Madonną įsiutino straipsnio antraštė. Ar jūs įsižeistumėte?

„Pasijutau lyg išprievartauta“, – įsiūčio neslėpė daug apdovanojimų pelniusi amerikiečių atlikėja Madonna, kai žurnalas, pristatydamas naujausią jos albumą, paminėjo ir amžių.

Madonna: „Senėjimo procesas prilyginamas kone nusikaltimui.“<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Madonna: „Senėjimo procesas prilyginamas kone nusikaltimui.“<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Madonnos pasirodymas šių metų „Eurovizijos“ konkurso finale sulaukė ir rimtos kritikos, ir pašaipų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Madonnos pasirodymas šių metų „Eurovizijos“ konkurso finale sulaukė ir rimtos kritikos, ir pašaipų.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 7:57 PM

Popkaralienę supykdęs straipsnis, pavadintas „Madonnai – 60“, neseniai pasirodė žurnale „The New York Times“, o penktadienį ji paminėjo 61-ąją sukaktį.

Praėjusio amžiaus seksualinės revoliucijos simboliu tapusi moteris įsitikinusi, kad kūrėjams bėgantys metai neturi reikšmės.

Popmuzikos žvaigždė pirmą savo studijinį albumą „Madonna“ išleido 1983-iaisiais būdama 25-erių, o neseniai pasirodė keturioliktasis, pavadintas „Madame X“.

Įžymybės repertuare yra pora dainų, kuriose ji nuklysta į prisiminimus, bet nė vienos, kurioje skambėtų žodžiai „senas“ (old) ar „amžius“ (age).

Daug jaunųjų atlikėjų kreivai šypsosi matydami scenoje Madonną, įsispraudusią į korsetą ir apsitempusią tinklinėmis kojinėmis. Nepaisant to, gerbėjams ji iki šiol yra sekso simbolis.

„Senėjimo procesas kone prilyginamas nusikaltimui“, – kartą rėžė dainininkė.

Popkaralienė įsitikinusi – metas liautis tiek daug galvoti apie savo amžių: „Tiesiog gyvenkite savo gyvenimą ir neleiskite, kad aplinkiniai darytų jums įtaką.“

Neseniai Vokietijos žurnalas „Musikexpress“ straipsnį apie Madonną pavadino skambiai: „Kodėl popmuzikos karalienė negali atsistatydinti?“

Madonna, atrodo, tokių planų neturi. Priešingai – paklausta apie savo ateitį, ji rėžė: „Planuoju nuskristi į Mėnulį.“

Būsima popmuzikos karalienė Madonna Louise Ciccone augo Detroito (Mičigano valstija, JAV) priemiestyje ir vaikystėje buvo laikoma gerokai kvaištelėjusia.

„Su manimi buvo elgiamasi žiauriai, bet nesileidau, kad į mane šluostytųsi kojas.

Tik pabrėždavau, kad esu kitokia“, – prisiminė dainininkė.

Madonna buvo puiki mokinė, todėl nulaukdavo mokytojų pagyrų. Dar ji nesiskuto pažastų, nesidažė, mokėsi skambinti pianinu ir lankė choreografijos pamokas.

Pavyzdingos mergaitės vardo Madonna atsikratė būdama 14-os. Kartą per mokyklos talentų konkursą ji įsispraudė į bikinį, o kūną išsitepliojo fluorescenciniais dažais, todėl buvo pavadinta „kekše“ ir „šliundra“.

Nuo to laiko tokie ir panašūs epitetai Madonną lydėjo nuolat.

Būsima žvaigždė studijavo choreografiją Mičigano universitete, tačiau mokslus metė ir išvyko į Niujorką.

1983-iaisiais į muzikos prekių parduotuves atkeliavo debiutinis jos albumas „Madonna“. „Šios merginos šlovė truks pusę metų“, – taip daugelis muzikos kritikų įvertino pradedančią atlikėją.

O jaunoji dainininkė iš senų muzikos specialistų tik šaipėsi: „Padėtį kontroliuoju. Laukiu, kada jie sutriks ir nebežinos, ką sakyti.“

Nuo tų laikų praėjo 36 metai. Madonnos gerbėjų armija tai didėjo, tai mažėjo, vieni ją dievina, kiti šaiposi ar net nekenčia, tačiau būtų sunku rasti žmogų, kuris jos nežinotų.

Antras Madonnos muzikos albumas „Like A Virgin“ buvo skirtas viso pasaulio skaistuolėms. Pagrindinį singlą „Like A Virgin“ dainininkė atliko per MTV vaizdo klipų apdovanojimų ceremoniją.

Tąkart į sceną ji žengė vilkėdama vestuvinę suknelę, sujuostą diržu, ant kurio buvo užrašyta „Berniukas žaisliukas“ (Boy Toy).

