Pasipūtėlį kino talentą lydėjo ir triumfas, ir nesėkmės

Nuo „Oskaro“ nominacijos iki antipremijos už blogiausią filmą. Tokie yra režisieriaus M.Nighto Shyamalano (51 m.) karjeros vingiai. Ne vien šlovės skonį patyręs kūrėjas vadovaus vasarį vyksiančio Berlyno kino festivalio vertinimo komisijai.

„Šeštasis pojūtis“ (nuotr. dešinėje viršuje) pelnė režisieriui M.Nightui Shyamalanui šlovę. O už filmą „Paskutinis oro valdovas“ jis gavo Auksinę avietę.
„Šeštasis pojūtis“ (nuotr. dešinėje viršuje) pelnė režisieriui M.Nightui Shyamalanui šlovę. O už filmą „Paskutinis oro valdovas“ jis gavo Auksinę avietę.
M.Nightas Shyamalanas vadovaus vasarį vyksiančio Berlyno kino festivalio vertinimo komisijai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.Nightas Shyamalanas vadovaus vasarį vyksiančio Berlyno kino festivalio vertinimo komisijai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Naujausias režisieriaus darbas – siaubo trileris „Senatvė“.
Naujausias režisieriaus darbas – siaubo trileris „Senatvė“.
„Šeštasis pojūtis“ su Bruce’u Willisu (nuotr.) pelnė režisieriui M.Nightui Shyamalanui šlovę.
„Šeštasis pojūtis“ su Bruce’u Willisu (nuotr.) pelnė režisieriui M.Nightui Shyamalanui šlovę.
Už filmą „Paskutinis oro valdovas“ M.Nightas Shyamalanas gavo Auksinę avietę.
Už filmą „Paskutinis oro valdovas“ M.Nightas Shyamalanas gavo Auksinę avietę.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 9:17 AM

Indų kilmės Holivudo režisierius M.Nightas Shyamalanas išgarsėjo 1999-aisiais įtempto siužeto trileriu „Šeštasis pojūtis“ („The Sixth Sense“), kuris pelnė net šešias „Oskaro“ nominacijas.

Filmas visame pasaulyje uždirbo daugiau nei 670 mln. dolerių ir pagal pajamas nusileido tik legendiniam George’o Lucaso (77 m.) mokslinės fantastikos filmui „Žvaigždžių karai: Epizodas I – Pavojaus šešėlis“.

Vėliau M.Nighto Shyamalano karjeros kreivė ir smigo, ir vėl kilo.

Naujausias režisieriaus darbas – siaubo trileris „Senatvė“ („Old“).

Turistai pamažėle leidžiasi tarpekliu. Kai jie atiduria apačioje, prieš akis atsiveria vaizdinga įlanka, spindinti jūra. Jie nenumano, kad šis nuošalus paplūdimys – tai įėjimas į mirusiųjų pasaulį. Netrukus jie pastebi, kad vos kelios čia praleistos valandos juos pasendino, jų oda ir raumenys praranda standumą, jie silpniau mato ir girdi.

Tačiau kelio atgal nėra. Filmas „Senatvė“ – tai pasakojimas apie tariamą rojų, kuris pasirodo esąs pragaras Žemėje.

„Veikiausiai nėra jokios kitos vietos, kurioje jaučiamės tokie jauni kaip paplūdimyje. Žvelgiame į žaidžiančius vaikus ir mums atrodo, kad laikas sustojo. Paprastai taip yra. Bet tik ne čia“, – sakė filmo režisierius.

Filmui tinkamą paplūdimį M.Nightas Shyamalanas rado Dominikos Respublikoje. Dėl koronaviruso pandemijos kūrybinė grupė kartu buvo savaičių savaitėmis.

„Mes dirbome ir gyvenome kartu kiaurą parą, septynias dienas per savaitę. Niekas negalėjo niekur išeiti, – prisiminė režisierius. – Aš pats pasirūpinau, kad niekas negalėtų išeiti.“

Jo filmuose normalus gyvenimas tėra fasadas, už kurio atsiveria tamsūs, grėsmingi paraleliniai pasauliai. Tai, ką mato jo herojai ir žiūrovai, tėra iliuzija, kurią savo filmų pabaigoje M.Nightas Shyamalanas dažniausiai atskleidžia kaip apgavystę.

Filme „Šeštasis pojūtis“ vaikų psichologas gydo aštuonmetį berniuką, įsitikinusį, kad mato mirusiuosius, kurie jį nuolat gąsdina.

Ar tai tik lakios jo vaizduotės vaisius? Ar berniukas tikrai apdovanotas šeštuoju pojūčiu? Gal ne kiekviena Dievo dovana yra palaima? 2004-ųjų mistinė drama „Kaimas“ („The Village“) pasakoja apie nuošalų kaimą, kurio uždara bendruomenė gyvena kaip devynioliktajame amžiuje, kol galų gale suvokia, kad jau prasidėjo dvidešimt pirmasis.

