Merkinės apylinkėse įsigijęs apleistą vienkiemį, Vytaras Radzevičius jį prikėlė naujam gyvenimui

„Kuo daugiau keliauji po pasaulį, tuo labiau supranti, kokį grožį ir gėrį turime čia, Lietuvoje ir kaip čia žmonės saugo ir myli savo Tėvynę“, – sako žurnalistas, keliautojas, o dabar ir naujos „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Šauliai. Tėvynės labui“ vedėjas Vytaras Radzevičius.

 Mieste gimęs ir augęs Vytaras Radzevičius: „Merkinė žavi šaulių istorijomis ir žmonių nuoširdumu“.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
 Mieste gimęs ir augęs Vytaras Radzevičius: „Merkinė žavi šaulių istorijomis ir žmonių nuoširdumu“.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
 Mieste gimęs ir augęs Vytaras Radzevičius: „Merkinė žavi šaulių istorijomis ir žmonių nuoširdumu“.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
 Mieste gimęs ir augęs Vytaras Radzevičius: „Merkinė žavi šaulių istorijomis ir žmonių nuoširdumu“.<br> „Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 12:35 PM, atnaujinta Aug 22, 2019, 1:46 PM

Panašu, kad didį grožį, nepaprastą istoriją, o ir būrį bendraminčių Vytaras yra atradęs mažame Dzūkijos miestelyje – Merkinėje. Nuo čia jis pradeda ir laidų apie šaulius ciklą, kurį nuo šiol per „Lietuvos ryto“ TV kiekvieną sekmadienį žiūrovai galės stebėti 19.00 val.

Prieš gerus aštuonerius metus Merkinės apylinkėse įsigijęs apleistą vienkiemį, Vytaras jį prikėlė naujam gyvenimui. Tačiau žurnalistas – ne iš tų, kurie į sodybą atvyksta savaitgalį ir apsisukę vėl lekia į miestą. Dzūkijos gyvenimas Vytarą įtraukė – Merkinėje, o ir visoje Dzūkijoje jis rado bičiulių ir bendraminčių. Taigi, jie nenustebtų, jei vieną dieną keliautojas paliktų Vilnių ir visam laikui persikeltų į Dzūkijos miškus.

„Viena koja aš jau ten, – sako Vytaras ir priduria jau daugiau nei metus oficialiai esantis ne Vilniaus, o Varėnos rajono gyventojas. – Mažuose miesteliuose viskas daug paprasčiau, net ir tada, kai reikia tvarkyti biurokratinius reikalus, sutaupai krūvas laiko.

Nereikia stovėti eilėse, o ir žmonės geranoriškai pasirengę padėti. Iš aplinkui gyvenančių perkame pieno produktų, kiaušinių, uogų, grybų patys prisirenkame, kai jau miškuose atsiranda. Vietiniai – nuoširdūs ir geri žmonės, rodos, provincijoje dar likę žmogiški, jautrūs santykiai, čia visi sveikinasi, o kaimynai vaikšto pas kaimynus į svečius“.

Daug atiduoti šiam kraštui pasirengęs ir pats Vytaras. Jei kada sukote link Druskininkų pro Merkinę, tikrai matėte aukštai ant stiebo plevėsuojančią Lietuvos istorinę vėliavą su Vyčiu.

Ši vėliava – praėjusių metų Vytaro iniciatyva, kurią entuziastingai priėmė Merkinės bendruomenė.

„Merkinė yra vos už kilometro nuo kelių iš Vilniaus, Alytaus ir Druskininkų sankryžos, tačiau daugelis atsiduria nuošalėje – daugelis pro ją pralekia net nesusimastydami. Istorinė vėliava tarsi ištraukia įdomų miestelį iš paribio. Karališkos Merkinės istorija yra intriguojanti, joje yra ką pamatyti ir sužinoti. Pakanka paminėti, kad čia mirė meilės istorijos atviliotas karalius Vladislavas Vaza, Jogaila Vilniui suteikė miesto teises.“

Šiais metais, rodos, šaknys į Merkinės kraštą įleistos dar giliau – Vytaras su bičiuliais laimėjo konkursą ir keturiasdešimčiai metų išsinuomojo miestelio dvarvietę, kurioje jau vėliau buvo įkurdintas muilo fabrikas, ligoninė ir globos namai.

„Merkinės kraštas yra ypatingas, – sako Vytaras, – istorinė šio krašto praeitis negali nežavėti. Čia daug istorijos ir darbo archeologams. Tarpukariu tai buvo ir didelės kultūros, ir drąsių žmonių miestas.

Tai bene vienintelis miestas, kurį buvo užėmę partizanai su A.Ramanausku-Vanagu priešakyje, aplinkiniuose miškuose dar galima rasti partizanų gyvenimą liudijančių ženklų, o kaimeliuose paminklų, pastatytų garsiems šauliams“.

Šiandien keletas jaunų miestelio istorikų ir kultūrininkų mėgina atkurti tarpukariu buvusį itin garsų Merkinės šaulių būrį. „Neabejoju, kad ir aš prie jų prisijungsiu“, – sako Vytaras, skaičiuojantis jau penktus savo šauliškos veiklos metus.

„Lietuvos šaulius, kurių šiandien yra daugiau nei 12 tūkstančių, vienija tas pats noras – kad Tėvynė, žemė, kurioje gimė ir užaugo, būtų laisva, stipri ir nepriklausoma. Tačiau keliai, kuriais šauliai ateina į organizaciją – labai skirtingi.

Kiekvienas šalys – tai unikali istorija, o uniforma kartais slepia skaudžiausius šeimos likimus ir išgyvenimus. Ir apie tai pasakosime savo laidose“, – sako laidų kūrėja, prodiuserė Giedrė Genevičiūtė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą