Princas George'as per Kalėdas parodė talentą, paveldėtą iš karaliaus Karolio III

Didžiosios Britanijos Velso princas ir princesė paskelbė šventinį savo devynerių metų sūnaus princo George'o paveikslą, rodantį, kad būsimasis karalius, kaip ir jo senelis dabartinis monarchas, gali būti apdovanotas meniniu talentu.

Princas George'as per Kalėdas parodė talentą, paveldėtą ir karaliaus Karolio III.
Princas George'as per Kalėdas parodė talentą, paveldėtą ir karaliaus Karolio III.
Princas George'as per Kalėdas parodė talentą, paveldėtą ir karaliaus Karolio III.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
Princas George'as per Kalėdas parodė talentą, paveldėtą ir karaliaus Karolio III.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
Princo George'o piešinys.
Princo George'o piešinys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 12:53 PM, atnaujinta Dec 26, 2022, 12:55 PM

Williamas ir Catherine tviteryje paskelbė paveikslą, vaizduojantį šiaurės elnią sniege ir dvi liepsneles su užrašu „Linksmų Kalėdų!“.

Tapyba nesvetima karališkajai šeimai, karalius garsėja meniniu potraukiu. Karolis III anksčiau yra sakęs, kaip tapyba jį atpalaiduoja ir „perkelia į kitą dimensiją“.

Anksčiau šiais metais 79 metų karaliaus Karolio akvarelės buvo eksponuotos Garnizono koplyčioje Čelsyje, pietvakarių Londone. Tai buvo pirma išsami jo darbų paroda, eksponuoti nuotaikingi Škotijos peizažai, lauko scenos Provanse, Pietų Prancūzijoje, ir Tanzanijoje, Rytų Afrikoje, kur Karolis labiausiai mėgsta tapyti. Karalius atskleidė, kad šis pomėgis „atgaivina jo sielą ir paliečia širdies kampelius, kurių kita veikla negali pasiekti“. Jis pridūrė atradęs tapybą, kai nerado džiaugsmo fotografijoje.

Karalius prisipažino esąs „pasibaisėjęs“ savo ankstyvųjų eskizų kokybe. Pristatant parodą jis rašė: „Labai greitai supratau, kaip neįtikėtinai sunku yra gerai tapyti tokioje spontaniškoje terpėje, apima stiprus nusivylimo jausmas, kad popieriuje nepavyksta perteikti vaizdo, kurį mato akys“. „Dabar žvelgdamas į savo pirmuosius eskizus esu pasibaisėjęs, kokie jie blogi. Vis dėlto nuostabus dalykas tapyboje tas, kad individualiai interpretuoji pasirinktą vaizdą“, – pridūrė jis. „Neturiu iliuzijų, kad mano eskizai reprezentuoja didį meną ar ypatingą talentą. Tai ypatinga mano „nuotraukų albumo“ forma, todėl man reiškia labai daug“, – rašė Karolis.

Spalio mėnesį aukcione Balmoralo pilį vaizduojančios karaliaus akvarelės spaudas buvo nupirktas už daugiau nei aštuonis kartus didesnę nei pradinė kainą. Manoma, kad tai buvo pirmas kartas, kai aukcione buvo parduotas valdančio monarcho spaudinys, privatus britų kolekcininkas už jį sumokėjo 5738 svarus.

Iki šiol Karolio darbų atspaudai paprastai kainuodavo nuo 400 iki 600 svarų sterlingų. Įrėmintas pilies Škotijos aukštikalnėse, kur velionė karalienė šiais metais praleido paskutines savo dienas, atspaudas pieštuku pasirašytas ir datuotas „Karolis 2001“, prie jo pridėtas autentiškumo sertifikatas.

Karolis tapo, kai tik leidžia darbotvarkė, ir dažniausiai pasiima į karališkąsias keliones savo brangųjį drobės ir odos tapybos reikmenų krepšį, tikėdamasis, kad turės laiko tapybai.

1998 m. Hemptono rūmuose surengtoje parodoje princo 50-mečiui paminėti eksponuota 50 jo akvarelių, o 2018 m. Australijos nacionalinė galerija surengė jo 70-mečiui skirtą 30 darbų parodą.

Princo George'o prosenelis, velionis Edinburgo kunigaikštis, taip pat domėjosi menu ir dizainu, daugiausia aliejumi tapė peizažus. Vienas toks paveikslas, publikuotas patikos fondo „Royal Collection Trust“ svetainėje, vaizduoja Duarto pilį Škotijoje ir, fondo teigimu, buvo nutapytas per vieną iš karališkosios jachtos „Britannia“ vasaros kruizų aplink Vakarų salas ties šiaurės vakariniais Škotijos krantais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.