A.Muralytei grožio pasaulis liko artimas ir pasibaigus „misių“ konkursų maratonui

„Prieš mūsų susitikimą varčiau senus nuotraukų albumus ir pačiai pasidarė keista. Neįprastai jaučiuosi, kad kalbėsiu apie tai, kas mano gyvenime jau užklota laiko dulkėmis“, – prieš pokalbį kavinėje plačiai nusišypso Asta Muralytė-Bakstienė. 1995-ųjų pirmasis pusmetis jai buvo sėkmingas anuomet populiariuose grožio konkursuose. Žiūrovų numylėtinė rudaakė tamsiaplaukė plungiškė pelnė karūnas konkursuose „Mis Vilnius“ ir „Gražiausia pasaulio lietuvaitė“, taip pat Ukrainoje rengtame Rytų Europos merginų konkurse „Gražioji Volynietė“. Tais pačiais metais A.Muralytė vyko į „Pasaulio karalienė“ („Qeen of the World“) rinkimus Baden Badene ir pateko į gražuolių aštuntuką, dalyvavo Suomijoje vykusiame konkurse „Mis Baltic Sea“.

„Jau kažkada prašiau žurnalistų, kad manęs „mise“ nebevadintų. Juk tai buvo taip seniai! Bet ta etiketė kaip prilipo, taip prilipo“, – nusijuokia Asta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Jau kažkada prašiau žurnalistų, kad manęs „mise“ nebevadintų. Juk tai buvo taip seniai! Bet ta etiketė kaip prilipo, taip prilipo“, – nusijuokia Asta.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Goda Juocevičiūtė

Aug 23, 2013, 10:17 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:10 PM

„Per vieną pusmetį – renginių maratonas. Labai smagu buvo, ypač dėl to, kad galėjau nuvykti į užsienį. Juk anksčiau jaunimui nebuvo tiek galimybių pakeliauti, kiek dabar. Man, devyniolimetei, tos kelionės daug ką reiškė“, – gyvenimo tarpsnį, blykstelėjusį gražuolių konkursais ir titulais, atgaivina Asta. Jos akys vis suspindi užsiminus apie išvykas, oro uostus ir lagaminus.

Tačiau pastaruoju metu moteris gyvena sėsliau. Jos kasdienybę užpildęs naujas džiaugsmas – dukra Antuanetė. Keturių su puse metų mergaitė įpratusi gauti daug mamos dėmesio, bet per mūsų susitikimą Antuanetė buvo kantri, panirusi į savo žaidimus, ir leido mums ramiai šnekučiuotis apie „misių“ laikus.

„Jau kažkada prašiau žurnalistų, kad manęs „mise“ nebevadintų. Juk tai buvo taip seniai! Bet ta etiketė kaip prilipo, taip prilipo“, – nusijuokia Asta.

Londone – per erdvu, Plungėje – per ankšta

Po abitūros egzaminų A.Muralytė įstojo į Klaipėdos verslo mokyklą, tačiau jau po trijų dienų suprato, kad ši erdvė – ne jos. Merginą tėvai išleido į Londoną pasimokyti anglų kalbos ir per tą laiką pagalvoti, kur toliau studijuoti.

Aukštaūgė, ryškių veido bruožų lietuvaitė daugiataučio megapolio minioje atkreipdavo fotografų dėmesį. Taip ji atsidūrė keliose agentūrose, ten išmėgino modelio darbą. Tačiau pasilikti Anglijoje Asta nenorėjo.

„Plungė – nedidelis miestas. Iš ten atvykus, Londonas man atrodė per didelis, per erdvus. Po pusmečio grįžau namo, nes labai ilgėjausi Lietuvos, tėvų. Bet supratau, kad nei gimtojoje Plungėje, nei Klaipėdoje negyvensiu“, – pasakoja prieš aštuoniolika metų Vilniuje įsikūrusi Asta.

Sostinėje mergina įstojo į Vilniaus verslo kolegiją, verslo vadybą. Netrukus ji sužinojo, kad veikia Jūratės Vilimienės, „misių“ konkursų rengėjos, modelių mokykla. „Studijos jau buvo prasidėjusios, bet vis tiek nuėjau. Choreografė pasiūlė dalyvauti konkurse „Mis Vilnius“. Pagalvojau, kodėl gi ne? Tai buvo vienas iš tų atvejų, kai atsidūriau savu laiku savo vietoje“, – pasakoja 1995 m. gražiausia vilniete išrinkta ir „Mis Publika“ tapusi Asta.

