Jautri jauno vyro istorija: teko bėgti iš šalies, kai brolis sužinojo apie jo homoseksualumą ir pagrasino nužudyti

„Už talentą girdėti tai, kas negirdima, ir matyti tai, kas nematoma“, – taip autorinio dokumentinio kino festivalio „Artdocfest“ Rygoje žiuri suformulavo savo sprendimą skirti Didįjį prizą filmui „Tylus balsas“ apie čečėnų homoseksualą.

Kadras iš filmo „Tylus balsas“. Čia gali būti bet kuris netradicinės lytinės orientacijos čečėnas.
Kadras iš filmo „Tylus balsas“. Čia gali būti bet kuris netradicinės lytinės orientacijos čečėnas.
Kadras iš filmo „Tylus balsas“. Čia gali būti bet kuris netradicinės lytinės orientacijos čečėnas.
Kadras iš filmo „Tylus balsas“. Čia gali būti bet kuris netradicinės lytinės orientacijos čečėnas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-28 11:22

Gegužės pradžioje Latvijos sostinėje vykusio festivalio „Artdocfest“ žiuri – Latvijos nacionalinio kino centro vadovė Dita Rietuma, muzikos kritikas Artemijus Troickis ir kino kritikas Antonas Dolinas, paskutinę minutę pakeitęs žurnalistą Vladimirą Pozdnerį, – peržiūrėję 21 konkursinį filmą, Didįjį prizą skyrė „Tyliam balsui“.

Jį sukūrė Rekos Valeriko slapyvardžiu prisidengęs prancūzų režisierius. Kaip išsiaiškino rusų žurnalistai, tai – saugumo sumetimais savo tapatybę slepiantis emigrantas iš Čečėnijos.

Jis papasakojo apie 26 metų čečėnų sportininką, mišriųjų kovos menų kovotoją Chavažą, kuris, gelbėdamasis nuo vyresniojo brolio, sužinojusio apie jo lytinę orientaciją ir prisiekusio jį nužudyti, buvo priverstas bėgti į Belgiją.

Dėl emocinių sutrikimų Chavažas prarado balsą. Jis turėjo mesti pamėgtą sportą, nutraukti ryšius su artimaisiais, nuolatos keisti gyvenamąją vietą. Vienintelis ryšys su gimtine – motinos garso žinutės, į kurias negali atsakyti.

Filme didžiąją laiko dalį Chavažas klausosi autoatsakiklyje motinos balso iš Grozno. Ji ilgisi sūnaus, vargsta be jo materialinės paramos ir priversta pardavinėti jo sportinius medalius. Motina įsitikinusi, kad svetur sūnaus „liga“ tik progresuos. Kartu ji papasakojo, kad vyresnysis brolis sudegino visas Chavažo nuotraukas, netgi vaikystės.

Šis filmas turėjo būti parodytas ir balandžio pradžioje Maskvoje vykusiame „Artdocfest“ festivalyje, tačiau rusų žiūrovai jo taip ir neišvydo.

Į festivalio vadovybę kreipėsi Čečėnijos Respublikos atstovas, prisistatęs Sulimanu, ir paprašė nerodyti filmo, galinčio sukelti neigiamą reakciją: juosta „pažeidžia čečėnų teises“ ir žeidžia mentalitetą, nes Čečėnijoje „gėjų nėra“.

„Čečėnija nepatenkinta. Jeigu filmas bus parodytas, laukia rimti padariniai“, – radijo „Echo Moskvy“ eteryje svečio žodžius citavo vienas festivalio rengėjų režisierius Vitalijus Manskis.

Juodu su programų direktore Vitalija Belopolskaja Sulimanui paaiškino, kad filmo negalima atšaukti, nes programą yra patvirtinusi Kultūros ministerija.

Sulimanas pažadėjo „sutvarkyti reikalą“ Kultūros ministerijoje ir kartu pasiteiravo, kokia suma padėtų filmą atšaukti iš programos.

Vėliau visi bilietai į du filmo „Tylus balsas“ seansus buvo išpirkti ir apmokėti viena banko kortele.

V.Manskis radijui „Echo Moskvy“ sakė nežinąs, ar tai buvo padaryta tam, kad žiūrovai nepatektų į filmą, ar reikėjo „šiuose seansuose laukti kokių nors nelabai pageidaujamų žiūrovų“.

Sankt Peterburge „Artdocfest“ festivalis apskritai buvo sužlugdytas: rengėjai atšaukė visus filmus Šiaurės sostinės Kino namuose po to, kai Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba neva dėl karantino taisyklių pažeidimo užantspaudavo sales.

Tai buvo padaryta reaguojant į „kovotojo su gėjais“ Timūro Bulatovo skundą.

Iš Sankt Peterburgo kilęs režisierius Viktoras Kosakovskis Rygoje buvo apdovanotas už filmą „Gunda“, pasakojantį apie norvegišką kiaulę Gundą, apsuptą sesių vištų ir ožkų. Atsiimdamas apdovanojimą jis atsiprašė už gimtąjį miestą.

Beje, nors jo herojė ir kiaulė, kaip rašė rusų žiniasklaida, visiškai verta prizo už geriausią moterišką vaidmenį. Ji, kaip ir žmogus, geba daug ką pajusti.

Parengė Matilda Aleksandravičė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.