Naujausia M.Nighto Shyamalano juosta „Senatvė“ paremta prancūzo Pierre’o Oscaro Levy (66 m.) ir šveicaro Frederiko Peeterso (47 m.) romanu „Smėlio pilis“ („Sandcastle“).

„Kas būtų, jei mūsų gyvenimas prabėgtų per vieną dieną? Kas tuomet nutiktų mūsų kūnui ir dvasiai?“ – taip režisierius įvardija šiame filme keliamus klausimus.

Savo filmuose M.Nightas Shyamalanas kuria dviprasmišką įtampą, kuri baigiasi netikėtumu. Jis laikomas šios pasakojimo formos guru.

M.Nightas Shyamalanas ne kartą pabrėžė, kad stengiasi lygiuotis į siaubo filmų karalių Alfredą Hitchcocką. Beje, kaip ir A.Hitchcockas, M.Nightas Shyamalanas mielai vaidina savo režisuojamuose filmuose.

„Senatvėje“ jis įkūnijo vairuotoją, kuris atveža turistus nuo viešbučio iki įėjimo į tarpeklį ir ten išlaipina. Vėliau jis stovi ant uolos, stebi ir filmuoja paplūdimyje esančius žmones.

Režisierius ne kartą yra pabrėžęs, kad į ekraną perkelia tik tai, kas jį jaudina ir jam pačiam svarbu.

Beje, M.Nightas Shyamalanas kuklumu nepasižymi. Jis – pasipūtęs, linkęs pervertini save ir yra įnoringas.

Jo filmuose mergaitės ir jaunos merginos yra tokio pat amžiaus kaip jo dukterys. Visi režisieriaus sumanymai vienaip ar kitaip yra susiję su jo šeima.

M.Nightas Shyamalanas prisipažino, kad anksti save pradėjo laikyti išskirtiniu.

„Vaikystėje mane laikė daug jaunesniu, nei buvau iš tikrųjų. Mergaitės nuolat aikčiojo: „Ak, koks tu mielas!“ Kaip tik to nenorėjau girdėti.

Bendraklasiams jau augo barzdos, o man – tik šeriai. Dar būdamas mažas jaučiau, kad esu kitoks nei bendraamžiai.

Dabar man 51-eri, bet vis tiek esu lyg mažas berniukas, kuris mano, kad viskas įmanoma“, – sakė režisierius.

Holivude su M.Nighto Shyamalano pasipūtimu buvo taikstomasi tol, kol jis kūrė populiarius filmus.

Tačiau ilgus metus išsilaikyti populiarumo viršūnėje nėra lengva. M.Nighto Shyamalano režisuotas ir prodiusuotas psichologinis trileris „Mergina vandenyje“ („Lady in the Water“, 2006 m.), kuriame jis pats vaidino į Dievą panašų rašytoją, patyrė didžiulę nesėkmę. Kūrėjo reputacija susvyravo.

Už filmą „Paskutinis oro valdovas“ („The Last Airbender“, 2010 m.), kurio biudžetas buvo 150 mln. dolerių, M.Nightas Shyamalanas gavo Auksinės avietės apdovanojimą. Jis teikiamas už didžiausias kūrybines nesėkmes kine.

Po šių nesėkmių režisierius, kuris anksčiau buvo vadinamas naujuoju Stevenu Spielbergu, suprato, kaip greitai Holivude galima būti nurašytam.

Režisierius dėl nesėkmių kaltino sistemą, prodiuserius, kino studijų vadovus, bet – tik ne save.

„Kuo sudėtingesnis ir brangesnis filmas, tuo daugiau žmonės apie jį kalba. Ar aš noriu, kad jie sakytų, jog mano sumanymas nepavyks? Ne. Geriau kurti mažo biudžeto filmus ir daryti taip, kaip man atrodo teisinga“, – aiškino M.Nightas Shyamalanas.

Ištiktas kūrybinės krizės jis žengė žingsnį, kuris Holivude laikomas ne itin išmintingu, – ėmė kurti filmus už savo pinigus.

Jis buvo įsitikinęs, kad sėkmę garantuos vien jo pavardė. Iš tikrųjų, psichologinis trileris „Skilimas“ („Split“, 2016 m.) sulaukė sėkmės.

Filmas pasakojo apie psichopatą, kurio kūne gyvena net 23 asmenybės. Jo biudžetas buvo 9 mln. dolerių, pajamos – tris kartus didesnės.

„Nė viena didžiųjų Holivudo kino studijų netikėjo, kad šis filmas gali būti populiarus ir finansiškai sėkmingas“, – sakė režisierius. M.Nightas Shyamalanas jaučia pasitenkinimą, kad įrodė, jog Holivudas jį per anksti nurašė.

„Reikia kurti tokius filmus, kurie patiktų masiniam žiūrovui ir kartu būtų meniški“, – įsitikinęs M.Nightas Shyamalanas.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.