Britney Spears: „Noriu susilaukti kūdikio, tačiau man draudžiama“

„Tėvo kontrolė man padarė daugiau žalos nei naudos. Nesijaučiu laiminga, net negaliu miegoti. Tai beprotystė“, – teisme pareiškė amerikiečių popdainininkė Britney Spears (39 m.), trylika metų priklausoma nuo tėvo Jamie Spearso kontrolės. Ji pirmą kartą viešai paprašė atšaukti globą.

Gerbėjai reikalauja laisvės B.Spears.<br>Lrytas.lt montažas
Gerbėjai reikalauja laisvės B.Spears.<br>Lrytas.lt montažas
Gerbėjai reikalauja laisvės B.Spears.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Gerbėjai reikalauja laisvės B.Spears.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Gerbėjai reikalauja laisvės B.Spears.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Gerbėjai reikalauja laisvės B.Spears.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
B.Spears: „Tėvo kontrolė man padarė daugiau žalos nei naudos.“<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
B.Spears: „Tėvo kontrolė man padarė daugiau žalos nei naudos.“<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
B.Spears: „Tėvo kontrolė man padarė daugiau žalos nei naudos.“<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
B.Spears: „Tėvo kontrolė man padarė daugiau žalos nei naudos.“<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 3, 2021, 9:39 AM

Birželio 23-iąją vykusiame teismo posėdyje B.Spears patvirtino savo gerbėjų spėliones: ji išgyvena itin sudėtingą laikotarpį, jau trylika metų tėvas J.Spearsas ją kontroliuoja „100 000 procentų“.

Moteris papasakojo apie globėjų ir vadybininkų prievartą bei grasinimus ir piktinosi, kad, gebėdama užsidirbti pinigų sau ir kitiems (jos turto vertė – 60 mln. dolerių), neturi jokios teisės jais disponuoti.

Kaip dainininkė pakliuvo į tokią žiaurią padėtį ir kodėl gerbėjai įsitikinę, kad globa primesta prieš jos valią?

Britney svajojo tapti dainininke nuo vaikystės, bet pasaulinė šlovė ją užgriuvo visiškai netikėtai.

Nedideliame Misisipės valstijos Makombo mieste gimusi mergaitė, dalyvavusi keliuose TV talentų šou ir „Disney“ kanalo laidoje „The Mickey Mouse Club“, 15-os metų pasirašė sutartį su „Jive Records“ garso įrašų kompanija ir jau po metų hitu „...Baby One More Time“ šovė į populiariausių kūrinių sąrašo viršūnę.

Vėliau daina tapo vienu geriausiai parduodamų visų laikų singlų, o po metų išleistas to paties pavadinimo albumas taip pat įsitvirtino tarp populiariausiųjų.

Jaunos popdainininkės debiutinis albumas sulaukė svaiginamos sėkmės tuo metu, kai JAV visi žavėjosi vaikinų grupėmis.

Tai, kad seksualios moksleivės įvaizdį „...Baby One More Time“ klipe įgavusi Britney nedingo iš TV muzikos kanalų eterio, tapo tam tikra revoliucija.

Galbūt padėjo ir tai, kad singlo pasirodymo metais visa Amerika kaip niekad garsiai aptarinėjo sekso reikalus – JAV prezidento Billo Clintono ir Baltųjų rūmų darbuotojos Monicos Lewinsky santykius. Buvo aptarinėjama ir nepilnametė B.Spears, iš kurios vadybininkai sumanė sukurti popscenos Lolitą.

Šio amžiaus pradžioje dainininkė išleido dar du superpopuliarumo sulaukusius albumus „Oops!…I Did It Again“ ir „Britney“.

Po trečiosios plokštelės pasirodymo artistė pakliuvo į pirmą viešą skandalą, kai išsiskyrė su Justinu Timberlake’u, su kuriuo draugavo ketverius metus.

J.Timberlake’ą, tuometį vaikinų grupės „’N Sync“ solistą, žiniasklaida vaizdavo kaip apgautą ir pamestą meilužį.

