Prie „Eurovizijos“ slenksčio. Visi nacionalinės atrankos finalininkai – iš arti

Šeštadienį 21 valandą LRT radijo ir televizijos eteryje vyksiantis „Eurovizijos“ atrankos finalas šią savaitę pateikė daug spėliojimų ir mįslių. Dar prieš porą dienų nebuvo visiškai aišku, kokios dainos rungsis dėl teisės atstovauti mūsų šaliai gegužės 14–18 dienomis Izraelyje, kur vyks didžiausias Europos dainų konkursas, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Juna, Alen Chicco ir Monika Marija. <br>T.Bauro nuotr.
Juna, Alen Chicco ir Monika Marija. <br>T.Bauro nuotr.
Monika Marija. <br>T.Bauro nuotr.
Monika Marija. <br>T.Bauro nuotr.
Alen Chicco.<br>T.Bauro nuotr.
Alen Chicco.<br>T.Bauro nuotr.
„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.<br>T.Bauro nuotr.
„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.<br>T.Bauro nuotr.
Jurijus Veklenko.<br>T.Bauro nuotr.
Jurijus Veklenko.<br>T.Bauro nuotr.
„Henry &amp; Tommy Modric“.<br>T.Bauro nuotr.
„Henry &amp; Tommy Modric“.<br>T.Bauro nuotr.
Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Juna.<br>T.Bauro nuotr.
Juna.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgis Brūzga.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgis Brūzga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 12:24 PM

Atlikėja Monika Marija Paulauskaitė (20 m.) sukūrė vieną keisčiausių situacijų Lietuvos „eurovizinių“ atrankų istorijoje. Žinoma dainininkė atrankai pateikė dvi dainas – „Light On“ ir „Criminal“. Pirmajame atrankos pusfinalyje į finalą ji tvirtai žengė su „Light On“, tada ragino gerbėjus nebalsuoti už „Criminal“, bet šie (kaip ir komisija) nusprendė kitaip.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad atlikėja finale pasirodys su viena daina – „Light On“. Atsižvelgiant į „Eurovizijos“ taisykles, jai bus skirta bauda.

„Dalyvavimas atrankos finale su dviem dainomis atlikėjos palaikymą išskaidytų į dvi dalis.

Tai galėtų būti apmaudi techninė priežastis, dėl kurios daugiausia šiuo metu palaikymo sulaukusi pretendentė liktų antra“, – kalbėjo dainininkės prodiuseris Gediminas Jaunius.

Jo nuomone, Monika Marija, kuri pernai laimėjo televizijos šou „Lietuvos balsas“ ir jau antrus metus iš eilės dainuos „Eurovizijos“ atrankos finale, būtų geriausias Lietuvos pasirinkimas: „Tai stipri daina, geras balsas, komunikabilus žmogus, ypatingas talentas.“

Pati Monika Marija tvirtino tikinti dainos „Light On“ sėkme Izraelyje, o šis kūrinys jai – labai svarbus.

Mat daina pasakoja istoriją apie sunkų laikotarpį atlikėjos gyvenime, kai dėl kraujo užkrėtimo ji ilgai gulėjo ligoninėje ir grėsė rimtas pavojus gyvybei.

Kai ketvirtadienį ryte Monika Marija nusprendė finale pasirodyti su viena daina, į konkursą su kūriniu „Your Cure“ grįžo Alen Chicco.

Šiuo slapyvardžiu prisistatantis ekstravagantiškas atlikėjas Tomas Alenčikas po pirmojo pasirodymo atrankoje buvo sulaukęs kritikos dėl to, kad dainavo neįgaliojo vežimėlyje, todėl pusfinalyje jo atsisakė.

2017 metais „X faktoriaus“ scenoje sužibėjęs vaikinas įsitikinęs, kad unikalumas labai svarbus kiekvienam atlikėjui.

„Tik būdamas savimi gali būti įdomus kitiems, kopijos niekam neįdomios. Manau, kad žmogus nebūdamas savimi tik kenkia sau, o pasauliui reikia laimingų žmonių. Nuo gebėjimo išsilaisvinti ir būti savimi priklauso gyvenimo kokybė“, – aiškino Alen Chicco.

Pirmąsyk atrankoje dalyvaujanti grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ finale bus išskirtinė – ji vienintelė iš visų pretendentų savo kūrinį atlieka lietuvių kalba.

Humoristiniais pasirodymais ir klipais garsėjančios grupės daina „Mažulė“ – apie meilę savo automobiliui, kurį norisi gražinti, plauti ir glostyti.

