Talentui 135 centimetrų ūgis – ne kliūtis

Amerikiečių aktoriui Peteriui Dinklage’ui šią savaitę sukako 50 metų. Išskirtinės išvaizdos – vos 135 cm ūgio – artistas yra sukūręs ne vieną įsimintiną vaidmenį, tarp jų – ir seriale „Sostų karai“.

Aktorius P.Dinklage’as populiariajame maginės fantastikos seriale „Sostų karai“ vaidino vieną pagrindinių personažų.<br>LR archyvo nuotr.
Aktorius P.Dinklage’as populiariajame maginės fantastikos seriale „Sostų karai“ vaidino vieną pagrindinių personažų.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 8:31 PM

Pastaruosius devynerius metus visi žino P.Dinklage’ą kaip Tyrioną Lanisterį iš serialo „Sostų karai“. Tai visiškai suprantama – ir serialas populiarus, ir personažas itin ryškus, ir P.Dinklage’as labai gerai vaidina.

Už šį vaidmenį aktorius gavo Auksinį gaublį, tris „Emmy“ ir visą krūvą ne tokių reikšmingų apdovanojimų.

Tačiau P.Dinklage’as vaidino ir tikriausiai vaidins ne tik „Sostų karuose“. Be to, kino pasaulyje jis buvo žinomas dar gerokai iki pasirodant šiam serialui.

Kamuoja įgimta liga

P.Dinklage’as gimė 1969 metais muzikos mokytojos ir draudimo agento šeimoje. Jam buvo diagnozuota įgimta achondroplazija – kremzlių distrofija, kurios paveikti žmonės būna žemo ūgio, neproporcingo kūno sudėjimo. P.Dinklage’as yra 135 cm ūgio.

Pirmąjį vaidmenį jis sukūrė mokyklos spektaklyje. Aktorius sakė, kad išgirdęs audringus plojimus, skirtus būtent jam, pajuto, kad scena – jo stichija.

Fiziniai trūkumai nesutrukdė P.Dinklage’ui gauti išsilavinimo prestižiniame Beningtono koledže Vermonte, kur jis studijavo vaidybą, bet aktoriumi tapo anaiptol ne iškart. Kartu su draugu jis bandė Niujorke įsteigti savo teatro trupę, bet bankrutavo ir šešerius metus dirbo kompiuterių kompanijoje.

Tačiau vėliau vis dėlto sugebėjo tapti aktoriumi ir išvengti jo ūgio aktoriams įprastų siūlymų vaidinti elfus arba leprekonus. (Leprekonai – airių mitologinės būtybės, siejamos su turtais ir laime, vertimuose į lietuvių kalbą dažnai vadinami gnomais.)

Nuvirto nuo scenos

Be vaidybos, P.Dinklage’as domėjosi muzika, panko, fanko ir repo grupėje „Whizzy“ grojo trimitu. Grupės pasirodymų vaizdo įrašų neišliko, bet žurnalistai mano, kad jos stilius buvo panašus į „Red Hot Chili Peppers“.

Per vieną koncertų P.Dinklage’s netgi įsitaisė randą veide.

„Aš šokinėjau scenoje ir nuo jos nuvirtau, pasipylė kraujas, o aš tiesiog pačiupau nuo baro servetėlę, nusivaliau kraują ir grįžau į sceną. Tuomet mes nelabai sukome galvą dėl saugumo“, – prisiminė aktorius.

Nevaidindavo bet ko

Nors vertėsi sunkiai, P.Dinklage’as negriebdavo kiekvieno jam pasiūlyto vaidmens.

„Stengiausi būti ištikimas sau ir nesutikdavau reklamose vaidinti leprekonų. Nekenčiu žodžio „sėkmė“, nes jis nuvertina visas pastangas, kurių tuo metu teko įdėti. Taigi nevadinsiu savęs sėkmės lydimu. Tačiau pasakysiu, kad man sekasi savo kelyje sutikti labai talentingų žmonių“, – yra pasakojęs P.Dinklage’as.

