Mados istorikas A. Vasiljevas pataria, kaip tinkamai priimti svečius

Namuose suruošta vakariene svečius galima ir pradžiuginti, ir nemaloniai nustebinti. „Priimti svečius namuose – atsakinga misija. Tačiau jei žinosite keletą taisyklių, jūsų namus jie norės aplankyti ne kartą”, – patikino mados istorikas, rašytojas Aleksandras Vasiljevas (54 m.), „Stiliui” atvėręs savo namų Vilniaus pakraštyje duris.

Šiltuoju metų laiku Aleksandras pataria svečius priimti ne viduje, o lauke.<br>R. Danisevičius
Šiltuoju metų laiku Aleksandras pataria svečius priimti ne viduje, o lauke.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Jul 18, 2013, 4:12 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:38 PM

Vilniuje vasarą A. Vasiljevas praleidžia nemažai laiko. Čia jis stabteli pailsėti tarp darbų, susitikimų Latvijoje, Rusijoje, Prancūzijoje.

Mados istorikas, rašytojas, meno parodų rengėjas, televizijos laidų vedėjas taip pat turi namus Prancūzijoje, Rusijoje, Turkijoje.

Lietuvoje Aleksandras dažnai net neišeina į sostinės centrą – atgauti jėgas ir pabūti ramybėje jis nori namuose.

Šį 101 metų senumo namą, kuriame pasijunti kaip muziejuje, Aleksandras paveldėjo iš savo senelio.

„Taip ir yra, čia tikrai mano muziejus”, – šypsosi A.Vasiljevas.

Namuose tyliai skamba retro muzika. Nė per žingsnį nuo šeimininko nesitraukia mopsų veislės šuo.

„Susipažinkite – Kotikas. Jam labai patinka Lietuva ir lietuviškas maistas. Jis taip pat labai domisi istorija – viską pažįsta uosdamas”, – augintinį pristatė vyras.

Septynerių metų šuo mados guru lydi visur, kur jis vyksta traukiniu ar automobiliu, mat Kotikui nepatinka skrydžiai lėktuvu. Dėl to ir pats Aleksandras dažniau renkasi keliones žeme, o ne oru.

Daug po pasaulį keliaujantis vyras dažnai valgo restoranuose, viešbučiuose. Aleksandras dievina lietuvišką maistą, Vilniuje jis niekada neina į kitų tautų virtuvių patiekalus siūlančius restoranus.

„Kaskart Lietuvoje valgau šaltibarščius! Šios sriubos galiu gauti tik čia ir Latvijoje. O skanesnės juodos duonos nei Lietuvoje nesu valgęs! Duoną čia valgau kaip keksą. Dėl maisto kaprizų neturiu – valgau viską, neįsivaizduoju, ko nesu ragavęs”, – šypsojosi jis.

Savo namuose sulaukti svečių ir jiems pa- siūlyti skanių patiekalų jam – tikra atgaiva sielai. Tą vakarą, kai lankėmės Aleksandro namuose, orkaitėje buvo troškinama triušiena.

„Svarbiausia pasitinkant svečius – ne stalas, o apšvietimas ir namų aplinka. Tik paskui – tai, ką padėsite ant stalo”, – aiškino Aleksandras.

Jei į namus kviečiatės svečių, pagalvokite ir apie namų kvapą. Žmonės žavisi skirtingais dalykais – kas vieniems patinka, kitus gali atstumti. Todėl jūsų namų kvapas turi būti neutralus, patikti visiems. Kad namai kvepėtų, galima uždegti aromatinių žvakių ar naudoti namų kvapus.

„Aromatas turi panaikinti kvapą, prie kurio jūs pats namuose esate pripratęs, kuris jums artimas ir savas, tačiau svečiams – tikrai ne!” – įspėjo A.Vasiljevas.

Jei svečiai į namus renkasi ne verslo reikalais, o jaukiai praleisti vakaro, reikėtų pasirūpinti ir subtiliu apšvietimu. Tam puikiai tiks ir paprastos žvakės. Iš viršaus nuo lubų krintanti šviesa erzina.

