Mirė filmo „Nerūpestingas keliautojas“ žvaigždė Peteris Fonda

JAV aktorius Peteris Fonda, dėl savo vaidmens klasikiniame kelio filme „Nerūpestingas keliautojas“, mirė penktadienį savo namuose Los Andžele, pralaimėjęs kovą su plaučių vėžiu, pranešė jo šeima.

 Peteris Fonda.<br> Scanpix nuotr.
 Peteris Fonda.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 9:56 AM, atnaujinta Aug 17, 2019, 9:57 AM

Aktoriui buvo 79 metai.

P. Fonda buvo kitos Holivudo žvaigždės – Henry Fondos sūnus ir aktyvistės bei aktorės Jane Fondos brolis.

„Man labai liūdna... Šiomis paskutiniosiomis dienomis maloniai pabuvome vieni du. Jis išėjo juokdamasis“, – Jane rašo pranešime, gautame naujienų agentūros AFP.

P. Fonda buvo vienas iš 1969 metais išleisto „Nerūpestingo keliautojo“ scenarijaus autorių ir prodiuserių. Šiame filme jis vaidino kartu su juostos režisieriumi Dennisu Hopperiu ir jaunuoju Jacku Nicholsonu.

Milžiniškos sėkmės sulaukės filmas, pasakojantis apie du baikerius, keliaujančius po Amerikos pietvakarių platybes ir ieškančius laisvės, tapo kontrkultūros judėjimo kultine juosta.

Išleidus „Nerūpestingą keliautoją“ P. Fonda buvo nominuotas Kino akademijos apdovanojimui už geriausią originalų scenarijų, taip pat yra giriamas kaip vienas nepriklausomų kino kūrėjų bangos pradininkų.

„Nerūpestingas keliautojas“ vaizdavo hipių kultūros iškilimą, smerkė isteblišmentą ir šlovino laisvę. Peteris Fonda įkūnijo šias vertybes ir įdiegė jas ištisai kartai, – per „Twitter“ rašė filmo „Geri vyrukai“ aktorė Illeana Douglas.

„Nepriklausomas kinas prasideda nuo „Nerūpestingo keliautojo“, – pabrėžė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.