Lytį pasikeitęs aktorius Elliotas Page’as džiaugiasi nauju kūnu

Translytis aktorius Elliotas Page’as (35 m.), anksčiau žinotas kaip Ellen Page, rašo memuarus, pavadintus „Pageboy“. Išleisti knygą numatyta 2023-iaisiais. O kaip apskritai klostosi lytį pakeitusio aktoriaus likimas ir karjera?

Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>lrytas.lt montažas.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>lrytas.lt montažas.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>imago images/MediaPunch/Scanpix nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>imago images/MediaPunch/Scanpix nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>Abby Grant/Cover Images/Scanpix nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>Abby Grant/Cover Images/Scanpix nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Moteriškos išvaizdos atsikratęs E.Page’as džiaugiasi, kad pagaliau atpažįsta savo atvaizdą veidrodyje.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Aktorė E.Page (dešinėje) ir šokėja E.Portner.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Aktorė E.Page (dešinėje) ir šokėja E.Portner.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Aktorė E.Page filme „Džuna“.
Aktorė E.Page filme „Džuna“.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-05-08 13:16

Aktorius ir prodiuseris E.Page’as gimė 1987 m. vasario 21-ąją Kanados mieste Halifakse. Iki 2020 m. gruodžio 1-osios jis buvo moteris, vardu Ellen Grace Philpotts-Page. Interviu žurnalui „Time“ E.Page’as papasakojo, kad apie savo lytinę tapatybę žinojo nuo ankstyvo amžiaus ir „visada jautėsi berniukas“.

„Aš norėjau būti berniukas ir klausinėjau mamos, ar galėsiu kada nors juo tapti“, – pabrėžė jis.

Filmuotis kine Elliotas (tuomet dar Ellen) pradėjo anksti – nuo 10 metų. Pirmasis vaidmuo – Kanados kalnakasių šeimos duktė Megi Maklin TV filme „Pit Pony“ (1997 m.), kuris vėliau virto TV serialu. Už šį vaidmenį E.Page’as buvo nominuota Jaunojo aktoriaus ir „Gemini“ apdovanojimams.

Nors lydėjo vis didesnė sėkmė, Elliotui buvo nepaprastai sunku žiūrėti filmus, kuriuose vaidino.

„Profesionaliu aktoriumi tapau dešimties metų. Žinoma, turėjau atitinkamai atrodyti, daryti sunkius kompromisus. Ilgai net negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas“, – prisiminė E.Page’as.

Po to artistas nusifilmavo daugybėje kino juostų ir Kanados TV serialų.

Antrajame „Treilerių parko vaikinų“ („Trailer Park Boys“) sezone E.Page’as sukūrė įsimintiną Trinos Leichi vaidmenį.

Kai aktoriui buvo 18 metų, jis pirmą kartą pasirodė europietiškame filme – britų, vokiečių, portugalų ir kanadiečių juostoje „Mouth to Mouth“ (2005 m.), kurio scenarijų parašė ir kurį režisavo Kanadoje gimusi Alison Murray. Filmas pelnė „Grand Chameleon“ apdovanojimą 2005 m. Tarptautiniame Bruklino kino festivalyje.

Sandanso kino festivalyje 2005-aisiais įvyko trilerio „Ledinukas“ („Hard Candy“) premjera. E.Page’as šioje juostoje vaidino 14-metę paauglę Heili, kuri internetu susipažįsta su 32 metų fotografu.

Originalus pavadinimas „Hard Candy“ interneto slengu reiškia „mažametė mergaitė“.

Tai įtempto siužeto juosta, žiaurus psichologinis žaidimas tarp įsivaizduojamo pedofilo ir maištingos paauglės, kuri galiausiai nugirdo pedofilą jo paties namuose, jį gniuždo psichologiškai, morališkai, o galiausiai ir fiziškai, kol pasiekia savo tikslą.

Už Heili vaidmenį E.Page’as gavo Ostino kino draugijos („Austin Film Society“) apdovanojimą kaip geriausia aktorė.

Suvaidinęs moksleivę Džuną Makgraf filme „Džuna“ („Juno“, 2007 m.), E.Page’as pelnė kino kritikų palankumą.

Tai drama apie nėščią paauglę, kuri susiduria su jaunos motinos sunkumais. Nutarusi, kad yra per jauna vaiką auginti su savo šeima, susitaria, jog vaikelį išnešios porai, kuri negali susilaukti vaikų.

Filmas buvo vienas iš „Oskaro“ favoritų laimėti statulėlę kaip geriausias metų filmas, bet „Oskarą“ gavo tik už geriausią scenarijų. E.Page’as už Džunos vaidmenį pelnė „Nepriklausomos sielos“ („Independent Spirit“) apdovanojimą, Auksinio gaublio ir „Oskaro“ nominacijas.

„Ar buvo šiemet geresnis vaidmuo negu Ellen Page Džuna? Manau, kad ne“, – rašė kino kritikas Rogeris Ebertas.

Būdamas moterimi E.Page’as dar nusifilmavo juostose „Amerikietiškas nusikaltimas“ („An American Crime“), „Pikokas“ („Peacock“), „Pradžia“ („Inception“), „Į Romą su meile“ („To Rome with Love“), dviejose „Iksmenų“ („X-Men“) dalyse, TV serialuose „Skėčio akademija“ („The Umbrella Academy“), „Treilerių parko vaikinai“, „ReGenesis“, įgarsino animacinių serialų „Šeimos bičas“ („Family Guy“), „Simpsonai“ („The Simpsons“) herojus ir tapo vaizdo žaidimo „Beyond: Two Souls“ herojės prototipu.

