Daugybę seksualinių Holivudo prodiuserio H. Weinsteino nusikaltimų atskleidusios žurnalistės tapo žvaigždėmis

Tai buvo žurnalistinis žygdarbis. Taip kalbama apie „The New York Times“ reporterių Jodi Kantor (47 m.) ir Megan Twohey (45 m.) tyrimą, kuris nuvertė įtakingąjį Holivudo prodiuserį Harvey Weinsteiną (70 m.). Neseniai Vokietijos režisierė Maria Schrader (57 m.) apie šių žurnalisčių darbą sukūrė vaidybinį filmą „Tiesos galia“ („She Said“).

Žurnalisčių J.Kantor (kairėje) ir M.Twohey tyrimas sužlugdė vieno įtakingiausių Holivudo prodiuserių H.Weinsteino karjerą.<br>„Cover Images“/„Scanpix“ nuotr.
Žurnalisčių J.Kantor (kairėje) ir M.Twohey tyrimas sužlugdė vieno įtakingiausių Holivudo prodiuserių H.Weinsteino karjerą.<br>„Cover Images“/„Scanpix“ nuotr.
Filme „Tiesos galia“ pagrindines herojes įkūnijo aktorės C.Mulligan (dešinėje) ir Z.Kazan.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Filme „Tiesos galia“ pagrindines herojes įkūnijo aktorės C.Mulligan (dešinėje) ir Z.Kazan.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
H.Weinsteinas nuteistas už lytinius nusikaltimus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
H.Weinsteinas nuteistas už lytinius nusikaltimus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 26, 2023, 4:04 PM

Laura Madden bėga. Jos rankinė atsegta, palaidinė atlapota, veidas iškreiptas baimės. Dar neseniai ją matė linksmą H.Weinsteino kino kompanijos „Miramax Films“ filmavimo aikštelėje, o dabar ji yra priversta sprukti nuo savo darbdavio.

Tai buvo 1992-aisiais. Buvusi H.Weinsteino darbuotoja L.Madden tik po 25 metų išdrįso papasakoti apie tai, kas įvyko tą dieną.

Ji buvo išprievartauta. Šiurpų įvykį ji ilgai bandė išbraukti iš savo atminties.

Savo gyvenimo dramą L.Madden patikėjo JAV dienraščio „The New York Times“ žurnalistėms J.Kantor ir M.Twohey.

Jų tyrimas padėjo atskleisti daugybę įtakingo Holivudo prodiuserio H.Weinsteino seksualinių nusikaltimų.

„Tą dieną jis iš manęs atėmė balsą“. Šie žodžiai nuskambėjo M.Schrader filme „Tiesos galia“. Biografinė drama remiasi to paties pavadinimo abiejų žurnalisčių 2019-aisiais išleista knyga.

„Tiesos galia“ pasakoja apie ilgus mėnesius trukusį jų tyrimą, kuris nuvertė galingąjį Holivudo prodiuserį H.Weinsteiną.

J.Kantor ir M.Twohey, atskleidusios įbauginimo ir mokesčių už tylą sistemą, sukėlė „MeToo“ judėjimą, sudrebino ir visiems laikams pakeitė Holivudą.

Praėjus beveik šešeriems metams po skandalo „Tiesos galia“ tapo pirmuoju Holivudo bandymu grįžti į praeitį.

Režisierė neperpasakojo skandalingos bylos. M.Schrader savo filmą skyrė moterims, kurios drąsiai pakilo į kovą prieš kadaise buvusį įtakingą Holivudo prodiuserį. „Tiesos galia“ grąžino aukoms jų balsą.

„Mes pasakojame apie mažai žinomą demaskavimo dalį“, – sakė M.Schrader.

Susitikusi su žurnalistais režisierė kalbėjo lėtai, bet pabrėždama kiekvieną žodį, lyg stovėtų didelėje teatro scenoje.

Filmą „Tiesos galia“ sukūrusi M.Schrader yra viena žymiausių Vokietijos aktorių. Ją žiūrovai pamilo po filmo „Aimee and Jaguar“, serialo „Vokietija 83“ („Deutschland 83“). Vis dėlto išskirtinio žiūrovų ir kritikų dėmesio nusipelnė jos režisūriniai darbai.

Jos filmas „Meilės gyvenimas“ („Liebesleben“, 2007 m.) laimėjo du Bavarijos kino apdovanojimus – už geriausią kinematografiją ir muziką.

Žiūrovus sužavėjo jos režisuotas „Netflix“ mini serialas „Neortodoksiška“ („Unortodox“, 2020 m.). Vokietės darbas buvo įvertintas „Emmy“ apdovanojimu.

„Tiesos galia“ – penktas M.Schrader režisūrinis darbas.

Sukurti „Tiesios galią“ vokiečių režisierei pasiūlė JAV prodiuseriai. Jie šia kūrėja susidomėjo ne tik dėl jos gebėjimo perteikti sudėtingas moterų istorijas.

Prodiuseriams buvo svarbu ir tai, kad M.Schrader niekas nesieja nei su Holivudu, nei su H.Weinsteino bendrovėmis „Miramax Films“ ir „The Weinstein Company“ (pastarąją skandalingasis prodiuseris įkūrė kartu su broliu Bobu).

„Esu už daugelio mylių nuo Holivudo“, – sakė M.Schrader. Manoma, kad būtent tai padėjo jai apšviesti tamsias ir iki tol nematomas vadinamojo Svajonių fabriko puses.

