„Oskarai“ buvo nukelti ir dėl žmogžudystės, ir dėl potvynio

Amerikos kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų „Oskarų“ ceremonija šiemet iš vasario mėnesio perkelta į balandžio 25-ąją. Tai lėmė apribojimai, susiję su koronaviruso pandemija. Tačiau tai ne pirmas kartas, kai premijos teikėjams teko atidėti ceremoniją.

„Oskarų“ ceremonija šiemet iš vasario mėnesio perkelta į balandžio 25-ąją.<br>AP / „Scanpix“ nuotr.
„Oskarų“ ceremonija šiemet iš vasario mėnesio perkelta į balandžio 25-ąją.<br>AP / „Scanpix“ nuotr.
Pasikėsinimas į Ronaldą Reaganą, 1981 m.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pasikėsinimas į Ronaldą Reaganą, 1981 m.<br>„Scanpix“ nuotr.
Koronaviruso pandemija sukaustė pasaulį.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronaviruso pandemija sukaustė pasaulį.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 9:28 AM

Gamtos stichija, nusikaltėlių ir psichikos sutrikimų turinčių asmenų išpuoliai, o dabar ir ligos ataka – dėl tokių nenumatytų įvykių Amerikos kino meno ir mokslo akademija keitė „Oskarų“ teikimo ceremonijos datą.

„TV antenos“ skaitytojams primename šiuos išskirtinius atvejus.

Potvynis Los Andžele, 1938 m.

Vasario pabaigoje Ramiajame vandenyne kilo galingas štormas. Jis nusidriekė San Gabrielio kalnų kryptimi.

Dėl potvynio žuvo 115 žmonių, sugriauta daugiau kaip 5,6 tūkst. namų. Visi keliai, tarp jų geležinkeliai ir tiltai, buvo apardyti, išrauta galybė medžių, sudarkyta teritorija, nutrauktas elektros tiekimas.

Vėliau atlikus tyrimą nustatyta, kad didelę dalį stichijos sulaikė užtvanka. Po to per kelerius metus buvo pastatyta dar keletas apsauginių statinių. Patobulinta kanalų sistema padėjo išvengti potvynio 1969 metais.

Dėl gamtos stichijos „Oskarų“ teikimas buvo perkeltas iš kovo 3-iosios į 10-ąją. Tų metų ceremonijoje paskutinį kartą įteikti apdovanojimai kategorijose „Geriausias antrasis režisierius“ ir „Geriausias choreografas“.

Geriausiu filmu tapo režisieriaus Williamo Dieterle’s biografinė drama „Emile’io Zola gyvenimas“ („The Life of Emile Zola“).

Šis filmas pirmą kartą per apdovanojimų istoriją buvo nominuotas dešimtyje kategorijų.

Martino Lutherio Kingo nužudymas, 1968 m.

Po masinių studentų protestų ir susidūrimų su policija septintajame dešimtmetyje „Oskarų“ vadovybė ėmė įvairinti nominantų sąrašą.

1968-aisiais apdovanojimui nominuoti iškart du tamsiaodžiai aktoriai – Quincy Jonesas ir Beah Richards.

Be to, du filmai buvo skirti rasinės nelygybės temai: „Tvankią naktį“ („In the Heat of the Night“) ir „Atspėk, kas ateis pietauti“ („Guess Who’s Coming to Dinner“).   Balandžio 4-ąją Memfyje žuvo judėjimo už afroamerikiečių teises lyderis Martinas Lutheris Kingas. Jį nušovė pabėgęs kalinys. Atsisveikinimas su M.L.Kingu buvo numatytas balandžio 8-ąją. Tą pačią dieną turėjo būti teikiami akademijos apdovanojimai.

Aktorius Sammy Davisas duodamas interviu pareiškė, kad atsisako pasirodyti scenoje. Įkandin jo atsisakė Sidney Poitier, Louis Armstrongas, Diahann Carroll, Harry Belafonte ir Marlonas Brando. Dauguma jų paaiškino, kad eis į laidotuves ir negalės dalyvauti „Oskarų“ ceremonijoje.

Susidūrusi su tokiomis aplinkybėmis akademijos vadovybė nutarė antrą kartą perkelti apdovanojimų teikimą – „Oskarus“ atidėjo dviem dienoms. Per ceremoniją akademijos prezidentas Gregory Peckas įžangos kalbą pradėjo nuo užuojautos dėl M.L.Kingo mirties.

Pasikėsinimas į Ronaldą Reaganą, 1981 m.

Sprendimas perkelti 1981-ųjų „Oskarus“ buvo priimtas likus keturioms valandoms iki tiesioginės transliacijos pradžios.

