Garsus profesorius atsakė, kaip nesusirgti vėžiu, o susirgus – jį įveikti

„Vėžys nebeturėtų būti labiausiai žmogų gąsdinanti liga, nes kur kas pavojingesnės yra širdies ligos. Tiesiog, pats žodis onkologija daugeliui vis dar kelia siaubą dėl to, kad apie šią ligą sklando daugybę neteisingų mitų, kuriuos mano tikslas yra paneigti“, – jau išskirtiniame interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Gyvenimas“ teigė Kembridžo profesorius, vienas garsiausių pasaulio onkologų Robertas J. Thomasas.

Vienas garsiausių pasaulio onkologų Robertas J. Thomasas ir Edvardas Žičkus.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Vienas garsiausių pasaulio onkologų Robertas J. Thomasas ir Edvardas Žičkus.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2019, 3:57 PM, atnaujinta Oct 16, 2019, 10:57 AM

Vėžio priežastis, gydymo būdus ir prevenciją šis britas tyrė daugiau, nei tris dešimtmečius, o šiandien paklausyti jo paskaitų visame pasaulyje susirenka tūkstančiai ne tik jo kolegų onkologų, bet ir su šia klastinga liga besigrumiančių žmonių ir jų artimųjų.

R. J. Thomasas gyvena ir dirba Londone, tačiau nuolat keliauja po pasaulį.

Patekti pas jį laukia didžiulės eilės su vėžiu susidūrusių pacientų, tikinčių, kad šio anglo dėka pavyks laimėti kovą su sunkia liga.

„Pusę vėžio atvejų priklauso nuo gyvenimo būdo“, – laidoje kalbėjo garsus ir gerbiamas mokslininkas, – „Mityba, stresas, fizinis aktyvumas, režimas – visa tai labai įtakoja onkologinių susirgimų riziką“.

Roberto J.Thomaso pacientų sąraše – daug visame pasaulyje garsių pavardžių, tačiau prieš žurnalistus jomis šis medikas nežongliruoja.

„Manau, kad iš visų sričių, kuriose gali dirbti gydytojai, onkologija, be abejo, yra pati įdomiausia.

Vyksta didžiuliai pokyčiai, kuriami nauji vaistai. Atsiranda nauji biologiniai gydymo metodai, kurie padeda žmonėms nugalėti vėžį ar tiesiog gyventi su šia liga ilgiau.

Todėl man, kaip gydytojui, yra be galo malonu dirbti, kai žinai, jog kasdien atrasi ką nors naujo“, – sakė prof. R. J. Thomasas.

Šiuo metu profesorių labiausiai domina natūralūs gyvenimo būdo sprendimai, leidžiantys išvengti ar gydytis nuo vėžio.

„Nors matome, jog išgydome vis daugiau žmonių ar tai, jog vėžiu sergantys pacientai gyvena vis ilgiau, yra be galo daug šios ligos padarinių, pavyzdžiui, svorio kitimas, galvos svaigimas, susilpnėję kaulai.

Ir žiniasklaidoje yra daug klaidingos informacijos, kaip pacientai galėtų padėti sau tokiais atvejais. Todėl mes klinikinių tyrimų dėka stengiamės patarti žmonėms, ką daryti, o ko ne.

Ir tai nėra vien tik patarimai, kaip atsigauti po onkologinių ligų gydymo. Mes kalbame apie būdus, kurie leistų išvengti vėžinių ląstelių atsiradimo ar dauginimosi.

Pavyzdžiui, sportavimas tris valandas per savaitę ar vaisių, kuriuose gausu polifenolio, vartojimas“, – aiškino profesorius.

Apie Londone įvykusią pažintį su garsiuoju onkologu laidos „Gyvenimas“ kūrėjams pasakojo ir vienas garsiausių iliuzijos meistrų Lietuvoje Arvydas Stonys, kuriam prieš kelis metus buvo diagnozuotas prostatos vėžys.

„Tik šio žmogaus ir jo parinkto gydymo dėka ligą pavyko suvaldyti“, – atvirai prisipažino A.Stonys.

Apie visa tai – jau trečiadienio vakarą 21 val. gyvenimo būdo laidoje „Gyvenimas“ su Edvardu Žičkumi tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.