Kas ir koks jis, „Eurovizijos“ laimėtojų „Måneskin“ lyderis Damianas, visus pakerėjęs savo seksualumu?

„Tai sušiktai beprotiška! Dėkojame jums visiems! Pasimatysime kiekvienoje Europos šalyje! Mes jus mylime!“ – po triumfo „Eurovizijoje“ į savo gerbėjus kreipėsi Italijos grupės „Måneskin“ muzikantai.

 Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“.<br> Instagramo ir scanpix nuotr.
 Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“.<br> Instagramo ir scanpix nuotr.
Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“.<br>AP/“Scanpix“ nuotr.
Už gatvėje uždirbtus pinigus grupė išleido pirmąjį singlą
Už gatvėje uždirbtus pinigus grupė išleido pirmąjį singlą
Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“. <br>AP/“Scanpix“ nuotr.
Italų grupė triumfavo „Eurovizijoje“. <br>AP/“Scanpix“ nuotr.
Už gatvėje uždirbtus pinigus grupė išleido pirmąjį singlą.
Už gatvėje uždirbtus pinigus grupė išleido pirmąjį singlą.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 29, 2021, 2:35 PM

Maištingas ir drąsus rokerių ketvertukas iš Romos praėjusį šeštadienį visai Europai įrodė, kad siautulingas aštuntojo dešimtmečio rokenrolas nemirė.

„Mes skiriamės nuo jų“, – matyt, turėdami galvoje kitus konkurso dalyvius, Roterdame dainavo jaunieji italai, kurių vyriausiajam – vokalistui Damiano Davidui – vos 22-eji.

D.Davidas, bosistė Victoria De Angelis (21 m.), gitaristas Thomas Raggi (20 m.) ir būgnininkas Ethanas Torchio (20 m.) iš tiesų išsiskyrė viskuo – roko daina „Zitti e buoni“ („Tylūs ir geri“), kurią jie atliko italų kalba, įspūdingais garsiausių dizainerių kostiumais, skandalingu elgesiu.

Visą pasaulį apskriejo nuotraukos, kaip, paskelbus rezultatus, D.Davidas bučiuoja į lūpas savo kolegas Th.Raggi ir E.Torchio.

Daugelis puolė guglinti jo orientacijos. Italijoje šis klausimas taip pat domina „Måneskin“ gerbėjus.

Vėliau D.Davidas atsakė: jau ketverius metus jis draugauja su tinklaraštininke ir modeliu iš Milano Giorgia Soleri (25 m.).

Vos gavę nugalėtojų prizą, Måneskin“ muzikantai turėjo gintis nuo kaltinimų, esą tiesioginio eterio metu šniaukė kokainą. Pergalę jie gausiai aplaistė šampanu, o paskelbus rezultatus „Eurovizijos“ scenoje savo dainą atliko su visais keiksmažodžiais, kuriuos buvo priversti išbraukti per konkursą.

Italija trečią kartą tapo „Eurovizijos“ nugalėtoja. Šį titulą iškovojusi grupė „Måneskin“ dar neseniai grojo Romos gatvėse ir kantrų darbą vertino labiau nei skandalus.

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose plinta tuomet dar nepilnamečių „Måneskin“ narių nuotrauka.

Kasdieninė apranga, jokio makiažo ar kitų akį rėžiančių įvaizdžio detalių, instrumentai, ant Romos grindinio gulintis prašymas „Like us on FB“ („Pamėkite mus feisbuke“) ir gitaros dėklas pinigams rinkti. Taip prieš penkerius metus atrodė šių metu „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojai.

„Mes stovėdavome nedidelėje aikštėje prie bažnyčios ir su kitais gatvės artistais varžydavomės dėl geresnės vietos, – karjeros pradžią prisiminė grupės nariai. – Mums sekėsi, užsidirbdavome nuo 50 iki 100 eurų per valandą. Už tuos pinigus išleidome pirmąjį savo singlą.“

Beje, Italijoje neįprastą grupės pavadinimą sugalvojo Victoria, kuri yra pusiau danė. Išvertus iš danų kalbos „Måneskin“ reiškia „Mėnulio šviesa“.