Tą dieną, kai turėjo vykti ceremonija, kovo 30-ąją, 14 val. 27 min. Vašingtone įvykdytas ginkluotas pasikėsinimas į prezidentą R.Reaganą.

Johnas Hinckley jaunesnysis šešis kartus šovė į prezidento pusę, kai jis išėjo iš viešbučio.

Viena kulka pataikė į spaudos atstovą, antra – į policijos pareigūno nugarą, trečia sužeidė slaptosios tarnybos agentą, dvi pralėkė pro šalį. Paskutinė kulka rikošetu atšoko nuo R.Reagano limuzino ir pataikė prezidentui į krūtinę, sužeidė plautį.

J.Hinckley jaunesnysis netrukus buvo sulaikytas.

Jis prisipažino, kad įvykdė nusikaltimą iš aistros aktorei Jodie Foster.

Per tyrimą nustatyta, kad J.Hinckley jaunesnysis – Martino Scorsese filmo „Taksi vairuotojas“ („Taxi Driver“), kuriame vaidina Robertas De Niro ir J.Foster, gerbėjas.

Pagal siužetą pagrindinis juostos herojus bandė pasikėsinti į kandidatą į prezidentus.

„Galutinis sprendimas buvo atidėti ceremoniją vienai dienai. Bet kol mes tarėmės, niekas nežinojo, ar išgyvens prezidentas. Kad ir kaip būtų keista, toną davė R.Reaganas, kuris operacinėje kreipėsi į medikus: „Prašom pasakyti man, kad visi jūs – respublikonai.“

Nusprendėme, kad jeigu žmogus, į kurį šovė, gali apie tai pokštauti, tai ir mes galime daryti tą patį“, – prisiminė vienas akademikų.

Rengėjai planavo per ceremoniją parodyti iš anksto nufilmuotą prezidento sveikinimą renginio svečiams. Tačiau praėjus valandai po ceremonijos pradžios kovo 31-ąją jie paskelbė, kad nerodys R.Reagano sveikinimo dėl jo sunkios būklės.

„Mes ne vieni. Amerikietiškos technikos stebuklas suartina mus su milijonais kino gerbėjų visame pasaulyje. Būtent kinas parodo mums ne tik tai, kaip atrodome ir skambame, bet – o tai daug svarbiau, – ką mes jaučiame“, – sakė R.Reiganas savo sveikinime.

Koronaviruso pandemija, 2021 m.

Pandemija smogė „Oskarams“ vienu skaudžiausių momentų per visą premijos istoriją.

2020-aisiais ji atnaujino savo reitingų antirekordą. Ankstesnis buvo pasiektas 2018-aisiais. Tad „Oskarai“ bando atgauti buvusį populiarumą.

Nors dabar visos apdovanojimų ceremonijos vyksta nuotoliniu būdu, akademija pranešė, kad nominantai ir laureatai gyvai dalyvaus iškilmėse.

Tik jos bus išskaidytos į kelias aikšteles Los Andžele, Londone ir Paryžiuje, kad kai kurie dalyviai galėtų asmeniškai dalyvauti ceremonijoje karantino sąlygomis.

Bet ir įvedę tokias naujoves rengėjai ragino visus dalyvius pasistengti atvykti į Los Andželą, kur vyks pagrindinis veiksmas. Visas išlaidas, susijusias su karantino reikalavimų paisymu, kompensuos ceremonijos partneriai.

93-ioji Amerikos kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonija Los Andžele vyks dviejose vietose – tradiciniame „Dolby“ teatre Holivudo bulvare ir centrinėje traukinių stotyje „Union Station“.

Šiemet pirmąkart „Oskarų“ istorijoje konkurse leista dalyvauti filmams, neparodytiems didžiajame ekrane, bet transliuotiems per interneto platformas (tačiau turi būti suplanuotos jų premjerų kino teatruose datos).

Be to, kvalifikuotų kino teatrų tinklas išplėstas už Los Andželo ribų, į sąrašą įtraukti Niujorko, Čikagos, Majamio ir Atlantos kino teatrai.

Susidomėjimą ceremonija kursto ir tai, kad prie jos rengimo prisideda režisierius Stevenas Soderberghas.

Pernai jo filmas „Užkratas“ („Contagion“) pelnė „pranašingo“ statusą. Režisierius garsėja dėmesiu technologinėms naujovėms darbe, tad, ekspertų manymu, rengėjai iš jo gali tikėtis originalių išeičių iš sudėtingiausių situacijų.

Šios savaitės pradžioje rengėjai paskelbė pirmąją dalį ceremonijos vedėjų. Sąrašas išties žvaigždėtas: Bradas Pittas, Harrisonas Fordas, Halle Berry, Reese Witherspoon, Joaquinas Phoenixas, Renee Zellweger, Zendaya ir daugybė kitų garsenybių.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.