R.Mikelkevičiūtę Zambijoje pribloškė geležinė tvarka mokykloje

Jau rugsėjo 1-ąją LNK eteryje - Rūtos Mikelkevičiūtės ir Giedrės Talmantienės dokumentinio filmo „Zambija: „Ačiū, Lietuva!” premjera. Filmo transliacijos metu žiūrovai galės aukoti ypatingai skurdžiai gyvenantiems Bulaya ir aplinkinių kaimelių vaikams, kuriuos jau ne pirmus metus globoja organizacija „Gelbėkit vaikus“.

LNK žiūrovai pamatys jaudinančias R.Mikelkevičiūtės ir G.Talmantienės apsilankymo Zambijoje akimirkas.
LNK žiūrovai pamatys jaudinančias R.Mikelkevičiūtės ir G.Talmantienės apsilankymo Zambijoje akimirkas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-22 13:01, atnaujinta 2018-03-01 19:39

„Iš Zambijos parsivežti įspūdžiai ir patyrimai tiesiog netelpa galvoje, bet vienas labiausiai įstrigusių – išauklėti vaikai. Įsivaizduokite, mokyklos klasė. 45 vaikai nuo 6 iki 8 metų. Atrodytų, jų neįmanoma suvaldyti. Kai tu atvažiuoji, jie apspinta langus, šimtai rankų taikosi tave paliesti. O būti nufilmuotiems ir dar parodytiems – iš viso svajonė.

Kad juos sudrausmintų, rodos, prireiks lazdos. Bet užtenka vieno smulkutės mokytojos žodžio ir mokiniai susėda ant žemės, kai kurie – ant rąstų. Nei suolų, nei sąsiuvinių, nei pieštukų. Visų akys įsmeigtos į mokytoją ir į lentą. Nė vieno nuobodaus žvilgsnio, kalbėjimosi tarpusavio ar kaprizo. Kiekvienas tikisi, kad jį pakvies prie lentos. Tokios pagarbos mokytojui Lietuvoje reikia dar paieškoti“, - pasakoja Rūta.

Pasak Rūtos, stebino ir tai, kad vaikai, neturėdami laikrodžių, visi mokykloje susirenka laiku ir vienu metu. „Iš namų jie išeina pagal kylančią saulę. Penkis, aštuonis kilometrus pėsti eina per savaną į mokyklą ir visi į ją veržiasi – nes būtent ten jie garantuotai gaus maisto“, - sako dokumentiniam filmui ir vietinėje mokykloje filmavusi Rūta.

Pasak LNK laidų vedėjos, auklėjant savo vaikus veiksmingiau būtų ne beržinė košė, o parodyti, kaip jų bendraamžiai gyvena Afrikoje.

„Nei iPadų, nei kompiuterių, nei televizorių, apskritai stalų pamokoms ruošti, o toks vaikų žingeidumas.

Be to, jie labai meilūs. Pas mus maži vaikai laikosi atokiai nuo nepažįstamųjų, o Afrikoje net visai mažučiai tiesia rankas į atėjusius svečiui, nori, kad jį paimtų ant rankų, paglostytų, pamyluotų“, - su šypsena apsikabinimus su Afrikos vaikais prisimena R.Mikelkevičiūtė.

Filmas „Zambija: „Ačiū, Lietuva!“ per LNK bus rodomas rugsėjo 1 d., sekmadienį, 20 val., o jo metu bus renkami pinigai 12 vietą tarp skurdžiausių pasaulio valstybių užimančios Zambijos vaikams. Tai –jau antrus metus Lietuvoje vykdomos programos „Zambija EveryOne“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.