Visi grupės narai kartu groti pradėjo 2016-aisiais. Prieš tai Victoria, grupėje vadinama tiesiog Vic, gitaromis brązgino kartu su licėjaus draugu Thomu. Vėliau prie jų prisijungė simpatiškasis vokalistas Damiano, o būgnininką Ethaną grupė susirado įdėjusi skelbimą socialiniame tinkle „Facebook“.

Keturių neišskiriamais draugais tapusių rokerių karjera į viršų šovė tuomet, kai jie sudalyvavo televizijos šou „X faktorius“.

Jie pelnė antrąją vietą, to užteko, kad Italija imtų kalbėti apie taisyklėms nepaklūstančią „Måneskin“ muziką.

Šlovės nereikėjo ilgai laukti. Jų dainos Italijoje greitai tapo hitais.

„Måneskin“ nariai džiaugėsi, kad klausytojų širdis galėjo užkariauti niekam nepataikaudami, neišduodami savęs ir meilės aštuntojo dešimtmečio rokui.

Iš viso jie yra išleidę 2 albumus ir 9 singlus – beveik visi jie Italijoje tapo platininiais.

„Tai – įrodymas, kad nereikia vaikytis madų, o scenas užkariauti galima ir su tokia muzika.

Mes sau pasakėme – turime nerealią dainą „Zitti e buoni“, ji visiškai netinka konkursui, bet bandykime“, – kalbėjo grupės nariai po pergalės 71-ajame San Remo festivalyje.

Būtent jame muzikantai iškovojo teisę „Eurovizijoje“ atstovauti Italijai.

Tuomet rokeriai savo dainą skyrė mokytojui, kuris mokykloje jiems liepdavo būti tyliems ir geručiams.

Anksčiau Italija nebuvo išsiuntusi į „Euroviziją“ panašaus kūrinio.

Todėl daug kas abejojo „Måneskin“ sėkme. Kalbėta, kad melodinga italų kalba visiškai nedera su elektrinių gitarų skambesiu. Tačiau rizika pasiteisino.

Beje, dar prieš finalą sėkmę italams numatė lažybininkai – labai jau visiems patiko jų daina, kurioje rokeriai pareiškia esą bepročiai, užtat nepanašūs į kitus.

Skelbiant finalo rezultatus, kaip ir dera jokių taisyklių nepaisančioms 70-ųjų žvaigždėms, „Måneskin“ sukėlė skandalą. Visą Europą akimirksniu apskriejo vaizdas, kuriame matyti solistas D.Davidas, keistai palinkęs prie stalelio.

Kelių sekundžių epizodo užteko, kad „Eurovizijos“ nugalėtojams būtų mesti įtarimai tiesioginiame eteryje šniaukus narkotikus. Imta kalbėti, kad už tai jie turi būti diskvalifikuoti.

„Måneskin“ suskubo pareikšti esantys prieš narkotikus.

Esą prie stalo D.Davidas pasilenkė tuomet, kai šalia sėdėjęs grupės gitaristas Th.Raggi sudaužė stiklinę. Šukės iš tiesų mėtėsi po grupės staleliu.

Grįžusiam į Romą D.Davidui iš karto buvo atliktas narkotikų testas. Jis buvo neigiamas.

Džiūgaujantiems gerbėjams rokeriai aiškino, kad juos apkaltino pralaimėti nemokantys varžovai.

D.Davidas dar kartą pabrėžė, kad yra nusiteikęs prieš kvaišalus.

„Tik sveikas, treniruojamas ir blaivus protas gali būti kūrybingas, – aiškino jis. – Smegenys – tai mašina, kuri turi veikti tvarkingai. O narkotikai jas užteršia.

Mes savo muzika aukštiname žmogų, jo laisvę. Kaip galėtumėm kalbėti apie saviraišką, jei būtume prisirišę prie to, kas paverčia vergais?“

Kas šis simpatiškas vaikinas, Italijoje jau spėjęs užkariauti merginų širdis?

Damiano ne kartą yra pasakojęs, kad dar licėjaus laikais buvo taip užsiėmęs, jog jokiems narkotikams tiesiog neturėjo laiko.

Po pamokų jis paprastai skubėdavo į repeticijas, kurios trukdavo iki vėlaus vakaro.

