Negalią turinti aktorė Liz Carr mėgaujasi šlove

„Aš neatrodau kaip normalus žmogus, kuris šiaip sau sėdi. Esu serganti, silpna, maža, plonomis rankomis. Maniau, kad serialo kūrėjai neišdrįs skirti vaidmens tokiam žmogui kaip aš. Bet klydau“, – kalbėjo britų aktorė Liz Carr (49 m.), sukūrusi įspūdingą vaidmenį seriale „Nebylus liudijimas“ („Silent Witness“).

L.Carr „Nebyliame liudijime“ vaidino teismo medicinos ekspertę.<br>CAPITAL/“Scanpix“ nuotr. ir kadras iš serialo „Nebylus liudijimas“
L.Carr „Nebyliame liudijime“ vaidino teismo medicinos ekspertę.<br>CAPITAL/“Scanpix“ nuotr. ir kadras iš serialo „Nebylus liudijimas“
L.Carr „Nebyliame liudijime“ vaidino teismo medicinos ekspertę.<br>Kadras iš serialo  
L.Carr „Nebyliame liudijime“ vaidino teismo medicinos ekspertę.<br>Kadras iš serialo  
Prieš 11 metų L.Carr susituokė su ilgamete drauge J.Church.<br>CAPITAL/„Scanpix“ nuotr.
Prieš 11 metų L.Carr susituokė su ilgamete drauge J.Church.<br>CAPITAL/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 2, 2021, 8:40 AM

Detektyvinius serialus mėgstantys žiūrovai tikriausiai nepraleidžia pro akis BBC kriminalinio serialo „Nebylus liudijimas“, kurio 24 sezoną šiuo metu rodo TV1.

Ankstesniuose sezonuose žiūrovams turėjo įsiminti išskirtinės išvaizdos neįgaliųjų vežimėlyje sėdinti aktorė L.Carr.

Ji nuo 2012-ųjų „Nebyliame liudijime“ aštuonerius metus vaidino teismo medicinos ekspertę Klarisą Muler. Liz su kūrybine grupe atsisveikino 2020 metais, pasibaigus 23-iajam sezonui.

Šios aktorės gyvenimas – nepaprastas. Dėl įgimtos artrogripozės (tai – liga, pažeidžianti sąnarius ir raumenis) ji nuo septynerių metų juda neįgaliųjų vežimėlyje.

Tačiau negalia L.Car nesutrukdė gyventi visavertiškai, siekti karjeros aukštumų.

Stiprios valios moteris yra pripažinta aktorė, komikė. Pastaruosius 20 metų ji žinoma ir kaip neįgaliųjų teisių gynėja.

L.Carr užaugo Bibingtono mieste (Jungtinė Karalystė). 1990 metais ji išvyko į Notingamo universitetą studijuoti teisės. Baigusi studijas savanoriavo teisės centre ir tapo neįgaliųjų teisių gynėja.

Būdama beveik trisdešimties Liz susidomėjo vaidyba. 2000-aisiais ji įkūrė komedijų grupę „Bjaurios merginos“. 2003 metais L.Carr studijavo scenos meną Grajų teatro kompanijoje ir Londono menų universitete, ėmė vaidinti scenoje.

Kalbėdama apie savo neįgalumą, L.Carr nevengia pokštauti.

„Kai kuriems žmonėms atrodau silpna, jiems neįtikėtina, kad galiu laisvai kalbėti apie seksą, keiktis, – yra sakiusi aktorė. – Aš laužau stereotipus. Išvydę mane scenoje, žmonės paprastai sutrinka ir galvoja: „O, Dieve! Ar ji bus juokinga? Ar galime iš to juoktis?“

2005 metais Liz tapo komedijų trupės „Nenormaliai juokingi žmonės“ nare. 2006-aisiais ji tapo konkurso „Juokingos moterys“ finalininke. Vėliau aktorė sukūrė solinę programą „Tai dar neįvyko“.

Aktorė L.Carr yra lesbietė. 2010 metų lapkričio 1-ąją ji susituokė su ilgamete drauge rašytoja Jo Church.

Vestuvės buvo netradicinės, surengtos pagal meksikiečių Mirusiųjų pagerbimo dienos tradicijas.

„Kadangi esame netekusios daug šeimos narių ir neįgalių draugų, vestuvėms pasirinkome išskirtinę datą, kad galėtume jas švęsti ir su savo praeitimi, ir su dabartimi“, – pasakojo L.Carr.

Iš 170 vestuvių ceremonijoje dalyvavusių svečių pusė buvo neįgalieji.

Jie vaišinosi meksikietiškais patiekalais, kokteiliais „Margarita“, namai buvo išpuošti dekoracijomis, skirtomis Mirusiųjų pagerbimo dienai.

L.Carr tėvas pasakė kalbą, kurioje jam buvo uždrausta vartoti tokius žodžius kaip „drąsus“.

Nuotakos šoko pagal dainą „Mano gyvenimo laikas“ iš filmo „Purvini šokiai“. Jos pabaigoje vietiniai ugniagesiai ant rankų iškėlė Lizą taip, kaip aktorius Patrickas Swayze’as šokdamas pakėlė partnerę Jennifer Grey.

2017 metų rugpjūčio 10 d. L.Carr ir jos asmeninė asistentė Londone tapo užpuoliko aukomis.