„Europoje tokių mažulių – apie 300 milijonų, tai visoms joms šią dainą ir skiriame“, – juokėsi grupės narys Martynas Enčius.

Savo kūriniui grupės nariai sukūrė ir efektingą šokį, o šią savaitę pristatė ir linksmą vaizdo klipą.

Gerbėjai muzikantus, kurie tris sykius M.A.M.A. ceremonijoje apdovanoti už geriausią metų vaizdo klipą, seniai ragino eiti į „Euroviziją“.

„Tiesiog neturėdavome tinkamos dainos tinkamu metu. Dabar ji atsirado“, – dėstė grupės muzikantas Karolis Steponavičius.

Abejones, ar galima Europą užkariauti dainuojant lietuviškai, atlikėjai atmeta. Net jei laimėtų atranką, „Mažulės“ angliškos versijos kurti neketina – Izraelyje dainuotų lietuviškai.

„Apie ką daina, galima suprasti iš vaizdo klipo ir pasirodymo, porą teksto vertimų jau kiti žmonės internete paskelbė. Dainoje yra du angliški žodžiai – „why not“, tiek ir užteks.

Mūsų pozicija tokia: vis tiek niekas neatsimena, apie ką tie „eurovizinių“ dainų tekstai. Iš Loreen dainos „Euphoria“ prisimenu tik pavadinimą ir žodžius „up up“. Be to, neįsivaizduokime, kad didžioji Europos dalis kalba angliškai. Prancūzai, ispanai dainuoja savo kalbomis.

Koncertavome Kinijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Estijoje, Lenkijoje, Makedonijoje – niekur nepastebėjome, kad žmonės dėl kalbos barjero nesuprastų minties“, – dėstė muzikantai.

Balkanų muzikos ritmais savo dainas spalvinantys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ įsitikinę – jie gali pagerinti „Eurovizijos“ šventę, nešti pakilią nuotaiką ir puikiai atstovauti Lietuvai.

„Gal tiesiog negalvokim apie vietas, išsiųskim dainą ir parodykim, kad lietuviai moka linksmintis.

Iki šiol pastarąjį sykį lietuviškai atliekama daina „Eurovizijoje“ skambėjo prieš 20 metų – ir Aistė Smilgevičiūtė „Strazdą“ dainavo Izraelyje. Gal tai ženklas“, – šypsojosi „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.

Dainininką Jurijų Veklenko (28 m.) dar šios savaitės viduryje lažybininkai laikė pagrindiniu pretendentu laimėti atranką, tačiau trečiadienį pasklidusios žinios privertė jį sunerimti.

Pasigirdo kalbų, kad dar prieš pusantrų metų kūrinio „Run With The Lions“, kurį Jurijus atlieka atrankoje, pirmąją versiją dainos autoriai užsieniečiai buvo paskelbę internete, o vėliau ištrynė.

Taip anksti skelbti kūrinį draudžia „Eurovizijos“ taisyklės, bet daina nebuvo oficialiai išleista, todėl situacija yra neįprasta ir galbūt ginčytina.

Dėl jos LRT kreipėsi į konkurso rengėjus – Europos transliuotojų sąjungą. „TV antenai“ keliaujant į spaustuvę, dar nebuvo aišku, ar Jurijui neteks trauktis iš atrankos.

Rami Jurijaus laikysena, šypsena, švelnus aukštas balsas ir romantiška daina sulaukė daug simpatijų – iš antrojo pusfinalio į finalą jis žengė pelnęs pirmąją vietą ir žiūrovų, ir komisijos balsavime.

„Į prognozes nežiūriu. Laikyti save lyderiu būtų keista. Reikia stipriai ruoštis, nuleisti galvą ir padaryti geriausia, ką gali“, – džiaugtis neskubėjo Jurijus.

Klaipėdoje gimęs, Vilniuje gyvenantis ukrainiečio ir lietuvės sūnus Lietuvos pramogų pasaulyje pradėjo šmėžuoti 2010-aisiais, kai ėmė dalyvauti TV projektuose.

Pernai jis tapo LNK antrininkų šou „Mes – vieno kraujo“ laimėtoju.

„Eurovizijos“ atrankoje jis – ne naujokas. Dainininkas yra bandęs jėgas ir atskirai, ir kaip vaikinų trio „Rollikai“, kuris porą metų koncertavo klubuose, narys. O štai užpernai į sceną žengė kaip ekstravagantiško personažo Lolitos Zero „balsas“. Aktoriaus Gyčio Ivanausko suvaidinta, iš filmo „Zero III“ į atranką nužengusi moteris su ragais sulaukė daug dėmesio ir net „dainavo“ atrankos finale.

