Legendiniai rusų šnipai dešimtmečius gyveno svetimame kailyje

„Ne žmogus pasirenka žvalgo profesiją, o žvalgo profesija – žmogų“, – teigia buvusi Sovietų Sąjungos, o vėliau Rusijos šnipė Jelena Vavilova (56 m.), kurios istorija įkvėpė kultinio TV serialo „Amerikiečiai“ (The Americans) kūrėjus.

J.Vavilova televizijoje laidoje sukritikavo serialą „Amerikiečiai“.<br> LR archyvo nuotr.
J.Vavilova televizijoje laidoje sukritikavo serialą „Amerikiečiai“.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2020, 7:12 PM, atnaujinta Feb 24, 2020, 4:03 PM

Rusijos žvalgybos atsargos pulkininkė J.Vavilova negailėjo kritikos populiariam Joe Weisbergo serialui.

J.Vavilova su sutuoktiniu Andrejumi Bezrukovu (59 m.) beveik ketvirtį amžiaus svetimomis pavardėmis gyveno Kanadoje ir JAV, kur vykdė Maskvos užduotis.

Moters nuomone, Auksinį gaublį ir daugybę kitų prestižinių apdovanojimų pelniusiame seriale ji buvo pavaizduota neteisingai – neparodyta, kad dirbo ir gyvybe rizikavo dėl savo tėvynės.

Neseniai J.Vavilova išleido knygą „Moteris, mokanti saugoti paslaptis“, kurioje taip pat daug ką išgalvojo – nenorėjo atskleisti, ką ji ir jos vyras iš tikrųjų veikė JAV.

Beje, knygos autorė už ją negavo nė cento. Mat JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimo susitarime, pagal kurį 2010 metais šeima grįžo namo, numatyta, kad visos pajamos už šios istorijos vaizdavimą atitenka JAV vyriausybei.

Sovietų Sąjungos specialiosios tarnybos J.Vavilovą ir A.Bezrukovą į Vakarus išsiuntė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.

Šnipai pasivadino jau mirusių žmonių vardais – Tracey Foley ir Donaldu Heathfieldu. Kol jie dirbo Kanadoje ir JAV, subyrėjo Sovietų Sąjunga. Tuomet jų paslaugomis mielai naudojosi Rusija.

2010-aisiais jie kartu su keliais kitais Rusijos šnipais buvo demaskuoti, suimti. Jiems grėsė 25 metai kalėjimo.

Tačiau Rusija juos iškeitė į JAV šnipus. Teigiama, kad sugrįžimą jie šventė su Vladimiru Putinu.

Kanadoje gimusiems ir JAV išaugusiems jų sūnums tuo metu buvo 16 ir 20 metų. Vaikinai teigia nė nenutuokę apie tikrąjį savo tėvų darbą.

Jie taip pat buvo pargabenti į Rusiją, tačiau savo tėvų gimtinėje taip ir nepritapo.

Iki šiol retai su žiniasklaida bendraujanti J.Vavilova Rusijos žurnalistams neseniai atskleidė, kaip jautėsi dešimtmečius gyvendama kito žmogaus gyvenimą.

Vienos garsiausių Rusijos šnipių teigimu, ilgą laiką apsimetinėdamas kitu žmogumi ir pats imi apie save mąstyti kaip apie kitą žmogų.

Jos nuomone, tokią būseną patiria ir geri aktoriai, įsikūnijantys į vaidmenį. Tik šnipo vaidmuo trunka nepalyginti ilgiau.

J.Vavilova papasakojo ir tai, kaip ji buvo užverbuota.

Studijuodama Tomsko universitete ji pamilo keleriais metais vyresnį studentą A.Bezrukovą.

Jis metė matematikos studijas ir perėjo į humanitarinį fakultetą. J.Vavilova neabejoja, kad būtent tuo metu juos ėmė stebėti specialiosios tarnybos, kurios vėliau pasiūlė bendradarbiauti.

Šnipai buvo rengiami specialioje mokykloje. Studijos buvo tokios intensyvios, kad pusė įstojusiųjų jų nebaigdavo. Kartu mokykloje būdavo tikrinama, ar žmogus yra ryžtingas, ar sugeba veikti savarankiškai.

Be to, reikėjo išmokti kovos menų, naudotis šaunamaisiais ginklais, perduoti pranešimus radijo bangomis.

J.Vavilova teigė, kad sutiko tapti šnipe, nes troško būti naudinga savo šaliai.

„Gimiau tuo metu, kai dar buvo juntamos karo pasekmės, užaugau žiūrėdama filmus apie karą“, – pasakojo ji. Mergina buvo įsitikinusi, kad tapdama šnipe padės užkirsti kelią naujam karui.

Šnipų mokykloje ypač daug dėmesio buvo skiriama užsienio kalboms. Reikėjo išmokti prancūzų ir anglų kalbas. Išvykusi į Kvebeką (Kanada), kuriame kalbama prancūziškai, pora dar dvejus metus tobulino anglų kalbą, kad niekam nekiltų abejonių, jog tai – gimtoji jų kalba.

Dabar J.Vavilova rusiškai kalba su amerikietišku akcentu. Ji tikino, kad gyvendama Amerikoje net su vyru nėra persimetusi rusišku žodžiu. Moteris net galvodavo angliškai.