Proveržis – Sandanse

Debiutinis Tomo McCarthy filmas „Stoties agentas“ (vėliau jis buvo animacinio filmo „Aukštyn“ scenaristas, sukūrė garsiąją „Sensaciją“) 2003-iaisiais tapo ir 34 metų P.Dinklage’o proveržiu.

Jis pirmą kartą gavo pagrindinį – buvusio stoties prižiūrėtojo, kuris dabar užsidirba pragyvenimui rinkdamas žaislinius traukinius, – vaidmenį.

Draminė komedija buvo parodyta Sandanso festivalyje, ten gavo tris prizus, o P.Dinklage’ui pelnė dvi Aktorių gildijos nominacijas – kaip juostos aktorių ansamblio nariui ir personalinę.

Rekomendavo kūrėjo žmona

Negalima teigti, kad po „Stoties agento“ P.Dinklage’ui pasipylė pagrindinių vaidmenų siūlymai, bet jis ilgam nedingo iš ekranų. Vaidino ir nykštuką antrame filme pagal Clive’o Lewiso romanus „Narnijos kronikos: princas Kaspijanas“ (2007 m.), ir pagrindinį herojų nepriklausomoje kriminalinėje komedijoje „Pitas Smalsas negyvas“ (2010 m.).

Na, o 2011-aisiais pasirodę „Sostų karai“ apskritai išryškino jo, kaip aktoriaus, patrauklumą.

Aktoriaus motina pasakojo, kad Peteris vaidmenį gavo net be atrankos: atlikti Tyriono Lanisterio vaidmens buvo patvirtintas iškart.

O aktorius paaiškino, kad buvo pažįstamas su vienu „Sostų karų“ kūrėju Davidu Benioffu per jo žmoną Amandą Peet.

D.Benioffas apie P.Dinklage’ą kalbėjo: „Amanda jį pažinojo geriau negu aš. Aš girdėjau, kad jis nepaprastai juokingas, protingas ir turintis puikų humoro jausmą.“

Gavo solidų honorarą

Pasak Peterio, jis atsargiai vertino siūlymą vaidinti maginės fantastikos žanro seriale. Pirma jis septynis mėnesius praleido „Narnijos kronikų“ filmavimo aikštelėje su ilga barzda ir krimtosi, kad vėl gaus panašų vaidmenį, todėl apsidžiaugė išgirdęs, kad Tyrionas Lanisteris – visiškai kitoks personažas.

„Jokios barzdos, jokių smailianosių batų – tikras gyvas žmogus, romantikas“, – galutinai Peterį įtikino prodiuserio žodžiai, kad Tyrionas – George’o Martino knygų gerbėjų numylėtinis, be to, sąmojingiausias iš visų personažų.

Anot „Variety“ publikacijos, pasirodžiusios 2017 m., P.Dinklage’as – vienas iš kelių „Sostų karų“ aktorių, gavusių po 500 tūkst. dolerių už seriją.

Vedęs ir turi du vaikus

Aktoriaus žmona – teatro režisierė Erica Schmidt. Jie susituokė 2005 metais.

Moteris gerai žinoma teatro pasaulyje.

Viename interviu Peteris apie žmoną pasakojo: „Ji dievina teatrą. Daugelis mūsų profesijos žmonių pirmenybę teikia kinui, bet jai teatras – šventas.

Tai – ne pramoga, tai – menas. Ji moka įkvėpti ir mūsų šeimoje yra tikra artistė. Aš tiesiog televizijos aktorius, kuris apmoka sąskaitas.“

Apie Peterio ir Ericos vaikus žinoma mažai: tėvai nelinkę aptarinėti su žiniasklaida šios temos. Žinoma tik tiek, kad poros dukteriai aštuoneri metai, sūnui – dveji. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.