„Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara prabilo apie sudėtingą ligą

Legendinės grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara jau ne vienerius metus gyvena su antro tipo cukriniu diabetu. Ši liga vyrą užklupo netikėtai, o siekiant pagerinti jos kontrolę, teko nemenkai pakeisti gyvenimo būdą, mitybą bei įpročius. Vis tik, Aleksandras pripažįsta, jog jo profesijoje gyventi pagal gydytojų nustatytas taisykles yra be galo sunku, todėl ėmė domėtis brokoliuose, granatuose, ciberžolėje ir žaliojoje arbatoje esančiais polifenoliais ir jų nauda organizmui.

Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>T.Bauro nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>T.Bauro nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>T.Bauro nuotr.
Aleksandras Ivanauskas-Fara.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-05-30 09:24, atnaujinta 2021-05-30 10:19

Cukrinis diabetas yra viena sparčiausiai plintančių neinfekcinių lėtinių ligų visame pasaulyje, tiesiogiai susijusi su daugelį kitų sveikatos problemų. Pasaulyje šia liga serga beveik 470 mln. žmonių, o iš jų net 90 proc. II tipo diabetu.

Prieš aštuonerius metus tokią diagnozę išgirdo ir legendinės grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara. Sekmadienį TV8 televizijos medicinos laidoje „Sveikatos medis“ žinomas vyras atviravo, jog liga užklupo netikėtai, o apie cukrinį diabetą iki tol nežinojo nieko.

„Aš nieko nepajutau, nuėjus atlikti eilinių profilaktinių kraujo tyrimų, išgirdau, jog situacija – nėra gera. Žinoma, jeigu prisilaikai sveiko gyvenimo būdo, į kurį įeina tinkamas maistas, sportas, tai stabilizuojasi ir svoris. Vis tik, liga, manau, atsirado nuo neteisingo maitinimosi, gyvenimo būdo, kadangi pagal savo profesiją negaliu gyventi teisingai. Prieš kiekvieną koncertą yra stresas ir didžiulis adrenalinas“, – laidoje atviravo Aleksandras.

Sergant cukriniu diabetu, sutrinka insulino gamyba kasoje. Iš pradžių žmogus jokių simptomų nejaučia, tačiau ilgainiui gali išsivystyti ligos komplikacijos, kurios pažeidžia akis, inkstus, periferines galūnių kraujagysles ir nervus, širdies bei smegenų kraujagysles.

„Cukrinis diabetas yra klastinga liga, ypač jeigu kalbame apie II jo tipą ir klastingas komplikacijas, kaip miokardo infarktas, insultas, lėtinė inkstų liga. Net pusė II tipo cukrinio diabeto sergančiųjų vaikšto net nežinodami, jog jie serga“, – laidoje teigė VUL Santaros klinikų Endokrinologijos centro vadovė doc. dr. Žydrūnė Visockienė.

II tipo cukriniu diabetu dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, mat su amžiumi kasoje gaminamo hormono insulino pasisavinimas organizme sutrinka, todėl gliukozė iš kraujo nepatenka į ląsteles ir pavalgius jos kiekis kraujyje ima didėti, o organizmas – negauna energijos iš suvalgyto maisto. Gydytojai tvirtina, jog be galo svarbus dalykas yra gliukozės kiekio kraujyje matavimas ir jo reguliavimas kaip galima artimesniam rekomenduojamam tikslui.

„Tai sudėtinga liga, mat sergant diabetu, net du trečdaliai pacientų susiduria su metaboliniu sindromu: kada mes randam padidintą kraujospūdį, lipidų apykaitos sutrikimus, kada yra centrinio tipo nutukimas ir hiperglikemija. Organizmas pradeda nereaguoti į insuliną, o lėtinis uždegimas vyksta be jokių pojūčių. Nejaučiam nieko, bet pažeidžiamos kraujagyslės, organai“, – laidoje pasakojo Lietuvos Bendrosios Praktikos Šeimos Gydytojų Asociacijos prezidentas, šeimos gydytojas prof. hab. dr. Julius Kalibatas.

Anot gydytojų, pacientai, sergantys cukriniu diabetu, turi ligos kontrolės tikslo siekti vartodami vaistus, laikydamiesi dietos ir režimo rekomendacijų bei kontroliuodami tuos rodiklius, matuojant gliukozės kiekį kraują, arterinį kraujo spaudimą ir atliekant laboratorinius tyrimus, kuriuos privalu atlikti, tada, kada gydytojas rekomenduoja.

„Aš visuomet klausausi gydytojų rekomendacijų, tačiau ir draugai man patarė vartoti maisto papildą su polifenoliais, kuris man puikiai sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

Tai preparatas, kurio sudėtyje esantys polifenoliai išgaunami iš brokolių, granatų, ciberžolės ir žaliosios arbatos. Tai veiksminga priemonė, nes per dieną tiek daržovių, tiek maistingų medžiagų nesuvalgytum, o ten visas koncentruota“, – laidoje teigė Aleksandras.

Mityba, kurioje gausu polifenolių turinčių produktų, siejama su mažesne diabeto, vėžinių ligų, senatvinės demencijos, artrito, širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Polifenoliai padeda kovoti su cukriniu diabetu, nutukimu, aukštu kraujo spaudimu, hiperlipidemija, pasižymi antiuždegiminiu ir antinavikiniu poveikiu.

Didžiosios Britanijos mokslininkai sukūrė maisto papildo kapsules iš polifenolių gausių visadalių brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos ir atliko nacionalinį klinikinį Pomi-T tyrimą, kuriuo pirmąkart pasaulyje patikimai įrodė, kad tinkamai suderinti skirtingų augalų polifenoliai, koncentruoti vienoje kapsulėje, slopina ne tik vėžio žymenų augimą, bet ir kitus uždegimo procesus.

„Šis maisto papildas buvo ruoštas padėti gydyti onkologines ligas, tačiau vėliau, po ilgų tyrimų, paaiškėjo, kad šis papildas – universalus. Veikdamas per žmogaus imuninę sistemą, ją stiprinant, galima lengvai išvengti įvairių diabeto komplikacijų. Žinau, kad viskas bus gerai, nes šalia savęs turiu draugą dėžutėje su polifenoliais“, – atviravo Aleksandras.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.