Nors „Eurovizijos“ atrankos Jurijus iki šiol nėra laimėjęs, net dvejus metus atstovavo Lietuvai šiame didžiausiame Europoje dainų konkurse. Abu kartus – kaip pritariantysis vokalistas. 2013-aisiais Malmėje Jurijus dainavo su Andriumi Pojaviu, o 2015 metais Vienoje – su Vaidu Baumila ir Monika Linkyte.

Prieš porą metų jis susilaužė stuburą, tačiau 2019-ieji kol kas teikia vien geras emocijas – daina „Run With The Lions“ smarkiai padidino publikos susidomėjimą šiuo dainininku.

„Svarbiausias mano konkurentas esu aš pats. Privalau kuo geriau padainuoti. Bet taip, tikiu, kad Izraelyje gėdos Lietuvai nepadaryčiau“, – nusijuokė Jurijus.

Duetas „Henry & Tommy Modric“ – buvęs roko grupės „Gravel“ vokalistas Tomas Sinickis (36 m.) ir jo grupės bosistas Henrikas Piktuižis (28 m.), atrankos žiūrovus nustebinę gvazdikais švarko atlape ir svingo stiliaus daina „Neverpart“.

Kroatų futbolo žvaigždės Lukos Modričiaus pavardę pasiskolinę linksmuoliai sakė, kad tai yra strateginis sprendimas.

„Įsivaizduokime, kad mes kokiu nors būdu laimėsime šitą atranką ir keliausime į „Euroviziją“ Tel Avive.

Mes dėmesį atkreipsime kur kas labiau nei kokia nors Monika Marija. Monikų Marijų Europoje yra 200 tūkstančių, o Modričius – vienas. Ir štai iš kažkur atsirado Tommy ir Henry Modričiai. Jau keista ir įdomu. Balkanų šalių publika turėtų pasipiktinti, bet negalės nebalsuoti už tokį duetą. Kada iš kokių kroatų, serbų gavome bent po du balus?“ – juokėsi Tomas.

Tiesa, šios savaitės viduryje portalo lrytas.lt konferencijoje jis sakė, kad visiškai nesitiki laimėti, o ir šiaip mielai nebedainuotų atrankos finale.

„Dabar jau bijom, kad galim laimėt. Mes kaip debiutantai jau viską pasiekėme. Jei būtų galimybė nedalyvauti finale, neičiau, bet sako, kad tada mus nubaus, Monika Marija turės dainuoti trečią dainą, jai ten persirenginėti daug reikės.

Todėl dalyvausime, bet nelaimėsime. Už mus žiūrovai balsavo dėl protesto, dabar jiems jau bus pabodę.

Kas laimės? Koks nors nesusipratimas. Pradėjau gilintis į konkurentų dainų žodžius – tragedija“, – sakė T.Sinickis. – Kur bus kitų metų „Eurovizija“? Kad ne Lietuvoje, tai yra faktas.

Gerai, jei norite šou, pakalbėkime apie konkurentus.

„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ – jų už rasistinę dainą („Indai“, kurioje Indijos gyventojai lyginami su neplautais indais – Red.) nebuvo galima prileisti prie konkurso. Lietuvių atmintis trumpa, už tokius dalykus reikia uždrausti visam gyvenimui.

Monika Marija su dviem dainom – susidvejinusi asmenybė? Jūs girdėjot dainos „Light On“ žodžius? Kai tekstų autorius rašo „i’m running and running and running and running“, tai didžiausio lygio chaltūra. Neturima ką rašyti, nesąmonė, žodžių kratinys. Jos „Criminal“ daug geresnė daina.

E.Jennings ir J.Didžiulis – visiška nesąmonė. Jurgis blogai dainuoja, jei Erica viena dainuotų, būtų gerai.

Jurgis Brūzga man labai patinka, bet aš neprisimenu jo dainos, vadinasi – nesąmonė.

Junos irgi siųsti negalima. Dėl Jurijaus – jei sudainuos kaip pusfinalyje, galim siųst.“

Sutuoktiniai Erica Jennings (38 m.) ir Jurgis Didžiulis (39 m.) „Eurovizijoje“ jau yra atstovavę Lietuvai atskirai, tačiau šįsyk dega noru tai padaryti kartu.

2001-aisiais E.Jennings su grupe „Skamp“ dainavo „Eurovizijos“ konkurse Kopenhagoje – ten daina „You Got Style“ užėmė tryliktą vietą.

