Krizenantys vėplos į TV ekranus grįžo su trenksmu

Legendinių nevykėlių Byvio ir Tešlagalvio gerbėjai jau gali džiūgauti – birželio 23-iąją įvyko ilgametražio animacinio filmo „Byvis ir Tešlagalvis užkariauja visatą“ („Beavis and Butt-Head Do the Universe“) pasaulinė premjera.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 7, 2022, 3:47 PM

Šis filmas – vieno populiariausių XX a. 10-ojo dešimtmečio animacinių serialų tęsinys. O kaip atsirado publikos simpatijas pelnę filmai apie du protu ne itin pasižyminčius dykaduonius?

Juosta „Byvis ir Tešlagalvis užkariauja visatą“ – antrasis filmas, paremtas TV animaciniu serialu apie vyrukus, nuolat patenkančius į kvailiausias situacijas. Pirmasis – „Byvis ir Tešlagalvis užkariauja Ameriką“ („Beavis and Butt-Head Do America“) pasirodė dar 1996 metais.

Apie ką naujasis filmas? 1998 metai. NASA paleidžia erdvėlaivį „Discovery“. Tarp ekipažo narių – Byvis ir Tešlagalvis.

Ši akivaizdžiai intelekto nesugadinta porelė į kosmosą pasiunčiama ne šiaip sau. Mat pagrindiniai herojai dėl kažkokios priežasties buvo areštuoti, o po to nuteisti... išeiti astronautų rengimo kursą.

Kelis mėnesius praleidę astronautų rengimo centre (kur juos labiausiai sudomino erdvėlaivių sujungimo simuliatorius) Byvis ir Tešlagalvis atsiduria orbitoje.

O čia, be abejo, neišvengiama nuotykių: herojai prasmenga į juodąją skylę ir teleportuojasi į 2022 metus. Porelė mokosi gyventi pasaulyje, kuriame visi naudojasi mobiliaisiais telefonais ir užsisako maistą per programėles, o kartu sutinka humanoidų (žmogui būdingas charakteristikas turinčių robotų), jodinėja vienaragiais ir patenka į kukurūzų spragėsių lietų.

Vienoje scenoje jau suaugę Byvis ir Tešlagalvis susitinka su Byviu ir Tešlagalviu iš praeities.

Byvio ir Tešlagalvio tėvas yra Mike’as Judge’as – amerikiečių animatorius, režisierius, aktorius ir prodiuseris. Baigęs Kalifornijos universitetą San Diege jis išbandė įvairias veiklos sritis: dirbo mechanikos inžinieriumi, Silicio slėnyje bendradarbiavo su startuoliu „Parallax Graphics“ ir netgi grojo bosine gitara bliuzo grupėje „Anson Funderburgh and the Rockets“.

1989-aisiais už 200 dolerių nusipirkęs 16 mm kino kamerą M.Judge’as pradėjo kurti animacinius filmus ir rodyti juos animacinio kino festivaliuose.

Jo juostą „Office Space“ (taip pat žinomą kaip „Milton“ animacinių filmų serija) 1991-aisiais įsigijo kabelinė TV „Comedy Central“, o dar po dvejų metų į MTV animacinį bloką „Liquid Television“ pateko kitas M.Judge’o animacinis filmukas – dviejų minučių trukmės „Frog Baseball“. Jo herojai – kvailai krizenantys vėplos iš išgalvoto Hailendo miestelio – nutaria pažaisti beisbolą su gyva varle vietoj kamuolio.

Marškinėlius su užrašu „Metallica“ vilkintį blondiną netaisyklingu sąkandžiu vadino Byviu, o marškinėlius su užrašu AC/DC vilkintį šateną su dantų kabėmis – Tešlagalviu.

Kartą per Davido Lettermano pokalbių šou M.Judge’as paiškino: „Negalėčiau pasakyti, kad sukurti šiuos personažus mane įkvėpė kokie nors konkretūs žmonės. Mano herojai – tai tik mano asmeniškas įspūdis apie dabartinius paauglius. Tešlagalvis dar turi šiek tiek sveiko proto – na, daugmaž, o Byvis šiuo požiūriu beviltiškas.“

Tais pačiais 1993-iaisiais MTV vadovybė nutarė paleisti visavertį serialą apie Byvį ir Tešlagalvį ir neprašovė: komiškos pusvalandžio trukmės serijos apie dviejų intelektu nežibančių apatiškų paauglių kasdienybę ir šventes tapo vienos populiariausių muzikinio TV kanalo istorijoje.

Juokelių apie antrą galą prikaišiotas serialas patiko net autoritetingiems kritikams. „Pasinerti į „Byvio ir Tešlagalvio“ pasaulį – tai tyrinėti narcisizmo, susvetimėjimo, funkcinio neraštingumo, akimirksnio pasitenkinimo ir televizinio zombinimo kultūrą“, – rašė „Chicago Sun-Times“ kino kritikas Rogeris Ebertas.

Serialas, tapęs vienu MTV simbolių, nutrūko 1997-ųjų lapkritį. Šou galėjo tęstis, bet tuo metu M.Judge’as buvo visiškai pasinėręs į kitą savo animacinį serialą „Karalius Hilas“ („King of the Hill“), sugalvotą kartu su „Simpsonų“ scenaristu Gregu Danielsu.

Pridursime, kad 1996-ųjų gruodį M.Judge’as suspėjo išleisti į ekranus ir ilgametražį animacinį filmą „Byvis ir Tešlagalvis užkariauja Ameriką“. Filmas, kurio biudžetas buvo 12 mln. dolerių, pasaulyje surinko daugiau kaip 63 milijonus.

Tarp daugybės „Byvio ir Tešlagalvio“ gerbėjų buvo ir Marlonas Brando – apie tai M.Judge’ui papasakojo Johnny Deppas, kuris filmavosi su M.Brando tragikomedijoje „Donžuanas Demarkas“ („Don Juan DeMarco“). Kiti garsūs animacinio filmo gerbėjai – reperis Kanye Westas, aktorius Patrickas Stewartas, rašytojas Stephenas Kingas.

Parengė Matilda Aleksandravičė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.