Muzikos virtuozė V. Mae smuiką iškeis į slides

Garsioji smuikininkė Vanessa Mae (33 m.), dėl virtuoziško grojimo neretai vadinama sijonuotu Nicolo Paganini, nesiliauja stebinti. Neseniai smuiko vunderkindė paskelbė ketinanti dalyvauti 2014 metų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse kaip kalnų slidininkė! Singapūre gimusi tailandiečio ir kinės dukra prie šalčių galės pasipratinti ir Lietuvoje, kur gruodį Vilniuje surengs koncertą.

Savitą stilių sukūrusi smuikininkė V.Mae į koncertų sales pritraukia ir daug jaunimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savitą stilių sukūrusi smuikininkė V.Mae į koncertų sales pritraukia ir daug jaunimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 14, 2012, 3:01 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:05 AM

Vanessa neslepia – daugelis ją dabar vadina tiesiog beprote. Smuikininkė ir profesionali slidininkė – nesuderinami dalykai?

Bet seksualios muzikantės įvaizdį susikūrusi atlikėja tikina smuiką ir slides pirmąkart į rankas paėmusi beveik tuo pat metu.

Be to, ji neketina visam laikui palikti scenos. Tik nebeįrašinės albumų kasmet – koncertų turnė, įrašai jai rutina jau 20 metų.

– Sportininkai, kurie tampa artistais, – ne retenybė. Bet kad artistai persikvalifikuotų į sportininkus – sunku prisiminti panašų atvejį. Kodėl jums šovė tokia mintis? – V.Mae neatsigina klausimų.

– Slidinėju nuo tokio pat amžiaus kaip ir muzikuoju: nuo ketverių metų. Tuo laiku mama su manimi iš Singapūro persikėlė gyventi pas savo naująjį vyrą britą į Angliją.

Važiuodama iš oro uosto Londone pirmąkart pamačiau sniegą ir susižavėjau. Patėvis išmokė slidinėti. Bet mano muzikinė karjera šoko aukštyn, tad negalėjau slidinėti, kiek norėjau.

Tačiau dabar nebeįrašinėju po albumą kasmet, todėl galiu šiai sporto šakai skirti daugiau dėmesio. Juolab kad nuo 2009-ųjų gyvenu Šveicarijoje, Cerma kalnų kurorte. Ten slidinėjimo trasos driekiasi vos ne po mano langu.

– Pomėgis – viena, kas kita dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Olimpiada man bus nauja patirtis. Atstovausiu Tailandui, kuris neturi dalyvavimo žiemos olimpinėse žaidynėse istorijos.

Tailandas – mano tėvo tėvynė. Turiu Tailando ir Didžiosios Britanijos pilietybę.

– Bet vien noro dalyvauti olimpinėse žaidynėse nepakanka.

– Nuo 2012 metų pabaigos atsisakau koncertinės veiklos. Beje, paskutiniai koncertai vyks Vilniuje, Maskvoje ir Sankt Peterburge. Po to visą laiką skirsiu tik treniruotėms.

Jau turiu ir trenerį italą, sukaupusį daug patirties rengti tiek profesionalius sportininkus, tiek mėgėjus – vyrus ir moteris. Jis pažadėjo kuriam laikui persikelti į Cerma.

Kalnų slidinėjimo instruktorius, kurių Šveicarijoje daugybė, – viena, kas kita profesionalus treneris, pasirengęs mane treniruoti ten, kur gyvenu.

Tad jau šią žiemą dalyvausiu Tarptautinės slidinėjimo sporto federacijos (FIS) rengiamose oficialiose varžybose, kaupsiu reitingų taškus, būtinus olimpinei licencijai gauti.

Tie, kurie nori mane palaikyti ir žinoti mano laimėjimus, tegul užsuka į oficialų FIS tinklalapį ir ieško manęs Nicholson pavarde – tokia pavardė įrašyta mano pase – pagal patėvį Grahamą Nicholsoną.

– Kokiose rungtyse varžysitės?

– Slalomo ir superslalomo.

– Esate dalyvavusi muzikiniuose konkursuose, tad sporto varžybos nebus kas nors nauja?

– Žinote, ne tiek jau ir daug dalyvavau muzikinių konkursų, – nebent vaikystėje. Man tam tikra prasme pasisekė, nes nereikėjo nieko įrodinėti – jau būdama 13 metų pradėjau koncertuoti ir įrašinėti muziką.

Vienas konkursų, kuriame dalyvavau, buvo lemtingas. Tuo metu man buvo septyneri. Dalyvavau fortepijono muzikos atlikėjų konkurse. Kai užėmiau trečiąją vietą, pravirkau.

Tuomet nusprendžiau: nebūsiu pianistė! Nenoriu būti trečia, noriu būti pirma! Nuo to laiko man svarbus tik smuikas. Bet jei Sočio žiemos olimpiadoje būsiu trečia, neverksiu.

Garsenybė nebebendrauja su motina

Vanessos tėvas tailandietis Varaprong Vanakornas jos motiną kinę Pamelą Tan paliko, kai būsima smuikininkė buvo kūdikis. Mergišiaus reputaciją turėjęs Varaprong Vanakornas dukterį susirado, kai ji jau buvo žymi atlikėja, ir pranešė, kad tapo budistų vienuoliu. Šį kelią V.Mae tėvas pasirinko bankrutavęs.

Atlikėja sutaria su patėviu G.Nicholsonu, bet nuo 2000-ųjų nebebendrauja su motina. V.Mae prisipažino, kad despotiškai jos karjerą nuo mažens prižiūrėjusios motinos elgesys jai paliko gilių randų.

Dešimtmetė koncertavo Londono ir Berlyno scenose. Netrukus pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip jauniausia solo atlikėja, koncertavusi su orkestru.

1992-aisiais V.Mae pirmą kartą į rankas paėmė elektroninį smuiką „Zeta”, o po dvejų metų įrašė pirmąjį popmuzikos albumą. Dabar ji jau yra išleidusi 15 albumų, jų pasaulyje parduota daugiau nei 10 milijonų egzempliorių.

Aštuoniolikmetė V.Mae atsisakė tradicinio klasikinės muzikos atlikimo ir sukūrė savo stilių, kuris, skambant elektroniniam smuikui, klasikinės melodijos didingumą sujungė su popmuzikos aranžuotėmis.

V.Mae dažnai groja dviejų tipų smuikais: akustiniu „Guadagnini” arba „Zeta Jazz” modelio elektroniniu. Smuikas „Guadagnini” buvo pagamintas 1761 metais ir jį aukcione už 150 tūkstančių Didžiosios Britanijos svarų sterlingų nupirko jos tėvai. 1995 metais šis smuikas buvo pavogtas, bet policijai pavyko jį rasti po dviejų mėnesių. V.Mae kartą krisdama sudaužė smuiką, bet jį pavyko sutaisyti. Dabar šio smuiko vertė – apie pusę milijono JAV dolerių.

Atrodo fatališka, kad Vanessos gimtadienis sutampa su garsaus italų smuikininko ir kompozitoriaus N.Paganini – abu jie gimė spalio 27-ąją.

V.Mae garbei jau yra pavadintas asteroidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“