Skandalingasis Johnas Galliano - naujoji Rusijos žvaigždė

Ekscentriškasis Johnas Galliano (54 m.), vos vienus metus vadovavęs „Givenchy“, į mados istoriją įėjo kaip pirmasis britas, kuriam buvo patikėtos pagrindinio prancūzų mados namų dizainerio pareigos. Savo karjerą jis tęsė kurdamas „Dior“ mados namams.

J.Gal­lia­no gy­ve­ni­mas – dra­ma, ku­ri, pa­gal šio žan­ro tai­syk­les, bran­di­no konf­lik­tą, kai­na­vu­sį jam kar­je­rą.<br>AOP nuotr.
J.Gal­lia­no gy­ve­ni­mas – dra­ma, ku­ri, pa­gal šio žan­ro tai­syk­les, bran­di­no konf­lik­tą, kai­na­vu­sį jam kar­je­rą.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-21 07:35, atnaujinta 2018-02-11 20:28

Bet prieš trejus metus svaiginama avangardinio britų dizainerio karjera nutrūko, rašo žurnalas „Stilius". J.Galliano buvo pašalintas iš „Dior“ kūrybos direktoriaus posto dėl savo naktinių girtų paistalų, kai Paryžiaus baro „La Perle“ lankytojams pareiškė mylįs Adolfą Hitlerį, o „tokie žmonės, kaip jūs, būtų mirę. Jūsų motinos, tėvai ir protėviai būtų nunuodyti dujomis“.

Niekuo dėtus lankytojus išvadinęs bjauriais, garsusis dizaineris nusiramino. Bet filmuota medžiaga su informacija apie anksčiau išsakytus panašius pareiškimus pateko į britų bulvarinio dienraščio „The Sun“ žurnalistų rankas ir J.Galliano buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Paskutinė britų dizainerio kolekcija mados namams „Dior“ buvo pristatyta be jo paties dalyvavimo, o vardinės kolekcijos pristatymas atšauktas.

J.Galliano viešai pasmerkė jo kolega Karlas Lagerfeldas, o jo kvepalų veidas, Holivudo žvaigždė žydų kilmės aktorė Natalie Portman, kurios proseneliai žuvo Osvencimo koncentracijos stovykloje, pareikalavo nutraukti sutartį su mados namais „Dior“.

Pastaruosius trejus metus ekscentriškasis mados dizaineris gyveno šešėlyje, bet dabar jo gyvenime atsirado naujas skirsnis. Britas J.Galliano rado darbą Rusijoje, o susitikęs su leidinio „Hello!“ rusų versijos žurnaliste išklojo savo gyvenimo pokyčius.

Romantikas J.Galliano ilgisi XIX amžiaus. Raukiniai, siuvinėjimai, įspūdingi galvos apdangalai ir aukštakulniai – tai dekadentinis ekscentriškojo dizainerio stilius, kurį įkvėpė praėjusių šimtmečių kūryba. Vilkėdamas siuvinėta liemene ir užsidėjęs cilindrą su ramunėmis jis pats atrodo kaip istorinis personažas.

Gražuoliai modeliai Kate Moss, Naomi Campbell ir Holivudo žvaigždė Nicole Kidman dievina jį, nes jis kuria ne tiesiog sukneles, o meno kūrinius. Darbas 24 valandas per parą, mados kolekcijų pristatymai, nuolatiniai skrydžiai ir bemiegės naktys – tokia buvo britų dizainerio darbotvarkė.

J.Galliano gyvenimas – drama, kuri, pagal šio žanro taisykles, brandino konfliktą, kainavusį jam karjerą.

„Džiaugiuosi, kad gavau kelialapį grįžti į gyvenimą. Man prireikė laiko jėgoms atgauti, vėl pasijusti stipriam ir kupinam kūrybinės energijos“, – sako įžymusis britas.

Savo firminių ūsų, beveik tokių kaip garsaus dailininko Salvadoro Dali, ekscentriškasis kūrėjas nebenešioja, tačiau vis dar spinduliuoja kažin kokiu vaikiškumu ir nutrūktgalviškumu.

Žvelgiant į britų dizainerio karjeros pakilimus bei nuosmukius, jo nuostabią kūrybą galima tikėtis, kad jis sugrįš į mados pasaulį. Negalima nesutikti su kostiumų dizainerės Patricios Field žodžiais, kad J.Galliano pareiškimai tėra farsas ir teatras. Bet reikia pripažinti, kad antisemitizmas iš pasaulinio lygio kūrėjo lūpų įgavo itin bjaurų atspalvį, net jeigu tai ir tebuvo girti paistalai.

Dizainerį J.Galliano leidinio „Hello!“ žurnalistė pakalbino Maskvoje. Į Rusijos sostinę – beje, pirmąkart – britas atvyko iš Sankt Peterburgo, kuriame apsilankė Marijos teatre, Ermitaže, Vasaros sode.

– Sveikiname tapus Rusijos grožio ir stiliaus imperijos „L’Etoile“ kūrybos direktoriumi.

– Ačiū! Esu laimingas, kad galiu dirbti grožio industrijos srityje. Ką tik prasidėjo mūsų bendradarbiavimas ir jį tęsime žingsnis po žingsnio. Mane sudomino šios kompanijos darbo filosofija. Maksimas Klimovas kompaniją įkūrė 1997-aisiais, o dabar po visą Rusiją išsibarstę per 800 jos parduotuvių. Kokia įspūdinga demografija!“

M.Klimovas, kuris tapo vienu pirmųjų, atvežusių į Rusiją aukščiausios klasės kosmetiką ir parfumeriją, nusipelno didžiulės pagarbos. Deja, praėjusiais metais jis, būdamas 48-erių, mirė po sunkios ligos. Bet jo verslą tęsia žmona Tatjana, kuri visada suprato jo svajones ir siekius. Dabar jas įgyvendinsime kartu.