Jis ir pats netiesiogiai palaikė tą gandą: solinės dainos „Cry Me A River“ klipe, pasirodžiusiame 2002-aisiais, artistas ilgisi šviesiaplaukės merginos, kurią publika sutapatino būtent su B.Spears.

2003-iaisiais buvo išleistas ketvirtasis B.Spears albumas „In the Zone“, kurio daina „Toxic“ pelnė artistei pirmąją „Grammy“ statulėlę.

Po metų – netikėta santuoka su Kevinu Federline’u, pirmasis nėštumas, laikinas pasitraukimas iš scenos, antrasis nėštumas.

2006-ųjų rudenį B.Spears padavė skyrybų prašymą, tarp sutuoktinių prasidėjo kova dėl vaikų – dvimečio Seano Prestono ir vienų metų Jaydeno Jameso – globos.

B.Spears neatlaikė įtampos – 2007-ųjų vasarį atsigulė į narkomanų reabilitacijos kliniką, o kitą dieną iš ten pabėgo, nuvyko į kirpyklą ir pareikalavo ją plikai nuskusti. Kirpėjos atsisakė, tada Britney čiupo elektrinį skustuvą ir pati nusiskuto galvą. Visa tai užfiksavo gatvėje susibūrę fotografai. Po kelių dienų žvaigždė juos puolė skėčiu.

Maždaug tuo metu Britney suartėjo su kažkokiu Samu Lutfi. Kaip filme „Framing Britney Spears“ apibūdino vienas „The New York Times“ muzikos reporterių Joe Coscarelli, jis buvo „vienas tų apsišaukėlių guru, kurie prisitrina prie garsenybių sunkiausiais jų gyvenimo momentais“.

S.Lutfi kurį laiką buvo B.Spears patarėjas ir vadybininkas. Britney tėvų manymu, kaip tik dėl jo kaltės dukterį ėmė kamuoti nervų protrūkiai.

Tų pačių metų spalį dainininkė neteko savo vaikų globos, išsaugojo tik teisę juos lankyti. 2008-ųjų sausį po pasimatymo su vaikais atsisakė juos grąžinti buvusio vyro atstovams ir užsidarė savo namo Los Andžele kambaryje.

Britney buvo paguldyta į ligoninę, o kitą dieną skubiame teismo posėdyje iš jos atimta teisė lankyti vaikus.

Dainininkė nusiųsta priverstinio gydymo į psichiatrijos kliniką, o tėvas J.Spearsas kartu su advokatu Andrew Walletu paskirti jos globėjais, įgaliotais visiškai kontroliuoti jos finansus ir žmones, su kuriais ji bendrauja.

Kaip filme „Framing Britney Spears“ pasakojo advokatas Adamas Streisandas, dainininkė bandė priešintis šiam sprendimui, jie kartu rengėsi kovoti dėl artistės teisių, bet teismas atsisakė A.Streisandui suteikti teisę atstovauti B.Spears ir skyrė kitą gynėją – Samuelį Inghamą.

„Britney nenorėjo, kad tėvas būtų jos globėjas, kuris spręstų, kaip ją gydyti. Ji taip pat nenorėjo, kad jis kontroliuotų jos finansus“, – tvirtino A.Streisandas.

Teismas nusprendė, kad Britney globėjai turi teisę kontroliuoti, kas ją lanko, visą parą ją saugoti, gauti informaciją apie jos sveikatą ir bendrauti su jos gydytojais.

Jie taip pat galėjo anuliuoti jos kredito korteles, jos vardu sudaryti sutartis dėl dainų įrašų, gastrolių, pasirodymų televizijoje ir kontroliuoti jos finansus.

Sklido gandai, neva Britney su visu tuo sutiko dėl to, kad jai leistų vėl matytis su vaikais, – po teismo sprendimo ši teisė netikėtai jai grąžinta.

Kartu Britney tėvas išsirūpino apsaugos nuo S.Lutfi orderį, apkaltinęs jį bandžius „kontroliuoti Britney gyvenimą ir finansus“, taip pat davus jai narkotikų.

