Pasirinktas kelias įkvėpė pameistrį tapti ir geresniu paramediku, ir geresniu žmogumi

Labai dažnai svarbiausius gyvenimo sprendimus: kuo būti užaugus, kokį kelią pasirinkti, kokiu žmogumi tapti ir ko siekti – priimame žiūrėdami į žmones, kuriuos laikome sau pavyzdžiais ar autoritetais. Dažniausiai tokiais tampa mūsų tėvai arba patys artimiausi mūsų aplinkos žmonės. Taip nutiko ir naujos „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ herojui – paramedikui Tomui Kaniauskui. Vaikystėje jis jau žinojo, kad užaugęs seks vyresnės sesers keliu ir teiks pagalbą žmonėms, kuriems jos labiausiai reikės, – taps gydytoju.

Paramedikas Tomas Kaniauskas.
Paramedikas Tomas Kaniauskas.
Paramedikas Tomas Kaniauskas ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro meistras-mokytojas Povilas Kačinskas.
Paramedikas Tomas Kaniauskas ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro meistras-mokytojas Povilas Kačinskas.
Paramedikas Tomas Kaniauskas.
Paramedikas Tomas Kaniauskas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-08-12 17:26

Baigęs vidurinę mokyklą Marijampolėje, Tomas ilgai nedvejojęs, įstojo į Vilniaus universiteto medicinos fakultetą, tačiau, šalyje įsivyravus karantino sąstingiui, vaikiną ėmė kankinti dvejonės ar nuotolinės medicinos studijos tikrai jam suteiks pakankamai praktinių žinių.

Būtent praktinės patirties paieškos atvedė Tomą Kaniauską į Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą mokytis paramediko profesijos.

Iš pirmo žvilgsnio kuklų vaikiną iš karto pastebėjo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro meistras-mokytojas Povilas Kačinskas. Jis sako, kad nepastebėti Tomo entuziazmo ir didelio noro mokytis buvo tiesiog neįmanoma. Paramediko specialybę Tomas ėmė studijuoti jau populiarėjančia pameistrystės mokymo forma, kuomet studentas mokosi, dirba ir dar gauna atlygį iš darbdavio.

Perduoti patirtį, išmokyti žmogų bei paruošti specialistą – didelis darbas, reikalaujantis mokytojo-meistro kantrybės bei atsidavimo. Tomo mokytojas sako, kad iššūkių šiame procese tikrai nestinga.

„Aš noriu susipažinti su kiekvienu. Man svarbu žinoti kodėl jie nori tapti paramedikais, kas juos čia atvedė. Iš mažų detalių, bėgant laikui, susidėlioja visas žmogaus paveikslas ir pasidaro aišku, kas iš studentų dirbs šį nelengvą darbą ne iš pinigų, o iš meilės“, – sako Povilas Kačinskas.

Studijuodamas Karaliaus Mindaugo profesiniame mokymo centre Tomas pasirašė trišalę sutartį su mokymo įstaiga ir su darbdaviu ir tapo pameistriu – paramediku įmonėje UAB „Sidabrilis“. Tokiu būdu turėjo galimybę įgytas teorines žinias iš karto pritaikyti praktikoje mokydamasis pameistrystės forma.

Vaikinas atviras, prisiminus pirmąją situaciją, su kuria teko jam susidurti, reikėjo įveikti ir jį patį užklupusį jausmų iššūkį.

„Supratau, kad su stresu nėra taip paprasta kovoti, kai nuo tavęs priklauso kito žmogaus gyvybė. Reikia atrasti tą vidinę ramybę, pakvėpuoti, nusiraminti. Viena situacija įstrigo visam gyvenimui. Nemuno žiede vyko motociklų varžybos, aš stovėjau prie greitosios automobilio ir mačiau, kaip žmogus nulekia nuo motociklu ir galva atsitrenkia į atitvarus. Kelios akimirkos, kol privažiavom su automobiliu, kol susirinkau krepšį ir priėjau prie jo, virto amžinybe ir tikru išbandymu, nes tuo metu negalėjau įsivaizduoti ką aš rasiu. Viskas baigėsi laimingai ir po suteiktos pagalbos žmogus liko gyvas ir sveikas“, – savo neeilinėmis patirtimis dalinasi Tomas Kaniauskas.

Paramediko profesija įgyta, studijuojant pameistrystės mokymo forma, Tomui tapo dar vienu laipteliu jo svajonės link. Dar nebaigęs medicinos studijų, vaikinas jau turi ir profesiją, ir praktinės bei darbinės patirties.

Dabar Tomas skatina ir kitus rinktis pameistrystę, kuri gali pakeisti ne tik paramedikų, bet ir kitų profesijų atstovų gyvenimus.

Šiandien susidomėjimas pameistryste kyla, daugeliui rūpi sužinoti kuo daugiau apie šią mokymosi formą.

„Nors apie pameistrystę Lietuvoje šnekame gana ilgą laiką, ji savo kelią skinasi gana sunkiai, nes pamirštame jog mokytis galime iš profesionalų. Jau keleri metai kaip ir darbo kodekse, ir teisės aktuose atsirado pamiestrystės sąvoka kaip mokymosi forma,“ – sako Inga Balnanosienė, Užimtumo tarnybos prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė.

Daugiau sužinoti apie pameistrystę kviečiame naujame televizijos laidų cikle „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ šeštadieniais 17 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.