J.Vavilova ir A.Bezrukovas JAV itin vengė bendrauti su rusais – šie galėjo juos atpažinti iš kalbos ir elgesio.

Pora taip pat buvo perspėta, kad bendravimas su tautiečiais gali sukelti nostalgiją, kuri susilpnins jų pasiryžimą.

Ką šnipų tėvai žinojo apie savo atžalas? TV seriale „Amerikiečiai“ yra jaudinantis epizodas, kuriame specialiosios tarnybos suorganizuoja herojės susitikimą su jos mirštančia motina.

J.Vavilovos ir A.Bezrukovo tėvai apie savo vaikų darbą sužinojo tik tuomet, kai šie buvo sulaikyti iškeisti į JAV šnipus.

Iš pradžių jie net nesuprato, kad laikraščiuose rašoma apie jų vaikus. Jie nuoširdžiai tikėjo, kad atžalų darbas kur kas buitiškesnis.

Tiesa, J.Vavilovos ir A.Bezrukovo tėvams buvo pasakyta, kad prieš tai jų sūnus ir dukra dirbo įslaptintame institute.

Paskutiniais Sovietų Sąjungos gyvavimo metais tokių buvo daugybė.

Buvusi šnipė prisiminė, kad jos ir vyro pažintis su kapitalistiniu pasauliu prasidėjo Vakarų Vokietijoje. Ten pora įsigijo drabužių ir įvairių smulkmenų.

J.Vavilova neslėpė, kad išvydusi prekių pilnas parduotuves ji patyrė šoką – paaiškėjo, kad Vakaruose, su kuriais ji ketina kovoti, žmonės gyvena kur kas geriau nei Sovietų Sąjungoje.

Bet netrukus ji esą supratusi, kokia praraja skiria turtinguosius ir mažai uždirbančius. Tai išsklaidė jos abejones dėl pasirinkto kelio.

Tuo metu, kai buvo kuriama J.Vavilovos ir A.Bezrukovo tariamo gyvenimo istorija, interneto nebuvo.

Nepaisant to, šnipai turėjo išvykti iš Sovietų Sąjungos jau iki smulkmenų žinodami, kokiame name esą gimė, kaip atrodė mokykla, kurią jie neva lankė, sugalvoti vaikystės draugus.

Jie gavo padirbtus asmens dokumentus. Tačiau vėliau buvo svarbu gauti tikrus dokumentus gyvenamojoje vietoje.

Vieno dokumento šnipų pora niekada neturėjo – mokyklos baigimo atestatų. Jų gauti neįmanoma.

Tekdavo meluoti, kad jie kažkur pradingo.

Tiesa, šnipų poros vestuvės buvo tikros. D.Heathfieldu tapęs A.Bezrukovas ir T.Foley virtusi J.Vavilova prieš tai suvaidino, kad susipažino ir kurį laiką draugavo.

Toronto universitete studijavęs A.Bezrukovas vienu liudininkų pasikvietė savo bendrakursį.

Kitą liudininkę pora susirado tiesiog gatvėje – pamelavo, kad viena draugė negalėjo atvykti.

A.Bezrukovas oficialiai dirbo verslo konsultantu, J.Vavilova buvo nekilnojamojo turto agentė.

Tai idealus darbas šnipui – laisvas grafikas ir galimybė legaliai lankytis įvairiose vietose.

Atsargos pulkininkė neslėpė, kad jos šeima JAV įgyvendino amerikietišką svajonę – pradėję nuo nulio tapo vidurinės klasės atstovais.

Į Rusiją grįžę šnipai nebuvo palikti likimo valiai. Žvalgybos pulkininkai gavo darbo stambiose Rusijos įmonėse, kurioms vadovavo buvę slaptųjų tarnybų darbuotojai.

Krauju paženklinta meilė

* JAV dirbantys sutuoktiniai KGB agentai vakarus leidžia draugiškai gurkšnodami alų su kaimynu FTB agentu, kuris pradeda kažką įtarti. Tai – viena 2013 metais pradėto rodyti kultinio TV serialo „Amerikiečiai“ siužeto linijų.

* Jo veiksmas prasideda 1981-aisiais, kai JAV prezidentu tapo Ronaldas Reaganas.

* Sovietų šnipai Elizabet (Keri Russell) ir Filipas (Matthew Rhysas) Dženingsai susituokė dėl priedangos ir įsikūrę Vašingtono priemiestyje įsijaučia į laimingos amerikiečių šeimos vaidmenį.

* Tai, kad jų santuoka tėra tarnybinės užduoties dalis, netrukdo susilaukti vaikų.

* Jų vaikai draugauja su šalia gyvenančio FTB agento Steno Bimano (Noah Emmerichas) atžalomis.

* Steno šeima išyra, kai jis įsimyli sovietų ambasados tarnautoją, kuri buvo jo informacijos šaltinis. Dviguba agente tapusi tarnautoja demaskuojama, jai Sibire įvykdoma mirties bausmė.

* Juostos autorius – J.Weisbergas, praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje dirbęs CŽV. Prisiekęs antikomunistas buvo įsitikinęs, kad Sovietų Sąjunga yra blogio imperija, kurią būtina nugalėti.

Parengė Dalia Gudavičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.