N. Marčėnaitės kūrinys nupirktas per parodos atidarymą

Ketvirtadienį Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje (VCUP), parodų erdvėje, atidaryta menininkės Nomedos Marčėnaitės fotolaikrodžių paroda „Pagautas laikas”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 2:24 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:06 PM

Atidarymas vyko nedideliame jaukiame N. Marčėnaitės kūrybos gerbėjų būrelyje, tarp kurių – VDA Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė, menininkė Vaida Butvilienė, būrys verslo, meno ir mokslo pasaulio žmonių bei draugų. Renginyje viešėjusi valdininkė Nijolė Statkutė, iškart įsigijo jai labiausiai patikusį Nomedos fotolaikrodį „Šešėliai”. Kūriniui vietą jos namų interjere pažadėjo išrinkti pati autorė – Nomeda yra kūrusi ne vieną interjerą ir prisipažino, kad jai ši veikla patinka iki šiol.

Parodoje eksponuojama 20 unikalių dvigubų fotografijų, kuriose su prabangių Indijos rūmų auksine ornamentika žaidžia kažkur Lietuvos kaime ant skalbinių virvės kybantys nuo vėjo ir lietaus papilkėję mediniai segtukai, smaragdinio žalumo Anglijos paežerės kalnas kalbasi su tykiai atsispindinčia vandenyje didinga pilimi, prieskoniais ir daržovėmis apibarstyta kepta žuvis žavisi egzotiškais bareljefiniais gėlių ornamentais ant namo sienos kažkur Italijoje.

Netikėtumai? Taip, Nomeda surado spalvų, formų, nuotaikų, akimirkų bendrystę – išsibarsčiusią po pasaulį, pasislėpusią lietuviškose pievose, pelkėse, kaimuose ir sujungė visa tai į vienybę. Toji vienybė – laikas, o jį simbolizuoja pats paprasčiausias ir įprasčiausias daiktas – laikrodis.

„Mano nuotraukos „eina” ir tiksi, – juokiasi Nomeda. – Ir jas netgi reikia kartkartėmis „pakrauti” – keisti elementus. Tik tai, kas jose pagauta ir nufotografuota, jau nebepakeisi – tai akimirkos. Buvusios, pagautos ir išgyventos kažkada kažkur. Jų nei sustabdysi, nei patirsi darsyk. Tik laikrodžiai tiksės ir nuolat primins apie bėgantį, skubantį laiką, kurį reikia vertinti, nes gyvename tik vieną vienintelį kartą. Todėl reikia labai džiaugtis gyvenimu ir gaudyti akimirkas, gaudyt laiką, kuris yra tik tavo.”

Filosofiškai nuteikiančios, egzotiškos ir tuo pačiu paprastos nuotraukos puikiai skamba namų interjere – tai ne tik meninė fotografija, bet ir funkcionalus daiktas, be kurio neapsieinama nė vienuose namuose. Todėl ir paroda sustatyta improvizuotuose „namuose”. Interjero detales ir baldus – „namus” Nomedos parodai sukūrė tik ką VCUP’e, IV aukšte, įsikūrę interjerų ir namų aksesuarų salonai „Dubingiai”, „Tempur”, „Savex” bei buitinės elektronikos parduotuvė „Euronics”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.