Paskelbta, kada vyks Philipo laidotuvės, Meghan Markle į jas neatvyks

Penktadienį Anapilin iškeliavęs Jungtinės Karalystės princas Philipas (1921-2021) su pagarba prisimenamas tiek savo žmonos gimtinėje, tiek ir visame pasaulyje.

Paaiškėjo princo laidotuvių data.<br> Scanpix nuotr.
Paaiškėjo princo laidotuvių data.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 7:22 PM, atnaujinta Apr 10, 2021, 8:00 PM

Nors apie karalienės Elizabeth II vyro mirties priežastį kalbama mažai, jau yra žinoma jo laidotuvių data.

Kaip praneša BBC, princas bus laidojamas balandžio 17-ąją.

Laidotuvės vyks Vindzoro pilyje, Šv. Jurgio koplyčioje.

Yra žinoma, kad laidotuvėse dalyvaus Jungtinėse Valstijose gyvenantis jo anūkas princas Harry.

Tuo metu, Harry nėščia žmona, aktorė Meghan Markle laidotuvėse nepasirodys.

Teigiama, jog M.Markle nekeliauti į Jungtinę Karalystę patarė jos gydytojas.

Šeštadienį pagerbė salvėmis

Jungtinėje Karalystėje, Tautų Sandraugos šalyse ir jūroje šeštadienį aidėjo patrankų salvės, kariuomenės vadams pagerbiant mirusį princą Philipą.

Londone, Edinburge, Kardife, Belfaste ir kituose miestuose nuo vidurdienio vietos (14 val. Lietuvos) laikų buvo iššauta 41 salvė vienos minutės intervalu. Australijos gynybos pajėgos savo pagarbą saliutu pareiškė 17 val. vietos laiku prie Parlamento rūmų Kanberoje, o Naujoji Zelandija planuoja tokį pagerbimą surengti sekmadienį.

„Jo Karališkoji Aukštybė mums palieka nepalenkiamos dvasios, pastovumo ir nepalaužiamo pareigos jausmo palikimą, – pareiškė JK gynybos štabo viršininkas generolas Nickas Carteris. – Ačiū nuo visų mūsų, tarnaujančių šiandien ir tarnavusių anksčiau.“

Edinburgo kunigaikštis Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo Karališkajame kariniame laivyne; tuo metu jo karjerą kariuomenėje atrodė daug žadanti. Jis prisijungė prie laivyno kaip kadetas 1939 metais ir per karą pelnė pripažinimą dėl savo tarnybos kariniame laive „HMS Valiant“ per 1940 kovą vykusį mūšį prie Matapano kyšulio Graikijos Peloponeso pusiasalyje. Jis įgijo komanderio rangą, o paskui pasitraukė iš aktyviosios tarnybos.

Praėjus dvejiems metams nuo karo pabaigos, Philipas vedė būsimą karalienę Vestminsterio abatijoje, kai jiedu buvo atitinkamai 21 ir 26 metų amžiaus. Jo karjera laivyne staiga pasibaigė, 1952 metais mirus karaliui George VI ir sostą perimus Elizabeth.

Per jos karūnavimą 1953 metais Philipas pasižadėjo būti savo sutuoktinės „gyvenimo ir sveikatos palydovu“ ir nuo tos gyvenimo akimirkos uoliai atliko monarchės pagalbininko vaidmenį.

Pora užaugino keturis vaikus – sosto įpėdinį Charlesą, Anne, Andrew ir Edwardą.

Žmonės šeštadienį toliau dėjo gėles prie Bakingamo rūmų ir Vindzoro pilies, nepaisydami valdžios ir karališkosios šeimos raginimų nesibūriuoti dėl koronaviruso pandemijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance