Paaiškėjo, kas „Likimo ironijos...“ žvaigždei B. Brylskai padėjo atsigauti po 20-metės dukters žūties

Legendinis rusų režisieriaus Eldaro Riazanovo filmas „Likimo ironija, arba Po pirties“ praėjusią savaitę paminėjo 45-metį – pirmą kartą jis buvo parodytas 1976 metų sausio 1-ąją. Nuo tada ne tik Rusijos, bet ir kitų šalių žiūrovai kasmet gruodžio 31-ąją žiūri, kaip šio kino hito herojai paskutinę metų dieną eina į pirtį.

B.Brylska per savo karjerą sukūrė vaidmenis 39 filmuose.<br>Kadrai iš filmų.
B.Brylska per savo karjerą sukūrė vaidmenis 39 filmuose.<br>Kadrai iš filmų.
Kadras iš filmo „Likimo ironija, arba Po pirties“. Ženia (akt. A.Miagkovas) ir Nadia (akt. B.Brylska).<br>Kadras iš filmo. 
Kadras iš filmo „Likimo ironija, arba Po pirties“. Ženia (akt. A.Miagkovas) ir Nadia (akt. B.Brylska).<br>Kadras iš filmo. 
Aktorė B.Brylska – Nadia Ševeliova filme „Likimo ironija, arba Po pirties“.<br>Kadras iš filmo. 
Aktorė B.Brylska – Nadia Ševeliova filme „Likimo ironija, arba Po pirties“.<br>Kadras iš filmo. 
Aktorė B.Brylska – Nadia Ševeliova filme „Likimo ironija, arba Po pirties“.<br>Kadras iš filmo. 
Aktorė B.Brylska – Nadia Ševeliova filme „Likimo ironija, arba Po pirties“.<br>Kadras iš filmo. 
Kadras iš filmo „Likimo ironija, arba Laimingų Naujųjų!“. Nadia Ševeliova (akt. B.Brylska) ir jos duktė Nadia (akt. J.Bojarskaja).<br>Kadras iš filmo. 
Kadras iš filmo „Likimo ironija, arba Laimingų Naujųjų!“. Nadia Ševeliova (akt. B.Brylska) ir jos duktė Nadia (akt. J.Bojarskaja).<br>Kadras iš filmo. 
B.Brylska per savo karjerą sukūrė vaidmenis 39 filmuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
B.Brylska per savo karjerą sukūrė vaidmenis 39 filmuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-01-15 18:35, atnaujinta 2021-01-15 18:54

Televizijos filme „Likimo ironija, arba Po pirties“ („Ironija sudby, ili S liogkim parom!“) vaidino visa plejada puikių aktorių, tačiau šįkart pakalbėkime apie Nadios Ševeliovos vaidmens atlikėją Barbarą Brylską (79 m.), juolab kad 2021-ieji jai taip pat jubiliejiniai: vasaros pradžioje lenkų aktorei sukaks 80 metų.

Beje, kai B.Brylskos kas nors paklausia apie „Likimo ironiją...“, ji atsako klausimu: „Neatsibodo?“ Ne, pani Barbara!

B.Brylska buvo sekso simbolis gimtojoje Lenkijoje, o po Nadios Ševeliovos vaidmens tapo superžvaigžde tuometėje SSRS. Ji turėjo kelis vyrus, bet moteriškos laimės taip ir nesulaukė. O 10-ajame dešimtmetyje išgyveno tragediją – žuvo jos duktė Barbara Kosmal.

Būsimoji aktorė gimė 1941 metų birželio 5-ąją. Apie kiną svajojo nuo vaikystės. Ir svajonės išsipildė – būdama vos 15 metų ji suvaidino savo pirmąjį vaidmenį. Tai buvo komedija „Laimės kaliošai“ („Kalosze szczęscia“) – sušiuolaikinta Hanso Christiano Anderseno pasaka. Jaunajai aktorei teko mažytis epizodas, bet ji vis tiek buvo laiminga.

Vėliau B.Brylska mokėsi aktorystės meno: dramos būrelis, Lodzės aukštoji kino mokykla, Varšuvos aukštoji teatro, kino ir televizijos mokykla. Baigusi pastarąją aktorė pradėjo daug filmuotis.

Nevardysime visos B.Brylskos filmografijos iki „Likimo ironijos...“, tik paminėsime aštuntojo dešimtmečio pradžios skandalingą filmą „Meilės anatomija“ („Anatomia milosci“) – ši juosta suvaidino lemiamą vaidmenį jos tolesnei karjerai Sovietų Sąjungoje.

Pagal siužetą Eva (ją vaidina B.Brylska) – našlė. Savo vyro ji niekada nemylėjo.

Kartą ji susipažįsta su Adamu (akt. Janas Nowickis), kuris dingsta po meilės nakties. Toliau įsisuka jausmų karuselė: meilė ir skausmas, neištikimybė ir laimė.

Filme daug atvirų scenų, kurių metu B.Brylska vedė iš proto vyriškąją auditoriją: Barbara buvo ne tiesiog graži, o efektinga moteris! Sovietinius ekranus Romano Zaluskio filmas pasiekė sutrumpintas: cenzūra „apsaugojo“ sovietinius žiūrovus nuo pavojų jų nekaltybei.

Vienas tų, kurie pamatė „Meilės anatomiją“, buvo E.Riazanovas. Tuomet jis rengėsi filmuoti juostą „Likimo ironija, arba Po pirties“ ir ieškojo, kas galėtų suvaidinti Nadią Ševeliovą, kuri naujametę naktį mes savo sužadėtinį Ipolitą (akt. Jurijus Jakovlevas) dėl Ženios Lukašino (akt. Andrejus Miagkovas).

Prie šio vaidmens stovėjo sovietinių aktorių eilė: Liudmila Gurčenko, Valentina Talyzina, Svetlana Nemoliajeva, Olga Volkova ir kitos. Tačiau E.Riazanovas pasirinko lenkę ir dėl to jam tuo metu teko išklausyti nemažai pagiežingų žodžių.

„Per kino bandymus ji buvo labai įtikinama meilės scenose. Žavi inteligentė, kokios čia ir reikėjo.

Susitikimuose su žiūrovais sulaukdavau daugybės klausimų, kodėl, girdi, pasirinkau lenkų aktorę, nejaugi mūsų šalyje negalėjau rasti? Taip! Nesugebėjau, neradau!“ – memuaruose rašė E.Riazanovas.

Kitą rytą po filmo premjeros, 1976-ųjų sausio 2-ąją, B.Brylska prabudo kaip Sovietų Sąjungos superžvaigždė.

Iš visos šalies jai siuntė maišus laiškų su meilės prisipažinimais. Už Nadios Ševeliovos vaidmenį B.Brylska apdovanota SSRS valstybine premija, apie kurią daugelis jos kolegų – sovietinių aktorių – galėjo tik svajoti.

„Pikti liežuviai malė – dainavo Ala Pugačiova, kalbėjo V.Talyzina, o premiją gavo B.Brylska. Tai neteisinga nuomonė. Ji vaidino puikiai, buvo tokia jautri“, – prisiminė A.Miagkovas.

Aktorė V.Talyzina, kuri įgarsino Nadią Ševeliovą, buvo tarp tų, kurie tuomet supyko ant Barbaros. Girdi, ta nė nepadėkojo jai už balsą.

2014 metais abi legendos dalyvavo pokalbių šou „Šiandien vakare“ („Segodnia večerom“), skirtame „Likimo ironijai...“.

„Be tavęs, be A.Pugačiovos nebūtų buvę tos Valstybinės premijos, kurios tu negali man atleisti, mano varžove. Aš sau tos premijos neskyriau, bet jeigu duoda – imk“, – šypsodamasi pasakė Barbara ir po to jiedvi apsikabino.

Per savo karjerą B.Brylska tris kartus vaidino Nadią Ševeliovą. Antrą kartą tai įvyko praėjus 30 metų po „Likimo ironijos...“ premjeros.

Naujamečiame muzikiniame filme „Pirmas greitasis“ („Pervyj skoryj“) Nadežda Ševeliova kosmetikos parduotuvėje sutiko Ipolitą. Papasakojo, kad už Lukašino taip ir neištekėjo. Pasirodė, kad ir Ipolitas visus tuos metus laukė Nadios.

O po metų įvyko filmo „Likimo ironija, arba Po pirties“ tęsinio „Likimo ironija, arba Laimingų Naujųjų!“ („Ironija sudby. Prodolženije“) premjera.

Režisieriui Timūrui Bekmambetovui pavyko surinkti beveik visus pirmojo filmo aktorius. Pagrindiniais šios istorijos herojais tapo Jevgenijaus Lukašino ir Galios sūnus Kostia ir Nadeždos Ševeliovos ir Ipolito duktė Nadia.

B.Brylska per savo karjerą sukūrė vaidmenis 39 filmuose. Paskutinis – „Keturių princesių paslaptis“ („Tajna četyrioch princes“) – ekranuose pasirodė 2014 metais. Jame ji vaidino fėją.

Aktorė B.Brylska jaunystėje buvo tikras sekso simbolis, vyrų dėmesio jai netrūko. Ji mylėjo, ją mylėjo, bet asmeninio gyvenimo taip ir nesusitvarkė.

Pirmasis jos vyras buvo matematikas Janas Borovetsas, antrasis – aktorius Jerzy Zelnikas.

Būdama ištekėjusi Barbara užmezgė romaną su serbų ir kroatų aktoriumi Slobodanu Dimitrijevičiumi. Jį aktorė vadino didžiausia savo gyvenimo meile.

Tačiau trečiuoju Barbaros vyru tapo ne S.Dimitrijevičius, o gydytojas ginekologas Ludwikas Kosmalis. 1973-iaisiais jie susilaukė dukters Barbaros, 1982-aisiais – sūnaus Ludwiko. Su L.Kosmaliu ji pragyveno 18 metų, bet šįkart jau ne ji buvo neištikima, o jos vyras.

Duktė B.Kosmal pasekė motinos pėdomis, dirbo ne tik aktore, bet ir modeliu.

1988-aisiais jos net suvaidino kartu lietuvių režisieriaus Arūno Žebriūno filme „Mėnulio pilnaties metas“.

Basia, kaip ją vadino namuose, dirbo modeliu Prancūzijoje, JAV, Japonijoje, jos veidas mirgėjo žurnalų viršelius, režisieriai jai siūlė vaidmenis.

1993 metų gegužės 15-ąją B.Kosmal pateko į autoavariją.

Automobilį, kuriuo važiavo 20-metė aktorė ir modelis, vairavo režisieriaus Andrzejaus Žulawskio sūnus.

Šnekėta, kad tarp jų romanas, bet Xawery Žulawskis tai neigė – esą jie buvo tik draugai.

Vienu momentu vairuotojas nesuvaldė automobilio ir trenkėsi į medį. Jam neatsitiko nieko, o Basia žuvo iškart.

Po dukters žūties B.Brylska trejus metus nekėlė kojos iš namų, verkė kiekvieną dieną. Jos veidas sutino. Pas plastikos chirurgą Barbarą už rankos nuvedė draugė – tik jis padėjo sutvarkyti aktorės veidą.

Vis dėlto B.Brylska surado savo laimę. Sūnus Ludwikas padovanojo du anūkus – Kubą ir Szymoną. Berniukai dievina savo senelę ir mielai atvyksta pas ją paviešėti.

Parengė Eleonora Bačytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.