Žaislų muziejaus pramogas išbandė žinomų žmonių atžalos

Praėjusią savaitę Vilniaus senamiestyje duris atvėręs Žaislų muziejus jau sulaukė ir pirmųjų lankytojų. Susipažinti su žaislų istorija ir pažaisti su eksponatais atvyko ne viena visuomenei pažįstamų veikėjų šeima.

Prodiuserio Lauryno Šeškaus žmona Indra Trakimaitė su dukra Mėta.<br>V. Ščiavinskas
Prodiuserio Lauryno Šeškaus žmona Indra Trakimaitė su dukra Mėta.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

2012-12-11 12:13, atnaujinta 2018-03-14 17:28

Čia apsilankė kino teatro „Pasaka“ vadovė Greta Akcijonaitė su vyru Aidu ir sūnumis Kasparu bei Baltramiejumi, fotografas Tomas Kauneckas su žmona Jurga bei dukra Kaja ir sūnumi Pranu, prodiuserio Lauryno Šeškaus žmona Indra Trakimaitė su dukra Mėta ir daugelis kitų.

Mintis įkurti iki šiol dar nematytą, vaikams skirtą, erdvę Indrei Jovaišaitei-Blaževičienei ir jos vyrui Povilui Blaževičiui kilo po to, kai Povilas parašė disertaciją žaislų tema. Du mažamečius vaikus auginantys tėvai pamatė, kad Lietuvoje trūksta smagaus muziejaus mažiesiems.

Apie 180 kv. m. jungiančiose patalpose galima rasti begales net seniausių, nuo 1932 m. išlikusių žaislų. Tai – įvairios žaislinės mašinos bei papjė-mašė lėlės. Dar senesni eksponatai muziejuje saugomi tik įamžinus jų kopijas.

Pasak muziejaus įkūrėjo P. Blaževičiaus, senesni žaislai vaikams ir neįdomūs. Be to, per daug vertingi ir saugomi, kad būtų galima su jais žaisti. Muziejuje gausu visko: lėlių, mašinėlių, pliušinių, medinių bei interaktyvių žaislų. Kiekvieną jų galima paliesti, pačiupinėti, pasinešioti su savimi. „Tai – didžiausiais muziejaus privalumas“, – šypsodamasis sakė jis.

Tiesa, kol mažieji muziejaus lankytojai susipažįsta su savo tėvų, senelių ar net prosenelių vaikystės žaislais, tėveliams taip pat čia nėra laiko nuobodžiauti. Jie gali išbandyti įvairius loginius, mąstymo reikalaujančius žaidimus, taip pat – sulošti šaškių ar šachmatų partiją.

Įdomi muziejaus pramoga - su žaislų istorija susiję klausimai, į kurių kiekvieną čia pateikiami trys skirtingi atsakymų variantai. Prie jų yra įmontuoti mygtukai, kuriuos paspaudus užsidega žalia arba raudona švieselė simboliškai informuodama ar pasirinktas atsakymas yra teisingas ar ne.

Po oficialaus atidarymo vaikams buvo parodytas spektaklis, visi galėjo pasivaišinti specialiai jiems skirtais vaikiškais užkandžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.