– Kokios jūsų, kūrybos direktoriaus, pareigos?

– Dabar „L’Etoile“ kuriu savo pirmąjį projektą, kurį sudarys dvylika grožio nuotraukų. Projekto dalyviai – topmodeliai, pasaulinio lygio fotografai ir vizažistai, ir aš labai džiaugiuosi vėl su jais dirbdamas. Vieno pirmųjų kadrų autoriais tapo Luigi Murenu ir Iango Henzi.

Garsusis menininkų duetas nufotografavo lenkų modelį Malgosią Belą su švelnios violetinės spalvos plaukų kupeta. Būtent tokie išskirtiniai, mažumėlę išblukę plaukų atspalviai dabar madingi. Kitoje nuotraukoje demonstruojame reikiamą įdegio spalvą: labai lengvą, o ne ryškiai oranžinę, kaip kažkada buvo madinga. Oda turi atrodyti švelniai pabučiuota saulės, o ne paspirginta.

Be to, planuoju sukurti dvi vardines makiažo paletes – dienos ir vakarinę. Pirmajai įkvėpimo sėmiausi iš savo bičiulių, topmodelių Natalijos Vodianovos, K.Moss ir N.Campbell. Laisvalaikiu jos atrodo labai natūraliai – būtent tai patariu visoms merginoms. Pasitelkus paletę bus galima pasidaryti natūralų makiažą: pašviesinti odos spalvą, pabrėžti antakius, akis ir skruostikaulius.

Vakarinė paletė bus tamsių spalvų ir padės sukurti labai dramatišką moters paveikslą. Man labai patinka lūpų akcentas: juk vyno, uogų atspalviai atrodo labai seksualiai.

– Laikotės tradicinių grožio standartų?

– Seniai žinoma, kad taisyklingos proporcijos sukuria harmoniją. Paprastai gražios merginos pasitiki savimi, jaučiasi lyg turėtų milijoną ir atitinkamai atrodo. Bet juk paprastos moterys, neturinčios modelio parametrų, taip pat būna labai gražios. Man patinka iš vidaus sklindantis grožis. Dabar globalizacijos laikais labai daug mišrių rasių santuokų, o tokių šeimų vaikai visuomet nuostabiai gražūs.

– Kaip jūs?

– Taip. Mano senelis ir senelė – italai, mama – ispanė, o tėvas – iš Gibraltaro. Kai man sukako šešeri, iš Gibraltaro išvykome į Londoną. Ten baigiau Šv.Martyno koledžą, o paskui persikėliau į Paryžių.

Daugiatautė šeima, kultūrų įvairovė, nuolatinė dekoracijų kaita padėjo išsiugdyti kūrybinius sugebėjimus. Todėl mano pagrindinis patarimas pradedantiesiems kūrėjams: kuo greičiau bėkite iš biuro! Reikia keliauti, dairytis į šalis, nuolat pažinti ką nors nauja.

Už kiekvienų atvertų durų menininko laukia dar vienos, paskui – dar kitos – ir taip tęsiasi iki begalybės. Joks internetas kūrėjui nepakeis jo asmeninių pojūčių. Bet tai jokiu būdu nereiškia, jog nebūtinas meno srities išsilavinimas.

– Koks jūsų mėgstamiausias dailininkas?

– Manau, sutiksite su mano nuomone, jog tai priklauso nuo nuotaikos. Kartais man reikia aukštojo meno, tuomet einu žiūrėti ispano Francisco Goyos ar italo Amedeo Modigliani šedevrų. Neseniai apžiūrėjau XVII amžiaus eskizų parodą. Nors ji man pasirodė pernelyg akademiška, buvo įdomu paanalizuoti to laiko grožio proporcijas.

– Kas dar teikia įkvėpimo?

– Dievinu blusų turgus, nes ten galima rasti neįtikėtinų praėjusių epochų daiktų.

– Ar dėl naujojo darbo nesirengiate persikelti į Maskvą?

– Pažiūrėsime. Kaip ir anksčiau, gyvenu Paryžiuje, bet darbo reikalais dažnai vykstu į Niujorką ar Los Andželą. Prie šių miestų dabar prisidėjo Maskva. Mėgstu keliauti. Bet svarbiausia kelionė per pastaruosius trejus metus – kelialapis atgal į gyvenimą. Man prireikė laiko jėgoms atgauti, vėl pasijusti stipriam ir kupinam kūrybinės energijos.

Vienu metu jaučiausi taip, lyg būčiau save praradęs, bet dabar viskas pasikeitė: tapau kitokiu žmogumi. Visi turime neigiamų charakterio bruožų, bet juos pripažinti ir su jais kovoti – tikras iššūkis sau pačiam. Esu dėkingas likimui už tokią galimybę.

– Ar esate laimingas?

– Taip, nes pavyko įveikti mane kamavusias baimes, vėl turiu įdomų darbą. Anksčiau nuolat prisimindavau praeitį, analizavau savo poelgius, kurių, deja, nebeištaisysi. Dabar pagaliau jaučiu, kad gyvenu nūdiena. Tai ir yra laimė.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.