J.Didžiulis su tuomete savo grupe „InCulto“ „Eurovizijoje“ dalyvavo 2010-aisiais. Jam sekėsi prasčiau – ironiškas kūrinys „Eastern European Funk“ Osle nepateko į finalą.

Šįkart „Eurovizijai“ Jurgis ir Erica siūlo nuotaikingą dainą „Sing!“, kurios idėja – priversti kiekvieną žiūrovą pajusti, jog tai ir jo kūrinys.

„Abu turime patirties „Eurovizijoje“, puikiai jaučiame vienas kitą scenoje. Be to, esame sutuoktiniai, kurių kiekvienas atskirai yra dalyvavęs „Eurovizijoje“.

Konkurso gerbėjams, kurie nuosekliai seka jo istoriją, tai būtų įdomu ir unikalu, papildoma tema pokalbiams ir galimybė atkreipti dėmesį.

Idėja dalyvauti kartu Jurgiui kilo dar prieš trejus metus, kai aš atskirai dalyvavau atrankoje.

Jo galvoje atsirado dainos pavadinimas ir visa idėja.

Aš buvau nusiteikusi kiek skeptiškai, bet per pastaruosius porą mėnesių supratome, kad labai lengvai ir natūraliai atsirado melodija ir tekstas.

Kai baigėme dainą, įsitikinome, kad ji yra ypatinga.

Pakilus, labai pozityvus, gražus kūrinys, pagal kurį norisi šokti ir dainuoti iš visos širdies. Daina su prasminga žinute – apie tai, kokia galinga yra muzika ir kaip gera dainuoti“, – pasakojo E.Jennings.

Dueto sumanymas – padaryti, kad keliasdešimt kartų dainoje besikartojantį žodį „sing“ dainuotų žiūrovai, ir taip įtraukti auditoriją ir sukurti didesnį efektą.

„Techniškai tai visai įmanoma, nes pačioje „Eurovizijoje“ žiūrovų plojimai ir šūksniai yra įgarsinami mikrofonais.

Ši daina dar labai tiktų ir todėl, kad renginys vyks Izraelyje. Tenykštė publika mėgsta šėlti ir dainuoti. Mūsų pasirodymas griautų sieną tarp atlikėjo ir publikos“, – sakė J.Didžiulis.

Sutuoktiniai nusiteikę rimtai: dėl „Eurovizijos“ atrankos anksčiau grįžo iš atostogų Kolumbijoje, šią savaitę internete paskelbė įrašą, kuriame savo kūrinį duše dainuoja nuogi, o šeštadienį ketina parodyti kur kas įspūdingesnį pasirodymą nei ankstesniuose atrankos etapuose.

Atrankos finale besivaržysianti Juna (20 m.) – prieš ketverius metus TV šou „Lietuvos balsas“ laimėjusi dainininkė Justina Budaitė, kuriai ši „Eurovizijos“ atranka yra žingsnis į naują karjeros etapą.

Iš Mažeikių kilusi, Vilniuje gyvenanti mergina neseniai metė lietuvių filologijos studijas, įsidarbino vieno sostinės viešbučio registratūroje ir nutarė visą laisvą laiką skirti muzikai.

Šiame kelyje jai padeda buvęs mokytojas iš „Lietuvos balso“ – dainininkas Donatas Montvydas, kuris yra ir vienas iš „eurovizinės“ dainos „Strength Of A Woman“ autorių.

D.Montvydo dėka Juna jau yra dainavusi didžiosios „Eurovizijos“ scenoje – 2016-aisiais buvo pritariančioji vokalistė per jo pasirodymą Stokholme.

„Mano daina – apie skaudžius santykius ir stiprybę, kurią savyje atranda į juos įsivėlusi moteris. Ji pajunta, kad gali būti nepriklausoma ir joks žmogus jos nesugniuždys.

Tai moteriška filosofija, mintis, kad ir vienas žmogus gali būti stiprus.

Manau, ši tema svarbi ir visiems suprantama“, – apie ritmingą šiuolaikiško popmuzikos skambesio kūrinį pasakojo atlikėja.

Pirmajame atrankos etape Juna scenoje pasirodė viena, antrajame – su šokėjais, o finale žada surengti dar įspūdingesnį pasirodymą.

„Tai turėtų būti bomba. Drastiškų permainų nedarysime, bet viskas bus dar ryškiau. Gyvenime aš esu ramus žmogus, bet dainuojant tarsi atsiranda kita mano versija, prabunda vidinis gyvulys, kuris nori sudraskyti sceną“, – vaizdžiai pasakojo Juna.