B.Spears muzikinė karjera nenutrūko: ji įrašė naują albumą, pasirodė TV seriale, važinėjo į gastroles.

Tokia aktyvi kūrybinė veikla dainininkės gerbėjus vertė vis labiau abejoti, ar išties jai reikia globos.

„Instagram“ įrašuose jie ėmė įžvelgti slaptų pagalbos prašymų – netrukus tai išsilies į judėjimą #FreeBritney („Išlaisvinkite Britney“).

Pagrindinį vaidmenį čia atliks dvi gerbėjos, tinklalaidės „Britney’s Gram“ kūrėjos, artistės įrašų socialiniuose tinkluose šifruotojos.

2019-ųjų pavasarį paaiškėjo, kad B.Spears vėl atsidūrė psichiatrijos ligoninėje. Kitą dieną po šios naujienos „Britney’s Gram“ kūrėjos gavo anoniminę žinutę, kurioje kažkoks vyras pareiškė buvęs advokatas B.Spears globos byloje ir pranešė, kad nuo metų pradžios ji prievarta laikoma klinikoje.

Merginos nutarė pasidalyti įrašu tinklalaidėje ir jis padarė sprogusios bombos įspūdį.

B.Spears gerbėjai ėmė rengti protesto akcijas Los Andželo gatvėse ir reikalauti išvaduoti dainininkę iš tėvo globos, TV laidų vedėjai ekrane pasirodydavo vilkėdami drabužius su grotažyme #FreeBritney.

Judėjimas #FreeBritney šiemet įgavo išties platų užmojį: apie dainininkės padėtį sukurti iškart du dokumentiniai filmai – „The New York Times“ juosta „Framing Britney Spears“ ir BBC „The Battle for Britney: Fans, Cash and a Conservatorship“.

Iš pastarojo, parodyto gegužę, paaiškėjo, jog Britney tėvas, rašydamas prašymą dėl globos, pareiškė, kad jo duktė kenčia nuo silpnaprotystės.

„Yra tik du variantai. Britney galėjo turėti protinę negalią. Aš ne medikas, bet jeigu tai tiesa, pasaulis to nežino.

Tačiau antras variantas kur kas baisesnis: ji neturi protinės negalios, tačiau globėjų komanda nutarė, kad turi, todėl pareikalavo visiškos globos. Jeigu taip, tai siaubinga“, – darė prielaidą filmo kūrėjas žurnalistas Mobeenas Azharas.

Tačiau visą tą laiką, visus 13 globos metų, 13 savitarpio kaltinimų ir konfliktų tarp advokatų, B.Spears tėvo, jos buvusių vadybininkų, buvusio vyro metų, silpniausiai girdėjosi pačios popžvaigždės balsas.

Anksčiau Britney prašymus atšaukti globą advokatai teismui pateikdavo raštu. Pati B.Spears, nors ir aktyviai reiškiasi savo paskyroje „Instagram“ tinkle, tiesiogiai su gerbėjais bendrauja labai retai.

Viskas pakito birželio pabaigoje, kai Britney teisme telefonu pirmą kartą pasiskundė, kad negali tvarkyti savo gyvenimo. Ji pasmerkė tėvą ir visus kitus, prisidėjusios prie globos, ir pavadino ją įžeidžiama.

„Labai noriu, kad pagaliau ši kontrolė būtų nutraukta. Esu įsitikinusi, kad esu išnaudojama.

Noriu turėti galimybę ištekėti už savo vaikino, susilaukti kūdikio, tačiau man draudžiama“, – jautriame vaizdo įraše kalbėjo Britney.

Dviejų vaikų motina kaltino savo tėvą už tai, kad šis neleidžia pašalinti kontraceptinio intrauterinio įtaiso (IUD), užkertančio kelią pastojimui.

„Jaučiuosi taip, tarsi iš manęs tyčiotųsi, jaučiuosi vieniša.

Aš tiesiog noriu susigrąžinti savo gyvenimą. Aš nusipelniau turėti gyvenimą, dėl kurio taip ilgai dirbau“, – įsitikinusi popmuzikos dievaitė.

Parengė Matilda Aleksandravičė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.