COVID-19 pandemija atvėrė naujas galimybes IT specialistams: nuotoliniu būdu teikiamų paslaugų bus tik daugiau

Šiuolaikiniuose nuolat augančiuose miestuose inžinerijos ir informacinių technologijų svarba tampa vis didesnė, o šių mokslų pritaikymo galimybės – įdomesnės ir svarbesnės.

Greta informacinių technologijų, koja kojon žengia ir inžinerijos mokslas.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Greta informacinių technologijų, koja kojon žengia ir inžinerijos mokslas.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Greta informacinių technologijų, koja kojon žengia ir inžinerijos mokslas.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Greta informacinių technologijų, koja kojon žengia ir inžinerijos mokslas.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Ignas Grinevičius.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 3:12 PM

Visuomenėje vis dažniau yra kalbama apie fizinio pasaulio skaitmenizavimą, kibernetinį saugumą, įprastų darbų bei laisvalaikio perkėlimą į virtualią erdvę.

Pasaulį užklupusi COVID-19 viruso pandemija parodė, jog dirbti ar mokytis galima ir nuotoliniu būdu, o specialistai tvirtina, kad ateityje paslaugų, teikiamų tik tokiu metodu, bus dar daugiau.

Ne paslaptis, jog IT sektoriaus specialistų poreikis kasmet vis didėja ir auga, mat dabartinės rinkos pokyčiai skatina įmones automatizuoti vykstančius procesus, imtis efektyvių technologinių sprendimų.

2020-ųjų metų pavasarį šalyje dėl COVID-19 viruso pandemijos įvestas karantinas iškėlė didžiulį iššūkį mokykloms, darbo ir paslaugų sektoriaus įstaigoms, kuomet per trumpą laiką teko įsidiegti modernias IT technologijas, leidžiančias veiklą tęsti nuotoliniu būdu.

Būtent dėl to dar labiau išaugo ir taip nuolat augantis kvalifikuotų IT specialistų poreikis.

Šį pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Renkuosi studijuoti“ bus kalbama apie būtent šios profesijos ateities perspektyvas, sėkmingas karjeros galimybes bei studijų programas, suteikiančias žinias ir praktiką studentams, norintiems profesinę ateitį susieti su informacinių technologijų ir inžinerijos sektoriumi.

Vilniaus Kolegijos Elektronikos ir informatikos fakulteto dekanas dr. Romanas Tumasonis pasakoja, jog Lietuvoje gausu ne tik vietinių, bet ir tarptautinių įmonių, kurios tikisi mūsų šalyje surasti aukštos kvalifikacijos IT specialistus.

Dekanas tvirtina, jog augant ir plečiantis miestams bei verslams, išsiversti be informacinių technologijų ir jų infrastuktūros yra tiesiog neįmanoma, o COVID-19 viruso pandemijos laikotarpis tik parodė, kaip prasiplečia galimybės veiklą perkėlus į išmaniąsias erdves.

„Jau dabar veikiančios informacinės sistemos reikalauja labai kvalifikuotos priežiūros, tačiau kur dar visa eilė naujų išmanių, dar tik kuriamų, projektų. Visiems jiems reikia profesionalių specialistų. Ateityje žmonės daugelį dalykų darys nuotoliniu būdu. Jie nebenorės nei vaikščioti į bankus, nei į kitas įstaigas. Visas informacines sistemas, kurios dabar bus kuriamos, reikės kvalifikuotai prižiūrėti, administruoti ir tvarkyti. Tokiu būdu atsiranda labai gera niša būsimiems IT specialistams“, – laidoje pasakos VIKO Elektronikos ir informatikos fakulteto dekanas dr. Romanas Tumasonis.

Neretai įmonės, skubiai ieškodamos IT specialistų, rengia specialius mokymus darbuotojams, neturintiems šios srities išsilavinimo.

Visgi dekanas perspėja, jog ilgalaikėje perspektyvoje įgyti akademiniai IT specialisto pagrindai darbdaviui įrodo, jog būsimas darbuotojas sugeba atlikti darbą nuo pradžios iki pabaigos ir tai yra neapsakomai vertinga.

„Jeigu siekiami tik trumpalaikiai tikslai, tai kursai yra gerai, tačiau žvelgiant į tolimas perspektyvas, siekiant karjeros, akademinis išsilavinimas suteikia ne tik gilias profesines žinias, bet ir praplečia žmogaus pasaulėžiūrą, pagilina žmogiškąsias vertybes ir suteikia vieną labai svarbią kompetenciją – gebėjimą mokytis, kas yra ypač reikalinga prisitaikant prie pokyčių, nuolat vykstančių IT srityje. Tarptautinės įmonės, turėdamos Lietuvoje savo filialus, samdosi mūsų absolventus, kurie dirba gerai apmokamą darbą. Būtent todėl aukštos kvalifikacijos IT specialistai neturi poreikio emigruoti svetur“, – pasakos dr. Romanas Tumasonis.