Žirklėmis ginkluotas užpuolikas puolė aktorę, o jos asistentė bandė ją apginti. Abi moterys buvo lengvai sužeistos. Joms buvo sužalotos galvos, o L.Carr asistentei dar ir sulaužytas pirštas.

20-metis vyras buvo sulaikytas įvykio vietoje. Sutvarstyta Liz iš ligoninės buvo išleista tą pačią naktį.

Labiausiai L.Carr išgarsėjo dėl serialo „Nebylus liudijimas“.

„Mano herojė Klarisa yra protinga, įžvalgi, sąmojinga, sarkastiška moteris, – pasakojo aktorė. – Ji labai pasitiki savimi ir, nepaisant aštraus liežuvio, yra labai simpatiška.“

Aktorė prisiminė, kad filmavimo pradžioje buvo sutrikusi, nežinojo, kaip pavyks atskleisti personažą. Tačiau kūrybinė grupė pasirūpino, kad filmavimo aikštelėje ji jaustųsi gerai.

„Kai kuriuose epizoduose matyti, kad Klarisa avi aukštakulnius. Tai atrodo žaismingai, – pasakojo L.Carr. – Žmogui, kuris visą laiką sėdi, nereikia pastangų, kad galėtų avėti tokius batus.

Kai esi prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio, nereikia mokytis su jais vaikščioti ir tai palengvina situaciją.“

Ilgą laiką L.Carr vaidmuo seriale nebuvo labai ryškus, todėl 2018 metais aktorė buvo nutarusi palikti serialą.

„Aš tiesiog diena iš dienos dariau tą patį. Kaip aktorei man tokia vaidyba ėmė darytis neįdomi“, – prisiminė ji.

Tačiau tuo metu filmavimui ėmė vadovauti nauja prodiuserė, kuri įkalbėjo L.Carr pasilikti, pažadėjusi jos vaidmeniui suteikti daugiau spalvų.

Liz personažė turėjo priimti širdį veriančius sprendimus dėl demencija ir vėžiu sergančios motinos priežiūros, galiausiai skausmingai išgyventi jos netektį.

„Vis mąsčiau apie senstančios motinos ir neįgalios dukros santykius.

Mes visi tai patiriame. Mes visi neteksime tėvų ar žmogaus, kurį mylime“, – sakė L.Carr.

Žiūrovai serialo kūrėjams rašė jautrius laiškus, kuriuose teigė, kad juos sujaudino Klarisos išgyvenimai.

Kai buvo filmuojami paskutiniai 23 sezono epizodai, mirė L.Carr tėvas.

„Tada prieš filmavimo kameras ne vaidinau, o iš naujo išgyvenau skausmą, kurį patyriau budėdama prie tėčio lovos jo mirties valandą, – skausmingas akimirkas prisiminė aktorė. – Parkinsono liga ir kraujagysline demencija sirgęs mano tėtis mirė ligoninėje.“

Dar filmuodamasi „Nebyliame liudijime“ L.Carr 2019 metais kartu nusifilmavo ir amerikiečių detektyviniame seriale su mokslinės fantastikos elementais „The OA“.

Baigiantis 23-iam „Nebyliame liudijimo“ sezonui L.Carr pajuto poreikį keisti savo gyvenimą. „Aš tiesiog troškau naujo šuolio“, – sakė aktorė.

Paskutinėje serijoje Klarisa, nusprendusi atsisveikinti su darbu ir pakeisti gyvenamąją aplinką, ištaria: „Aiškiai žinau, kad man laikas judėti toliau, mažiau dėmesio skirti mirusiems ir daugiau gyviesiems.“

L.Carr su serialu atsisveikino džiaugsmingai ir pasiruošusi naujiems iššūkiams.

„Aš nepaprastai didžiuojuosi, kad vaidinau vienoje svarbiausių BBC dramų, – džiaugėsi aktorė. – „Nebylus liudijimas“ suteikė man nuostabią progą tobulėti kaip aktorei.

Tačiau dabar tinkamas metas naujoms galimybėms. Tai buvo pasivažinėjimas kalneliais, bet jaučiu, kad išvažiuoju į aukštumą.“

Netrukus ji gavo stulbinamą pasiūlymą – buvo pakviesta nusifilmuoti Holivudo režisieriaus Antoine’o Fuquos juostoje „Begalybė“ su „Oskaro“ nominantu Marku Wahlbergu.

„Tai puikus vaidmuo. Esu apimta ekstazės, – kalbėjo L.Carr. – Būčiau galėjusi lažintis, kad jie tik dėl akių į atranką pakvietė prie neįgaliųjų vežimėlių prikaustytų žmonių, o iš tiesų vaidmenį buvo nusprendę pasiūlyti Tomui Cruise’ui. Tačiau taip neįvyko.“

Tiesa, aktorė tikėjosi, kad juosta bus filmuojama Holivude, tačiau iš tiesų ji buvo kuriama Londone.

„Vis dėlto aš turėjau neįtikėtiną galimybę tobulėti ir mokytis. Pasaulyje yra labai mažai neįgalių aktorių, kurie gali pasigirti tokia patirtimi kaip mano“, – savo pasiekimais džiaugėsi britė.

Šių metų kovą L.Carr ėmė filmuotis britų televizijos seriale „Vargdieniai“.

Aktorė tikisi, kad jos sėkmė paskatins TV serialų ir filmų kūrėjus dažniau kviesti filmuotis neįgalius aktorius.

Parengė Rūta Peršonytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?