Filmui scenarijų parašė britų dramaturgė Rebecca Lenkiewicz (55 m.).

Holivudo aktorė Zoe Kazan (39 m.), filme įkūnijusi žurnalistę Jodi Kantor, H.Weinsteiną apibūdino kaip į Dzeusą panašų Holivudo valdovą.

Vis dėlto filme pačiam H.Weinsteinui skiriama mažai dėmesio.

Amerikiečių aktoriaus Mike’o Houstono (46 m.) įkūnytas prodiuseris ekrane pasirodo vos kartą ir yra matomas tik iš nugaros.

Filme svarbiausia – moterų požiūris į tai, kas vyksta. Todėl režisierė susilaikė ir nuo smurto epizodų.

„Šiame filme jūs neišvysite išprievartavimo“, – sakė M.Schrader.

Režisierei pakanka paprastų detalių, kad sukrėstų žiūrovus.

Ekrane matomi ilgi viešbučių koridoriai, ant grindų išmėtyti drabužiai, nukritusios rankinės.

Vienoje scenoje girdime dušo vandens šniokštimą ir moters balsą.

Ji sako, kad pasislėpė vonios kambaryje ir girdi, kaip šalia esančioje patalpoje H.Weinsteinas masturbuojasi.

Juosta „Tiesos galia“ primena trilerį. Vis dėlto režisierės M.Schrader pasakojimo tonas išlieka ramus, jos dėmesys sutelktas į faktus.

Filme žurnalistė Megan Twohey (britų aktorė Carey Mulligan, 37 m.) grįžta iš vaiko priežiūros atostogų ir kenčia dėl depresijos po gimdymo.

Jodi Kantor juostoje – mažametės dukros motina. Vaikas reikalauja motinos dėmesio ir tą svarbią akimirką, kai jai pagaliau paskambina aktorė, pasiryžusi demaskuoti įtakingą prodiuserį.

Žurnalistė verkšlenančiai dukrai ant skiautės popieriaus užrašo savo „Netflix“ paskyros kodus – gal žiūrėdama kokį nors filmą mergaitė nurims ir leis motinai baigti bene svarbiausią jos karjeroje pokalbį.

Tikriausiai panašioje situacijoje buvo atsidūrusios daugelis moterų, derinančių motinystę ir darbą.

„Man buvo svarbu parodyti ir šią istorijos pusę“, – sakė „Tiesos galios“ kūrėja.

Prieš filmavimą M.Schrader kalbėjosi su daugeliu nuo H.Weinsteino nukentėjusių moterų: aktorėmis Rose McGowan (49 m.), Gwyneth Paltrow (50 m.), Ashley Judd (54 m.). Pastaroji vienintelė „Tiesos galioje“ vaidina save pačią.

Beje, JAV nemažai kritikos sulaukė tai, jog tarp „Tiesos galios“ prodiuserių buvo ir Holivudo įžymybė Bradas Pittas (59 m.), kuris žinojo apie seksualinius išpuolius prieš jo tuometę draugę G.Paltrow, tačiau nieko nedarė, kad sutramdytų įtakingą prodiuserį.

Be to, buvusi B.Pitto žmona Angelina Jolie (47 m.) jį patį apkaltino smurtu.

M.Schrader nenoriai kalbėjo apie B.Pitto dalyvavimą kuriant filmą.

„Nesu anksčiau susitikusi nei su B.Pittu, nei su jo buvusia žmona, – sakė ji. – Nenorėčiau spėlioti ar daryti prielaidų. Seksualinio išnaudojimo vis dar yra visur. Jis nedingo tik todėl, kad H.Weinsteinas buvo nuteistas ir įkalintas.“

Ar „Tiesos galia“ galėtų pretenduoti į „Oskarą“?

Į šį klausimą JAV pramogų žurnalui „Variety“ atsakė kalinčio H.Weinsteino atstovas spaudai Juda Engelmayeris: „Harvey žinotų, kaip padaryti, kad filmas būtų nominuotas šiam apdovanojimui.“

Tačiau buvęs įtakingas kino veikėjas „Oskarų“ apdovanojimų ceremoniją stebės per savo kameroje esantį televizorių.

Filmų herojai – žurnalistai

* Drama „Tiesos galia“ – ne pirmas filmas, pasakojantis tikrą istoriją apie sudėtingą ir pavojingą žurnalistų darbą.

* Amerikiečių režisieriaus Alano J.Pakulos (1928–1998) politinis trileris „Visa prezidento kariauna“ („All the President’s Men“, 1976 m.) pasakoja apie žurnalistų atskleistą „Watergate“ skandalą, išvertusį iš JAV prezidento posto Richardą Nixoną.

* Holivudo legendos Steveno Spielbergo (76 m.) politinė drama „Valstybės paslaptis“ („The Post“, 2017 m.) – apie seniausio JAV dienraščio „The Washington Post“ žurnalistų gautus itin slaptus dokumentus, įrodančius net keturių JAV prezidentų veidmainiavimą Vietnamo karo klausimu.

* Amerikiečių režisieriaus Tomo McCarthy (56 m.) biografinė drama „Sensacija“ („The Spotlight“, 2015 m.) pasakoja apie vieną sudėtingiausių šio amžiaus žurnalistinių tyrimų – 2002-aisiais dienraščio „Boston Globe“ žurnalistai atskleidė, kaip Bostono vyskupijoje katalikų kunigai tvirkino vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.