Eglė Kernagytė: „Pirmą kartą valgiau sertifikuotą pagrabinę bandelę“

Eglė Kernagytė – Dambrauskė po Lietuvą keliauja ir dviračiais, ir automobiliu, ir pėstute. Ji įsikitikinusi – Lietuva yra neišvaikščiojama ir neišragaujama, joje tiek visko daug. Užtenka pasigilinti į vieno dvaro istoriją ir tave tiesiog užgriūna lavina faktų, legendų, po kurias norisi naršyti ne pusvalandį, o ištisus mėnesius.

 Eglė Kernagytė.
 Eglė Kernagytė.
 Eglė Kernagytė.
 Eglė Kernagytė.
 Eglė Kernagytė.
 Eglė Kernagytė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-10-30 13:32

„Atrodo, jog neužteks mums gyvenimo, kad pažintume savo Lietuvą. Bet tai daryti reikia – vežtis vaikus, tėvus, draugus į nuostabias vietas, klausytis istorijų ir verkti kartu su dar gyvais likusiais liudytojais. Nes tik tokiu būdu įmanoma pajusti žmonių jausmus, išgyvenus tragedijas drauge su visa Lietuva“, – sako Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

Filmuodama laidą „Lietuvos miestai“ Kupiškio rajone, radijo ir televizijos laidų vedėja dar ilgai negalėjo atsigauti po Komarų dvaro palikuonės Nijolės Milaknienės pasakojimų apie tai, kaip sovietai išmetė senelį iš dvaro, kurio svetainėje ant parketo laikė arklius, ir kaip išmaldą duodavo seneliui vieną litrą pieno iš jo paties karvių ūkio.

Anūkei pavyko rasti senelio dienoraštį, kuriame jis aprašo įvykius nuo pirmų okupanto žingsnių jo namuose. Skaitydama dienoraštį, ji raudojo kartu su savo vaikais.

Vos už kelių kilometrų Palėvenėje šv. Domininko vienuolyne Eglė Kernagytė – Dambrauskė išgirdo daug smagesnių istorijų.

Prieš porą šimtmečių domininkonai vienuolyne virė alų ir turėjo smuklę. Būten čia vyskupas Valančius įsteigė blaivybės sąjūdį ir į sąrašą įtraukė pirmuosius 100 narių.

Iki šiol neaišku, ar tai buvo uolūs blaivininkai ar atvirkščiai – mėgstantys išgerti.

Kelyje istorijos vijo viena kitą, kol Adomynės dvare Eglei buvo pasiūlyta paragauti sertifikuotų pagrabinių bandelių.

Kokios tai bandelės ir kada valgomos, žiūrėkite jau šį šeštadienį naujoje televizijos laidoje „Lietuvos miestai“, 16.30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.