Madonna raitėsi ant grindų, drąsiai demonstravo kojas puošiančius keliaraiščius ir baltas kelnaites. Toks pasirodymas anuomet šokiravo, bet tryško seksualumu.

Ekscentriškos atlikėjos karjerą visada lydėjo skandalai. Klipe „Papa Dont’t Preach“ jos nepilnametė herojė trokšta pagimdyti vaiką nuo mylimojo.

Ši daina papiktino katalikus ir abortų priešininkus.

Kūrinio „Like A Prayer“ klipas taip pat sukėlė religingų žiūrovų ir klausytojų nepasitenkinimą.

Dainos „Justify My Love“ su Lenny Kravitzu klipą MTV atsisakė rodyti dėl erotinio turinio, užuominų į homoseksualumą ir sadomazochizmą.

Iki dešimtojo dešimtmečio vidurio Madonna leido vieną hitą po kito ir drauge su Michaelu Jacksonu, Whitney Houston ir Prince’u buvo didžiausios to meto popmuzikos žvaigždės.

Negana to, Madonna laikoma daugybės muzikinių krypčių pradininke, nes gebėjo greitai ir tobulai keisti muzikos stilius.

Lady Gaga, Britney Spears, Taylor Swift ir daug kitų įžymybių turėtų būti dėkingos Madonnai – jų žvaigždė veikiausiai sužibo tik dėl to, kad ši dainininkė paruošė dirvą moterų kuriamai popmuzikai.

Dėkingumą Madonnai taip pat turėtų jausti gėjai ir lesbietės.

Juk jeigu ne ji, šių lytinių mažumų laisvės greičiausiai nebūtų savaime suprantamos. Būtent popkaralienė nuolat pabrėžia, kad nesvarbu, kas ką ir kodėl myli.

Kodėl staiga daug kam ėmė kliūti Madonnos amžius? Kada pasigirdo žeidžiančių balsų?

Pašaipų strėlės į dainininkę ėmė skrieti po gegužę Izraelyje, Tel Avive, vykusio „Eurovizijos“ konkurso finalo, kuriame ji surengė pasirodymą.

Popmuzikos žvaigždė atliko dvi dainas: savo hitą „Like A Prayer“ ir neseniai kartu su JAV reperiu Quavo įrašytą singlą „Future“.

Prieš pat pasirodymą Quavo, kalbėdamas su konkurso vedėjais, prabilo apie scenos karalienės amžių ir nė nenorėdamas taip ją įžeidė.

„Mano mama užaugo klausydama Madonnos“, – pasakė 28-erių Quavo.

Konkurso gerbėjų taip lauktas popmuzikos žvaigždės pasirodymas daugelį nuvylė.

„Nejaugi Madonna nemoka dainuoti? Geriau įjunkite fonogramą!“ – tokie ir panašūs komentarai pasipylė socialiniuose tinkluose.

Tai, ką išgirdo visas pasaulis, tikrai nebuvo verta milijono dolerių, kurį jai sumokėjo.

Žiūrovai piktinosi, kad Madonnos balsas ne toks skambus, kad kartais ji traukia pro šalį, o galiausiai išvis nusidainavo.

Atlikėjos konkurentai džiūgavo, o bičiuliai buvo sutrikę. Jie žino, kad popžvaigždė savo pasirodymus gludina iki mažiausių smulkmenų.

„Pernokęs vaisus tuoj kris“, „Madonna jau sena“ – tokie ir panašūs komentarai pasipylė viešojoje erdvėje.

Madonnai buvo sviestas ypač įžūlus klausimas: „Ar po M.Jacksono, W.Houston ir Prince’o mirties nesijaučiate vieniša?“

„Kai esi apžiūrinėjama lyg pro mikroskopą, gali pasijusti vieniša“, – atsikirto dainininkė.

Visą audringą gyvenimą Madonną lydi tiek žiniasklaidos, tiek gerbėjų dėmesys ir kritika.

Kaip ir daugelis atlikėjų, ji tai ypač pajuto išpopuliarėjus socialiniams tinklams.

„Manau, kad instagramas sukurtas nuotaikai gadinti.

Žmonės tapo priklausomi nuo kitų nuomonės, – sakė Madonna britų leidiniui „The Sun“. – Anksčiau galėjau daugiau laiko skirti sau kaip menininkė ir asmenybė, nejaučiau, kad esu narstoma po kaulelį, lyginama su kitais žmonėmis.“

Vis dėlto dainininkė aktyviai naudojasi savo taip nekenčiamu instagramu, kuriame turi apie keturiolika milijonų sekėjų.

Šiame socialiniame tinkle ji kone kasdien skelbia nuotraukas ir vaizdo įrašus, o kartais – po kelis per dieną.

Kodėl? Jei to nedarytų, būti laikoma sena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.