Lietuviams savo pirmąjį filmą pristačiusi J. Meko dukra Oona: „Tėvas manimi didžiuojasi“

„Jausmas toks, tarsi būčiau grįžusi į antrus namus“, — plačiai šypsodamasi pokalbį pradėjo savaitei į Lietuvą iš Los Andželo atvykusi garsaus kino kūrėjo avangardisto Jono Meko bei fotografės Hollis Melton dukra aktorė Oona Mekas (38 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė ("Lietuvos rytas")

Mar 31, 2013, 6:34 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:24 AM

Festivalyje „Kino pavasaris“ O.Mekas pristatė savo režisuotą filmą „Miegantis vyras“, kuriame ji atliko ir pagrindinį vaidmenį.

„Tai pirmas mano kaip režisierės blynas. Sunku įsivaizduoti, kokių reakcijų galiu tikėtis, — kalbėdama su „TV antena“ sakė Oona. — Tačiau aš juo esu patenkinta ir drąsiai galiu pasakyti, kad turiu kuo didžiuotis.

Man nepatinka, kai filmą sukūrę režisieriai pradeda savimi abejoti, teisintis. Tikiu savimi ir labai džiaugiuosi filmo premjera Lietuvoje.“

Ir režisavo, ir vaidino

O.Mekas tikino: net jeigu „Miegantis vyras“ kam nors ir labai nepatiktų, ji per daug nesisielotų. Blogiau būtų tuomet, jei pažiūrėję filmą vėliau jo niekas neprisimintų.

„Kino tikslas — sužadinti emocijas. Nesvarbu, geros jos ar blogos. Tačiau kai jų visai nėra, darosi neįdomu, dingsta prasmė“, — įsitikinusi Oona.

Vaidinti savo režisuotame filme — nelengva užduotis. Pasakodama apie pasirengimą pašnekovė užsiminė, kad pagrindiniam vaidmeniui buvo parinkusi kitą aktorę, tačiau ji nesutiko vaidinti ir pasiūlė pačiai Oonai išbandyti jėgas.

„Pamaniau — kodėl gi ne? Dabar žinau viena: daugiau to nekartočiau. Būti abiejose kameros pusėse vienu metu yra per daug sudėtinga“, — teigė kūrėja.

Tėvo kopijuoti nebando

Daug asmeninių išgyvenimų į filmą sudėjusi menininkė džiaugėsi pasiekusi tokį rezultatą, kokio norėjo.

Jos žodžiais, tai yra tipinis Holivudo filmas, kuris, priešingai nei J.Meko darbai, avangardu nė nekvepia.

„Neturiu tikslo kopijuoti tėvą. Be to, jis puikiai išmano tai, ką daro. Kažin ar kas nors galėtų jį šioje srityje aplenkti“, — pasakojo ji.

Oona labai palaiko tėvo idėjas ir populiarinamą avangardą, „Fluxus“ judėjimą. Jos teigimu, tai yra žaidimas, kurį suprasti galima tik pačiam į jį įsitraukus.

„Mėgti drąsius eksperimentus ar ne — skonio reikalas. Tačiau manau, kad sakantys, esą avangardinis menas yra šlamštas, tiesiog nenori jo suprasti, nemoka linksmintis“, — sakė ji.

J.Mekas jau spėjo išvysti dukros režisuotą filmą ir negailėjo jai gerų žodžių. Oona teigia, kad tėvo pagyrimas jai — geriausias įvertinimas.

„Jam — 90 metų. Jis visą gyvenimą kūrė filmus. Kaip galėčiau neįsiklausyti į jo nuomonę?“ — retoriškai klausė moteris.

Su tėvu Oona visuomet palaikė artimą ryšį. Net ir dabar, kai ji gyvena Los Andžele, o jis — Niujorke.

„Tėvas man dažnai skambina, klausia, kaip laikausi. Jis skambino ir tuomet, kai lėktuvas nusileido Lietuvoje.

Manau, jis didžiuojasi manimi. Juk turiu garbę jo gimtojoje šalyje pristatyti savo filmą“, — šyptelėjo menininkė.

Vaikystė — tarp garsenybių

Prieš kelis dešimtmečius Oonos tėvų namuose vykdavo neeiliniai vakarėliai. Juose dalyvaudavo tokios asmenybės kaip „The Beatles“ lyderis Johnas Lennonas ir jo žmona japonų menininkė Yoko Ono, poparto meno tėvu vadinamas Andy Warholas, „Fluxus“ pradininkas Jurgis Mačiūnas, poetas Allenas Ginsbergas ir daugelis kitų garsių to meto kūrėjų.

Tokioje aplinkoje augusi Oona ir jos septyneriais metais jaunesnis brolis Sebastijonas buvo auklėjami kitaip nei daugelis jų bendraamžių.

„Bandydama prisiminti vaikystę dažnai suabejoju, ar kai kurios scenos vyko iš tiesų, ar jas mačiau tėčio filmuose ir mamos fotografijose“, — juokėsi Oona.

Jai neišdildomą įspūdį paliko mamos darytos nuotraukos iš J.Mačiūno vestuvių.

„Pamačiusi, kaip jaunieji šėlioja, negalėjau nustoti juoktis. Jie apsikeitė drabužiais. Jaunikis buvo lieknas, todėl nesunkiai įsispraudė į jaunosios suknelę, o ši apsivilko vyrišką kostiumą“, — prisiminė ji.

