot jo, atėjus laikui bus patikrinta, ko esame verti.

„Linkiu lietuviams, o lietuvis yra kiekvienas, kuriam rūpi Lietuva, ištvermės. Niekas nebaigta ir mes dar turėsime išmėginimų, galbūt net kruvinų, niekas negali garantuoti, ką žmonės, turintys ginklą ir jėgą, bet neturintys proto, gali sugalvoti. Mums dar reikės ištvermės ir ištikimybės Lietuvai, jos idėjai, laisvei, kokią turėjo tie, kurie tada stovėjo prieš tankus ir nesitraukė bei savo krauju išpirko Lietuvos laisvę. Garbė jiems ir pareiga mums laikytis ištikimybės“, – laidos žiūrovams stiprybės linkės V. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.