Greta informacinių technologijų, koja kojon žengia ir inžinerijos mokslas. Susiejus šias dvi sritis, gaunami itin sėkmingi rezultatai, keičiantys visuomenės įpročius ir gyvenimo būdą.

Specialistai tvirtina, jog netolimoje ateityje gyvenimas virtualioje erdvėje tik plėsis ir toks reiškinys net padės išspręsti rimtas žmonijos problemas, kaip socialinė atskirtis, viešųjų paslaugų prieinamumas, skaidrumo ir tvarumo klausimus.

„Artimiausiu metu iš tikrųjų gyvenimas ir jo tęstinumas nusimato virtualioje erdvėje. Žinoma, žmonijai nereikia prisirišti prie to, jog viską perkelsim į virtualią erdvę, mat reikia palikti vietos ir gyvam bendravimui, gyvam žmogiškam kontaktui. Tačiau tobulėjant technologijoms, didėjant žmonių poreikiui, neišvengiamai atsiranda ir poreikis tam tikras paslaugų dalis perkelti į virtualią erdvę“, – laidoje kalbės Vilniaus Kolegijos Kompiuterių inžinerijos katedros vedėjas Paulius Šakalys.

Kompiuterių inžinerijos katedros vedėjas teigia, jog vos prieš kelis dešimtmečius nerealiomis atrodžiusios išmaniosios technologijos jau yra sėkmingai įsiliejusios į kiekvieno iš mūsų gyvenimą.

Visgi joms kurti, prižiūrėti ir tobulinti reikalingi gabūs ir žingeidūs specialistai, kurių poreikis darbo rinkoje vargu ar kada sustos.

„Apsidairius aplinkui suprastume, kad mus supa išmaniosios technologijos, o jų kiekis vis labiau didėja: kiekvienas kišenėje turime išmanųjį telefoną, mūsų buitis apsupta išmaniaisiais sprendimais, tokiais kaip išmanieji dulkių siurbliai, išmanieji šaldytuvai. Pramonė taip pat robotizuojasi, vyksta ketvirtoji jos revoliucija, diegiami dirbtinio intelekto sprendimai. Visam tam kurti, diegti ir prižiūrėti reikalingi inžinieriai. Tiek inžinerinės pakraipos, tiek informatikos pakraipos žmonės kuria mūsų ateitį“, – pasakos P. Šakalys.

Ne vienas šios srities Vilniaus Kolegijos studentas gali pasigirti sėkmingomis istorijomis, kuomet įgytos akademinės žinios atvėrė karjeros aukštumas.

Lietuvoje veikiančios ir pasaulinį pripažinimą turinčios įmonės taip pat skiria dideles pastangas darbuotojų paieškoms ir investuoja ne tik į verslo plėtrą, bet ir į šalies specialistų ugdymą.

„Talentų paieška yra sudėtingas procesas, mat jų Lietuvoje turime išties daug, bet juos atrasti – nėra paprasta. Daug investuojame į paieškas, pritraukdami su savo stipendijų programa. Žinoma, jog yra labai svarbūs patyrę specialistai, kurie sukuria daug vertės, tačiau jauni žmonės turi tokį užmojį keisti pasaulį. Dirbant su komanda, sukuriami projektai, kurie iš tiesų keičia kliento gyvenimą, galutinių vartotojų elgseną ir matant savo įdėtą įdirbį, jaunas žmogus pajaučia savo darbo prasmę“, – laidoje pasakos „Teltonika“ korporatyvinės rinkodaros vadovas Julius Švagždys.

Ši įmonė yra sukūrusi ir praktiką norintiems atlikti studentams tam skirtą „Teltonikos“ IoT akademiją, kurios dėka jauni specialistai gali pasidžiaugti sėkmingomis savo karjeros istorijomis.

„Mano kelias prasidėjo nuo būtent šios akademijos. Atlikau universitetinę praktiką ir pasilikau ilgiau nei reikėjo, nes buvo labai įdomu. Po 7 mėnesių praktikos sulaukiau pasiūlymo dirbti elektronikos inžinieriumi. Iš karto sutikau, o po metų tapau elektronikų komandos vadovu, dar metų – jau ir skyriaus vadovu. Nors viskas juda greitai, bet manau, kad tai dar tik pradžia“, – laidoje savo istorija dalinsis „Teltonika“ Konstruktorių skyriaus vadovas Darius Mališauskas.

Kokias studijas pasirinkti, kur studijuoti ir kokios perspektyvos darbo rinkoje laukia informacinių technologijų ir inžinerijos specialistų – visa tai laidoje „Renkuosi studijuoti“ jau šį pirmadienį, 12 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.