Vieni smagiausių Oonos vaikystės prisiminimų — A.Ginsbergo apsilankymai jų namuose. Kartą jis užlipęs ant kėdės garsiai skaitė poeziją.

„Jis užsukdavo dažnai ir tiesiog rėkaudavo. Nesiliaudavau stebėtis ir manydavau, kad jis — tikras beprotis. Tačiau tuo pat metu man jo provokacijos buvo įdomios ir jau tuomet suvokiau, kad tai yra meno išraiška“, — juokėsi Oona.

Lietuviškai kalba nedrąsiai

Paklausta, kelintą kartą lankosi tėvo gimtajame krašte, Oona ėmė lenkti pirštus. Šis — jau ketvirtas.

Pirmą kartą ji su tėvu čia atvyko būdama vos trejų, tad iš tos kelionės nieko neprisimena. Apie ją J.Mekas sukūrė filmą, kuris Oonai tapo labai brangus.

Svarbiausia savo kelione į Lietuvą ji laiko apsilankymą prieš trejus metus. Tuomet susipažino su giminėmis, aplankė Biržus, tėvo gimtąjį Semeniškių kaimą.

O pernai vasarą ji į Lietuvą atvyko dirbti — devynias savaites filmavosi Igno Jonyno juostoje „Lošėjas“.

Per šiuos kelis apsilankymus Oona spėjo įsimylėti Vilnių. Jai patinka vaikščioti Užupio gatvėmis, užsukti į restoranus ir kavines. Ji vengia turistams siūlomų maršrutų. Tai esą neįdomu.

Oona neslėpė kartais pagalvojanti ir apie galimybę ilgesniam laikui atvykti į Lietuvą. Tačiau menininkė tvirtino nemėgstanti prisirišti prie vietų, todėl nežinanti, ką sumąstys rytoj.

Filmuojant „Lošėją“ ji turėjo pramokti lietuvių kalbos, tačiau lietuviškai kalba nedrąsiai, mieliau bendrauja angliškai.

Oona kartais pasvarsto apie galimybę režisuoti lietuvišką filmą arba suvaidinti jame.

„Prisipažinsiu: apie lietuvišką kiną žinau mažai. Labai norėčiau susipažinti su režisieriais, prodiuseriais“, — sakė ji.

Karjera svarbesnė už šeimą

Oona turi įvairaus darbo patirties. Norėdama užsidirbti pinigų ji plušėjo bare, kurį laiką užsiėmė grafiniu dizainu, buvo modelis.

Maždaug prieš dešimtmetį moteris persikraustė į Los Andželą, kur atsivėrė daug galimybių: ji pradėjo filmuotis reklamose, TV šou, įgijo aktorinių sugebėjimų.

Oona buvo du kartus ištekėjusi, tačiau abi santuokos baigėsi skyrybomis. Galbūt todėl apie šiuo metu turimą širdies draugą moteris kalba atsargiai. „Taip, norėčiau šeimos, ji man labai svarbi. Kita vertus, šiuo metu labiau galvoju apie karjerą nei apie vaikus“, — teigė ji.

Turėdama laisvą minutę ji dažniausiai ima į rankas virbalus ir mezga. „Kai kas sako, kad tai močiučių pomėgis, tačiau man smagu. Štai šitą nusimezgiau skrisdama lėktuvu“, — iš rankinės ištraukusi alyvinės spalvos kepurę parodė ji.

Oona praktikuoja jogą, kasdien užsiima meditacija, yra vegetarė.

„Jei turėčiau daugiau laiko, pieščiau, užveisčiau didelį sodą, — teigė menininkė ir nusijuokusi pridūrė: — Mėgstu spalvingą gyvenimą. O dabar gyvenu kinu.“

Paslaptingas vyras

* Intrigų kupinas filmo „Miegantis vyras“ siužetas paremtas amerikiečių rašytojo Jonathano Lethemo novele „Miegantys žmonės“.

* Iš nuobodaus darbo grįžusi Judita (O. Mekas) savo namų verandoje randa miegantį vyrą (Johnas Hawkesas).

* Mergina įsitempia jį į namus ir ima rūpestingai prižiūrėti. Dienos bėga, tačiau paslaptingas vyras vis nenubunda. Judita ima domėtis, iš kur šis žmogus atsirado jos namuose.

* Ieškodama atsakymo mergina susiduria su intelektualių chuliganų gauja, kuri ima kamantinėti apie jos gyvenamąją vietą.

Pražūtinga gydytojo aistra

* Režisieriaus I.Jonyno filme „Lošėjas“, kuris turėtų pasirodyti šį rudenį, O. Mekas vaidina greitosios pagalbos stoties medikę.

* Juosta pasakoja apie gydytoją Vincentą (Vytautas Kaniušonis), kurio aistra — įvairūs azartiniai lošimai.

* Prasilošęs gydytojas kuria planą, iš kur gauti pinigų skoloms grąžinti. Vyrui kyla idėja sukurti su savo profesija susijusį nelegalų lošimą.

* Iš pradžių jis sudomina tik greitosios pagalbos darbuotojus, tačiau netrukus lošti ima vis daugiau žmonių.

* Kolegos medikai tampa lošimo agentais, o Vincentas — bankininku. Finansiniai reikalai vis gerėja, bet žaidimui pasipriešina Vincento bendradarbė ir mylimoji Ieva (O. Mekas).

* Netrukus jis bus priverstas pasirinkti — lošimas ar meilė.

Ieva (O. Mekas) bando gelbėti prasilošusį Vincentą (V. Kaniušonis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.