Itin seksualų įvaizdį ir šokio judesius atrankoje demonstruojanti Juna sulaukė ir kritikos – iš atrankos jau iškritusi atlikėja Migloko, įsivėlusi į konfliktą su konkurso rengėjais, užsiminė apie dainininkę, kurios judesiai primena frikcijas.

„Turbūt kalbama apie mane. Neįsižeidžiau, bet man pasirodė keista, kai žmogus į savo konfliktą įvelia kitą žmogų, kurio net nepažįsta.

Kita vertus, čia juk scena, kasdienybėje aš taip tikrai nešoku, bet daina to reikalauja ir šiam kūriniui tai tinka“, – gūžtelėjo pečiais Juna.

Dėl „Eurovizijos“ atrankų aktyviai sportuoti pradėjusi mergina sako, kad repeticijos ir pasirodymai padėjo scenoje pasijusti laisvesnei. Vis dėlto ji neslepia, kad tikriausiai nėra viena ryškiausių šios atrankos favoričių.

Tai rodo ir balsavimas – patekti į finalą Junai padėjo komisijos balsai.

Prieš metus Jurgis Brūzga (33 m.) „Eurovizijos“ atrankoje užėmė antrą vietą.

Ar šįmet dainininkas, atliekantis kūrinį „Ctrl Alt Delete“, gali šoktelėti laipteliu aukščiau ir išplėšti kelialapį į Tel Avivą? Jis įsitikinęs – viskas yra įmanoma.

Sykį Jurgio 5 metų dukra atėjo prie jo su planšetiniu kompiuteriu ir paprašė pasakyti atrakinimo kodą.

„Tada susimąsčiau, kad turbūt 80 procentų savo dienos dabar spoksome į telefoną, kompiuterį, planšetę.

Kilo mintis sukurti dainą, jog kartais reikia atsijungti ir pamiršti visas problemas, kurios neleidžia atsipalaiduoti ir pajusti gyvenimo džiaugsmo.

Kartais reikia tiesiog giliai įkvėpti ir apsidairyti“, – pasakojo Jurgis.

Pirmajame atrankos etape jis scenos viduryje stovėjo vienas – žongliruodamas mikrofono stovu.

Pusfinalyje vaizdas buvo kitoks – Jurgis parodė choreografinį numerį su šokėjais ir foteliu.

Būtent jį šiuo metu dainininkas tobulina ir ketina parodyti šeštadienį – atrankos finale.

Beje, pasirodyme jam talkina ir žmona – pritariančioji vokalistė Akmėja Brūzgė, kuri atrankos finale dainuos ir su dar keliais atlikėjais.

„Taip, jos galimybės išvykti į „Euroviziją“ yra didesnės nei mano“, – juokėsi atlikėjas, pernai žmonos dėka pirmą kartą gyvenime lankęsis „Eurovizijoje“.

Prieš metus Akmėja buvo pritariančioji Ievos Zasimauskaitės vokalistė – į Portugaliją pora keliavo su tada dar nė metukų neturėjusia dukrele, tad Jurgiui teko auklės vaidmuo.

„Tačiau buvo proga apsilankyti užkulisiuose, šiek tiek patarimais padėti Ievai. Jei Akmėja vėl su kuriuo nors atlikėju išvyktų, turbūt keliaučiau palaikyti“, – svarstė Jurgis.

Tiesa, kol kas visos jo mintys sutelktos į savąjį pasirodymą ir galimybę juo nustebinti publiką bei komisiją.

Tai, kad atrankos etapuose nepavyko išsiveržti tarp lyderių, Jurgio nejaudina.

„Į skaičius nekreipiu dėmesio – jie labiau rūpi žurnalistams. Skaičiai yra tik skaičiai, finale daug kas gali būti kitaip. Juk svarbiausia – širdis ir idėja.

Mano pasirodyme dar daug ką reikia tobulinti, pridėti tam tikrų niuansų. Įtemptai ruošiamės, kad pasirodymas būtų pats geriausias, kokį galime padaryti“, – pasakojo Jurgis.

Net jei šį sykį nepasisektų, jis neketina užverti durų į „Eurovizijos“ atranką ir mano, kad atlikėjai turėtų pamiršti savanaudiškumo jausmą.

„Visų tikslas šeštadienį bus bendras – išrinkti pasirodymą, kuris Lietuvai galėtų atstovauti geriausiai“, – kalbėjo Jurgis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.