Nemažai laiko rokeris praleisdavo ir krepšinio aikštelėje. Jis įsitikinęs, kad šis sportas ugdo drausmę.

Vis dėlto vėliau „Måneskin“ lyderis nusprendė atsidėti tik muzikai. Iš pradžių jis atlikdavo soul stiliaus kūrinius, tačiau vėliau nutarė scenoje būti savimi.

„Aš supratau, kad turiu išsilaisvinti. Išmokau būti toks, koks sau patikau, nesislėpdamas nuo tų, kurie nenorėjo priimti mano kitoniškumo“, – pasakojo D.Davidas.

Grupės nariai nebijo laužyti taisyklių ne tik muzikoje.

Jie mėgsta rengtis stilingai, taip įrodydami, kad klysta tie, kurie mano, jog rokeriams užtenka vien suplyšusių džinsų ir odinių striukių.

„Aš pasitikiu savo seksualumu. Man patinka žaisti.

Su makiažu ir padažytomis lūpomis jaučiuosi dar labiau vyras.

Kai baigiasi pasirodymas, tampu tuo pačiu ramiu Damiano“, – pasakojo D.Davidas, į „Eurovizijos“ sceną pakilęs su raudonpadžiais aukštakulniais batais.

Jie buvo priderinti prie ryškaus makiažo ir išskirtinio laminuoto odos kostiumo. Nenuostabu, kad ovacijų sulaukė ne tik „Måneskin“ daina, bet ir įvaizdis.

Naujuosius Italijos roko dievukus rengia ne bet kas, o garsieji mados namai „Etro“, kurių stilius dera prie laisvos ir nevaržomos „Måneskin“ narių sielos.

„Įkvėpimo grupės įvaizdžiui šių metų „Eurovizijos“ konkurse sėmėmės iš viso pasaulio jaunuolių aistros 70-ųjų rokui ir tokių roko grandų kaip „Led Zeppelin“, – pasakojo grupės stilistas Nicolo Cerioni. – Iš naujo interpretavome to meto linijas. Pritaikydami jas šiuolaikiškam ir drąsiam stiliui, sukūrėme neįtikėtinus aukštosios mados kostiumus.“

Manoma, kad nostalgija padėjo italų rokeriams iškovoti pergalę Roterdame. Ir dar – per pandemiją uždraustų gyvų koncertų ilgesys.

Italijos delegaciją į konkursą lydėjęs vienas didžiausių šalyje „Eurovizijos“ ekspertų Eddy Anselmi sakė žinąs, kodėl italams po 31 metų pertraukos pavyko nugalėti.

„Lemiamą vaidmenį suvaidino scenografija, – sakė jis. – Pasirodymas buvo parengtas taip, lyg tai būtų gyvas koncertas. O šiuo metu žmonės yra jų labai išsiilgę.“

Roterdame triumfavę italų rokeriai po pergalės socialiniuose tinkluose skelbė: „Rokernrolas niekada nemiršta. Mes šiandien sukūrėme istoriją.“

Jie įsitikinę, kad pergalė „Eurovizijoje“ – tik svaiginančios jų karjeros pradžia. Gruodį „Måneskin“ planuoja koncertus didžiuosiuose Italijos miestuose.

Pandemijos išvarginta šalis, kurioje daugiau nei metus nevyko jokie koncertai, šių pasirodymų nekantriai laukia.

Bilietai į kai kuriuos buvo iššluoti dar iki grupės triumfo „Eurovizijoje“.

Ateinančių metų „Eurovizijos“ konkursą rengsianti Italija jau ima svarstyti, kokiam šalies miestui ši garbė galėtų atitekti.

Norą organizuoti šį prestižinį renginį jau pareiškė Roma, šiaurėje esantis Turinas, centrinėje Italijoje įsikūrę Bolonija ir Florencija.

Manoma, kad tam puikiai tiktų ir įspūdingoji Veronos miesto arena.

Kol kas aišku viena – „Eurovizija“ nuo pandemijos itin nukentėjusiai Italijai bus kur kas daugiau nei dainų konkursas.

Tai bus ženklas, kad viltis, kaip ir rokenrolas, niekada nemiršta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?