Būtina atkreipti dėmesį, kaip svečiai bus susodinti. Kiekvienas žmogus turi turėti pakankamai erdvės, prie stalo žmonės neturi liestis alkūnėmis. Be to, pokalbis bus gyvesnis, jei paeiliui susodinsite vyrus ir moteris.

„Pasistenkite, kad vyras ir žmona nesėdėtų greta. Tai net yra blogo tono ženklas. Juk jie visą gyvenimą kartu, net miega vienoje lovoje! Suteikite sutuoktiniams malonumą pabendrauti su kitais žmonėmis, o ne vienam su kitu!” – kalbėjo A.Vasiljevas.

Jei svečius priima vyras ir žmona, vienas turėtų savo bendravimu pamaloninti vieną stalo pusę, o kitas – kitą. Vertėtų neperrėkti vienam kito, netildyti šnekančiųjų. Tai paprasčiausiai nemandagu.

„Jei į namus pasikvietėte svečių, atsiminkite, kad visą vakarą jie negali stovėti. Visų namuose yra sofa, taip pat krėslų, kėdžių, pufų.

Nepamirškite ir kito kraštutinumo – svečiai negali visą vakarą ir sėdėti. Pasiūlykite jiems išeiti į balkoną, terasą ar kiemą. Šiukštu nesumanykite svečiams aprodyti visų namų: miegamojo, spintų ar vonios kambario!

Miegamojo parodymas gali būti suprastas vienareikšmiškai: tai kvietimas sekso. Ką pagalvos kiekvienas vyras, jei mergina jį nusives į miegamąjį parodyti plačios lovos? Po vakarienės jie tikrai atsidurs toje lovoje”, – aiškino mados istorikas, viešėjęs ir mūsų šalies, ir užsienio garsenybių namuose.

Taip pat Aleksandras nori įspėti visus vyrus ir moteris: jei jūs kviečiamas į svečius pas kitos lyties atstovą ir esate vienintelis svečias jo namuose, reikalas tikrai pakryps mažų mažiausiai flirto link. Jūs kviečiamas tikrai ne kavos.

„Pasimatymams žmonės dažniausiai renkasi neutralią aplinką – restoraną, kino teatrą. Jei einate į namus, žinokite, ko tikėtis”, – sakė A.Vasiljevas.

Vakarienės metu muzika namuose turi skambėti kaip fonas – negalima paleisti įrašo garsiai. Juk namai – ne disko baras! Be to, garsi, ritminga muzika apie jūsų vakarienę svečiams primins ir kitą dieną – jiems skaudės skrandį.

„Grojant garsiai ir ritmingai muzikai skrandis susitraukinės lyg šokdamas polką. Svečiai pas jus tikrai nebegrįš”, – patikino pašnekovas.

Kiekvieno šeimininko pareiga – pasiūlyti svečiams pokalbio temų, ypač tada, kai jie vienas kito nepažįsta.

„Neužtenka svečiams šūktelėti iš virtuvės: „Susipažinkite!” Neišdegs! Toks pristatymas lygus nuliui.

Mane supažindinimo meno išmokė garsi prancūzų aktorė Leslie Caron. Tad pristatydamas svečius visada apie kiekvieną jų pasakau bent po kelis skirtingus dalykus.

„Leiskite jums pristatyti mano brangią draugę Laimą. Ji baigė Vilniaus universitetą, tapo gydytoja. Ji ištekėjusi, turi du nuostabius vaikus ir gyvena užmiesčio name su puikiu sodu”, – to užteks, kad žmonės suprastų, apie ką daugiau, išskyrus orus, gali kalbėtis su Laima.

Visada pasakykite žmogaus šeiminę padėtį. Juk galbūt kokia neištekėjusi jūsų draugė kris į akį nevedusiam bičiuliui? O tai – puiku!

Jei keliais sakiniais pristatysite kiekvieną svečią, nebeturėsite problemų ir jums nereikės nuolat plepėti už susirinkusiuosius, kurie nežinos pokalbio temų”, – kalbėjo A.Vasiljevas.

Supažindinęs svečius šeimininkas turėtų jiems pasiūlyti taurę gėrimo ir užkandžių. Aleksandras niekada nesiūlo stipriųjų gėrimų, mat blogiausias svečias – apgirtęs. Vakaro pradžioje tinka taurė putojančio vyno.