Apie savo netradicinę lytinę orientaciją E.Page’as viešai prisipažino per lytinių mažumų bendruomenės konferenciją „Kampanija už žmogaus teises“ 2014-aisiais. Jis paaiškino anksčiau to nedaręs, nes prieš kelerius metus „Holivudas jo būtų nesupratęs“.

Nuo tada per iškilmingas ceremonijas aktorius pradėjo vilkėti ne sukneles, bet kostiumus, o 2018-aiaisis, dar iki lyties keitimo procedūrų, vedė šokėją ir mokytoją Emmą Portner (27 m.).

Tačiau visi šie svarbūs žingsniai neatnešė palengvėjimo. Pasak aktoriaus, jis ir toliau jautėsi labai nepatogiai: „Skirtumas, kaip jaučiausi iki tol, kol papasakojau apie savo lytinę orientaciją, ir kaip jaučiausi papasakojęs, buvo didžiulis. Bet argi kūne jaučiamas nepatogumas kur nors dingo? Ne, ne ir dar kartą ne.“

Pripažinti save translyčiu asmeniu Elliotui padėjo per pirmąją pandemijos bangą paskelbtas karantinas, kai jis liko vienas su savo mintimis.

Tuo metu E.Page’as jau buvo išsiskyręs su žmona – pora pasuko savais keliais 2020-ųjų vasarą, bet oficialiai išsiskyrė 2021-ųjų sausį.

„Turėjau marias laiko, kad galėčiau sutelkti savo dėmesį į dalykus, kurių anksčiau nesąmoningai vengiau.

Pagaliau pajėgiau suvokti, kad esu translytis asmuo, ir išdrįsau tapti tuo, kas iš tikrųjų esu“, – pasakojo Elliotas žurnalui „Time“.

2020-ųjų gruodį socialinių tinklų asmeninėse paskyrose E.Page’as oficialiai pareiškė: „Noriu pranešti, kad esu translytis asmuo (asmuo, netapatinantis savęs su biologine lytimi, kuri jam teko pagal genus, kurią nurodo jo išvaizda ir lyties organai. – Red.). Mano įvardžiai – jis (jie), o vardas – Elliotas. Nuoširdžiai dėkoju visiems draugams, kurie mane palaikė šiame kelyje.“

E.Page’as prisipažino, kad motina palaikė jo sprendimą ir iškart pareiškė, jog didžiuojasi „savo sūnumi“. Netrukus jis pradėjo ir lyties keitimo procedūras.

Prieš pasiskelbdamas vyru E.Page’as ne vienus metus kentė depresiją ir panikos atakas. Pasiskelbęs translyčiu asmeniu jis padėkojo žmonėms, kurie jį rėmė, ir translyčių asmenų bendruomenei, kuri įkvėpė jį priimti šį sprendimą.

„Aš labai džiaugiuosi, bet tas džiaugsmas itin trapus, – rašė Elliotas. – Man baisu, kad sulauksiu neapykantos, grasinimų ir įžeidinėjimų. Nenoriu kaip nors sumenkinti šio savo gyvenimo įvykio reikšmės, bet norėčiau, kad jūs atkreiptumėte dėmesį į susiklosčiusį bendrą vaizdą.“

Esminiams pokyčiams pasiryžusiai filmų „Pradžia“, „Džuna“, „Iksmenai“ žvaigždei buvo atlikta krūtų pašalinimo operacija, kuri padėjo jam atrodyti vyriškiau ir pakeitė gyvenimą.

Pasak aktoriaus, ši operacija išgelbėjo jį nuo „tikro pragaro“, į kurį pirmą kartą prasmego dar paauglystėje, ir pagaliau leido atpažinti savo atvaizdą veidrodyje.

2021-ųjų kovą E.Page’as tapo pirmuoju translyčiu žmogumi ant žurnalo „Time“ viršelio. Jis papasakojo leidiniui apie savo pokyčius: „Labai džiaugiuosi šiuo kūnu, kai aš – tai iš tikrųjų aš. Kad ir kokie iššūkiai bei sunkumai manęs lauktų, niekas neprilygs tam, kaip dabar jaučiuosi.“

Aktorius pridūrė, kad jo herojė Vania Hargrivs iš serialo „Skėčio akademija“ taip pat pakeis lytį trečiajame serialo sezone. Šių metų vasarį E.Page’as pranešė rašąs memuarus, kuriuos pavadino „Pageboy“. Knyga pasirodys kitais metais.

Aktorius naudojasi žinomumu keldamas daugelį socialinių ir politinių problemų. 2008-aisiais E.Page’as ir dar 29 garsenybės paragino atšaukti karinę diktatūrą Mianmare.

2014-aisiais PETA jį ir aktorių Jaredą Leto pavadino metų seksualiausiais vegetarais. Aktorius aktyviai pasisako už lytinų mažumų bendruomenės teises ir prieš abortų draudimą.

2021-aisiais E.Page’as pasmerkė prieš translyčius asmenis nukreiptą Alabamos valstijos įstatymo projektą, kriminalizuojantį translyčių asmenų medicininį aptarnavimą ir verčiantį mokyklas translyčius mokinius perduoti tėvams mokyti namuose.

Parengė Matilda Aleksandravičė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.