Gęstančios italų žvaigždės tapo Kremliaus propagandos įrankiais

Dar sovietmečiu įsižiebusi Maskvos valdžios ir Italijos estrados dainininkų draugystė išlieka tvirta net žiauraus karo Ukrainoje fone. Toto Cutugno (79 m.), Riccardo Fogli (75 m.), Pupo (67 m.), Albano Carrisi (79 m.) dažnai koncertuodavo ne tiktai paprastiems Rusijos gyventojams, bet ir režimo vadams. Ne vienas jų viešai tebesididžiuoja draugyste su Vladimiru Putinu.

Gęstančios italų žvaigždės tapo Kremliaus propagandos įrankiais.<br> lrytas.lt koliažas.
Gęstančios italų žvaigždės tapo Kremliaus propagandos įrankiais.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Koncertuoti į Maskvą susiruošęs Pupo pakeliui persigalvojo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Koncertuoti į Maskvą susiruošęs Pupo pakeliui persigalvojo.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Fogli ir T.Cutugno dažnai koncertuodavo Rusijoje.<br>„picture alliance“/„Scanpix“ nuor.
R.Fogli ir T.Cutugno dažnai koncertuodavo Rusijoje.<br>„picture alliance“/„Scanpix“ nuor.
R.Fogli ir T.Cutugno dažnai koncertuodavo Rusijoje.
R.Fogli ir T.Cutugno dažnai koncertuodavo Rusijoje.
A.Carrisi ir jo scenos partnerė R.Power buvo Sovietų Sąjungos valdžios numylėtiniai.
A.Carrisi ir jo scenos partnerė R.Power buvo Sovietų Sąjungos valdžios numylėtiniai.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-05-28 13:47

Karas Ukrainoje kai kuriems jų atvėrė akis ir privertė pamiršti milžiniškus honorarus, kurių Rusija jiems negailėdavo.

Vis dėlto kiti mielai sutinka talkinti režimo propagandai.

Vienas tokių – dėl polinkio į azartinius lošimus skolose įklimpęs Pupo, kurio tikrasis vardas Enzo Ghinazzi.

Koncertuoti į Maskvą susiruošęs dainininkas Italijoje užsitraukė ir pyktį, ir patyčias. Kai kas teigė, kad taip jis tikisi pataisyti savo pašlijusią finansinę padėtį.

Dėl palankumo Rusijai į juoduosius Ukrainos sąrašus 2022-aisiais įtrauktas Pupo su savo gerbėjais Maskvoje sveikinosi per praėjusių metų Kalėdas.

„Buvimas čia tokiais laikais kelia ypatingas emocijas. Kai važiuoju Maskvos gatvėmis, prisimenu Johno Lennono dainą apie pasaulį be sienų, be religijų, kuriame niekas nieko nežudo ir niekas nemiršta dėl visiškai beprasmių priežasčių.

Įsivaizduoti tokį pasaulį nėra sunku, tačiau sukurti jį nėra lengva, – ant galinės automobilio sėdynės įsitaisęs ir Maskvos gatvėmis vežamas prieš filmavimo kamerą kalbėjo Pupo, beje, rudenį besirengiantis koncertuoti ir Lietuvoje. – Vis dėlto aš esu čia tam, kad galėčiau kaip artistas prisidėti prie taikos.“

Tuomet jo vizitas į Maskvą didelių diskusijų nesukėlė. O šiųmetis dainininko poelgis virto pasipiktinimo banga.

Pupo buvo pakviestas į dainų festivalį „Kelias į Jaltą“, kurio baigiamasis koncertas turėjo vykti gegužės 2 dieną Kremliuje.

„Legendinis italas, seniai rusų širdis užkariavęs dainininkas 2021 metais buvo šio festivalio žiuri narys. Jis taip pat pasirodė festivalio scenoje su daina „Bella Ciao“, – gyrėsi festivalio organizatoriai.

Rusijai aneksavus Krymą šis festivalis vykdavo Jaltoje, tačiau šiemet dėl saugumo perkeltas į Maskvą.

Renginio organizatoriai teigia, kad jo tikslas – „priartinti užsienio klausytojus prie rusiškos muzikos tradicijų ir sustiprinti autentišką sovietinio kareivio išvaduotojo įvaizdį, apdainuoti Didįjį Tėvynės karą ir sovietinį heroizmą“.

Šią misiją turėjo padėti įvykdyti ir Pupo. Buvo planuojama, kad jis atliks neoficialiu festivalio himnu tapusią Italijos partizanų dainą „Bella Ciao“.

Organizatoriai tikėjosi, kad jis ne tiktai kils į sceną, bet ir taps žiuri pirmininku. Neabejojama, kad šiam Rusijos bičiuliui už tai buvo pažadėtas solidus honoraras.

Į prabangų automobilį sėdęs atlikėjas jau buvo pakeliui į Maskvą, tačiau festivalyje taip ir nepasirodė.

Gali būti, kad dainininkas pakeliui perskaitė portaluose pasipylusią kritiką ir pašaipas ir tai privertė jį apsigalvoti. Pasiekęs Belgiją Pupo netikėtai pareiškė, kad persigalvojo, ir vietoj rusiško festivalio pasirinko kelių dienų poilsį.

„Nusprendžiau čia sustoti, pailsėti ir apmąstyti, – internete paskelbtoje vaizdo žinutėje kalbėjo jis. – Nusprendžiau nevykti į Maskvą.“

Vis dėlto dainininkas vylėsi, kad ateityje dar turės progų koncertuoti Rusijoje.

„Aš nesustosiu. Aš ir ateityje skleisiu savo muziką po pasaulį nuo Rusijos iki Australijos, kur tik man bus suteikta laisvė atlikti savo dainas“, – sakė jis.

Rusiją ir jos vadus ne kartą yra šlovinęs ir italų dainininkas A.Carrisi, kurį Ukraina taip pat paskelbė nepageidaujamu asmeniu.

Jis su savo tuomete žmona ir scenos partnere Romina Power (71 m.) buvo Sovietų Sąjungos valdžios numylėtiniai, 1980–1990 metais dažnai koncertuodavo KGB vadovams.

„Aš penkis kartus koncertavau V.Putinui. Su juo susipažinau 1986-aisiais, kai jis dar dirbo KGB.

Prisimenu, kaip jis po koncerto atėjo pasveikinti manęs ir Rominos.

Tai buvo magiškos akimirkos, jas prisiminsiu visą gyvenimą“, – jau prasidėjus karui Ukrainoje Rusijos diktatoriumi žavėjosi A.Carrisi.

Vis dėlto šis V.Putino šlovintojas tikino nepritariantis Pupo planams vykti į Maskvą.

„Man nepatinka, kad jis ten ketina vykti. Aš irgi sulaukiau kvietimų iš Rusijos, bet situacija dabar yra netinkama, – aiškino jis. – Kol kas niekur nevyksiu, lauksiu, kol diplomatija sustabdys šį visam pasauliui tragišką karą. O kai ateis tinkamas momentas, būsiu laimingas galėdamas surengti du koncertus pasiektai taikai atšvęsti. Vieną Kijeve, kitą – Maskvos Raudonojoje aikštėje.“

A.Carrisi džiaugėsi, kad iki šiol yra vertinamas Rusijoje. „Nekantrauju ten sugrįžti. Visada dainavau rusų tautai, taip pat – ir V.Putinui, nes jis yra tautos dalis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.