Užkandžiai nebūtinai turi būti įmantrūs. Svečiai mielai paragaus sumuštinukų su sūriu, silkės gabalėliu ar papjaustytų daržovių. Tiems, kurie svečius priima sode, mados istorikas siū- lo savęs neapsunkinti gaminimu gamtoje, o užkandžių įsigyti prekybos centre.

„Lietuvoje jau pagaminto maisto kokybė puiki! Maistas čia kur kas pigesnis nei Latvijoje ir net dukart pigesnis nei Rusijoje. Jei Vilniuje produktams išleisiu 100 litų, Rusijoje už tuos pačius paklosiu dvigubai daugiau.

Duona, mėsa, žuvis, daržovės Lietuvoje – puikios kokybės! Lietuviai to dar nesupranta, jiems atrodo, kad taip ir turi būti”, – patikino Aleksandras.

Svečiams A.Vasiljevas visada siūlo vieną iš savo firminių patiekalų. Jis puikiai gamina garstyčių padaže troškintą triušieną su mėlynėmis ir džiovintomis slyvomis bei abrikosais, morkomis ir svogūnais. Jis su malonumu gamina ir paukštieną, dažniausiai – antį, taip pat mėsą, žuvį.

„Gaminu dažnai ir, pasigirsiu, skaniai. Namus kasdien tvarko namų šeimininkė, tad aš galiu visas jėgas skirti maistui ir svečiams.

Šiandien svečių laukiu 7 valandą vakare, tad jau 4 valandą patiekalas buvo orkaitėje. Kol triušiena bus pagaminta, galėsiu susiruošti pats.

Prieš pat ateinant žmonėms pagaminsiu paprastas vasariškas salotas su pomidorais, agurkais, alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu ir žiupsneliu prieskonių”, – kuo vaišins susirinkusiuosius, pasakojo mados istorikas.

Ant elegantiško stalo niekada neturi būti produktų su etiketėmis – svečias neturi matyti, kokios kompanijos majonezo ar kokio riebumo grietinės jam pasiūlėte.

Todėl visus gėrimus, padažus, užkandžius, duoną, sūrį mados istorikas siūlo perpilti ar perdėti į indus. Tuomet ir stalas atrodys kur kas skoningiau nei nukrautas pakuotėmis.

„Vandenį būtinai perpilkite į grafiną! Net vynas svečiui turėtų būti patiekiamas specialiuose grafinuose, o ne pilamas tiesiai iš butelio. Tai gero tono ženklas”, – mokė A.Vasiljevas.

Aleksandras įspėjo, kad svečiuose gali apsilankyti skirtingų tautybių, religijų žmonės. Tad vertėtų nepamiršti, kad tam tikrų religijų atstovai nevalgo kiaulienos. Toks nesusipratimas gali sugadinti vakarienę.

„Jei svečią kviečiatės pirmą kartą ir nežinote jo maitinimosi įpročių, būtinai paklauskite, ar jis nėra vegetaras. Tai sužinoję tik vakarienės metu galite pasijusti labai nesmagiai.

Pamenu, savo namuose Paryžiuje paruošiau puikų stalą, vakarienei patiekiau jūrų gėrybių patiekalų – ten buvo austrių, midijų, omarų. O vienas ponas iš Estijos rėžė, kad tokių bjaurybių jis nevalgo!

Kas tai galėjo numatyti?! Jis man to nepasakė iš anksto! Tas svečias paprašė varškės su grietine... Jei valgote tik varškę, kodėl einate į svečius, kur šeimininkas jūsų garbei ruošia puikius patiekalus?” – piktinosi A.Vasiljevas.

Kad jis – vegetaras, svečias šeimininką turėjo įspėti iš anksto. O jei jau nutiko taip, kad neįspėjo, jis turėjo mandagiai pasakyti, jog nėra alkanas.

„Jei kurio nors produkto ar patiekalo nevalgote, neįžeidinėkite dėl to vakaro šeimininko! Mandagiai atsiprašykite, pasakykite, kad esate sotus ar kad jums skauda pilvą, todėl šiandien nevalgysite.

Juk šeimininkė gali labai įsižeisti! Moteris pamanys, kad jos patiekalai neskanūs, o ji taip stengėsi”, – patarė Aleksandras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.