„Mis Vilnius“ konkursu ji neapsiribojo ir toliau laimę bandė kituose gražuolių rinkimuose.

Vertingiausia dovana – galimybė pakeliauti

A.Muralytė-Bakstienė prisimena: bilietai į „misių“ renginius būdavo greitai išperkami. Per televiziją transliuojamus gražuolių rinkimus su užsidegimu stebėdavo visa Lietuva, panašiai kaip seniau dideles aistras keldavo krepšinis.

Į anuomet tūkstančius žiūrovų prie TV ekranų prikaustydavusius gražuolių konkursus reklamuotis veržėsi jaunos besikuriančios įmonės, renginiai pritraukdavo dosnių sponsorių. Prizai buvo vertingi. Tapusi „Mis Vilnius 1995“ grožio karaliene Asta dovanų gavo baldų komplektą už 6 tūkst. JAV dolerių.

Bet didžiausiu šio renginio privalumu moteris laiko, kad jį laimėjusi, galėjo pasinaudoti galimybe dalyvauti tarptautiniuose grožio konkursuose Vokietijoje „Qeen of the World”, Suomijoje „Mis Baltic Sea” ir Ukrainoje „Gražioji volynietė“. „Ne tik sutikau įdomių žmonių, bet ir pamačiau šalis. Dalyvės tarp daugybės repeticijų ir filmavimosi aplankydavo nuostabias vietoves, pamatydavo prabangius viešbučius ir restoranus – čia būdavo filmuojami reklaminiai klipai“, – nepamirštamomis akimirkomis iš užsienyje vykusių renginių dalijasi moteris.

Asta neslepia, kad tarptautiniuose gražuolių rinkimuose Baltijos šalių merginos savo apranga ir aksesuarais nublankdavo prieš pakankamai rėmėjų turėjusias varžoves iš Vakarų, tačiau išoriniu grožiu ir talentais, bendravimo kultūra nenusileisdavo kitoms dalyvėms, o dažnai ir pranokdavo jas.

„Misė“ ir modelis – skirtingi amplua

Aštuoniolikmetei Astai grožio ir moteriškumo pavyzdžiu tapo iki šių dienų bene garsiausia pasaulio gražuole išlikusi indė, „Mis Pasaulis 1994” Ashwarya Rai. „Aš pati A. Rai nemačiau, kai ji lankėsi Lietuvoje, bet atsiliepimai apie ją mane žavėjo. Žmonės pasakojo, kad nuo jos sklinda šviesa, inteligencija, meilė aplinkai. Man atrodė, kad graži moteris turi būti būtent tokia, nors tada pas mus grožio etalonas buvo daugiausia siejamas su kūno apimtimis 90-60-90”, – pasakoja iškart po mokyklos į stiliaus ir madų pasaulį įsitraukusi A.Muralytė-Bakstienė.

Ji – viena iš nedaugelio gražuolių, kurios išmėgino ir „misės“ amplua, ir dirbo modeliu. Mat, kaip moteris pastebi, reikalavimai gražuolių konkursų dalyvėms bei ant podiumo vaikštančioms ir priešais objektyvus reklamai pozuojančioms merginoms smarkiai skiriasi.

„Tai visiškai skirtingi pasauliai, kur vyrauja kitokie grožio standartai ir tipažai. Daugelis modelių negalėtų būti „misėmis“, ir atvirkščiai“, – paaiškina po gražuolių konkursų modelio keliu pasukusi Asta. Ji dalyvavo anuomet garsiuose madų renginiuose „In Vogue“, „Mados savaitė“, dizainerių sukurtų kolekcijų pristatymuose.

Asta pastebi, kad jei mergina pasirenka modelio kelią, jos kūno konstitucija iš prigimties turėtų būti tinkama tam darbui. „Kitokiai be galo sunku būtų išsilaikyti. Alinančios dietos nieko gera neduos. Jei nepavalgysi, nebus energijos, sveikatos ir grožio. Jėgų ypač prireikia dalyvaujant daugybėje peržiūrų“, – savo patirtimi remdamasi, dėsto A.Muralytė-Bakstienė.

Ji sako, kad badavimų idėjos nepalaiko. „Pati vis sugalvodavau išbandyti skirtingus mitybos būdus, bet visada vadovaujuosi sveikos gyvensenos principais. Man gaila tų mergaičių, kurios, prisižiūrėjusios nuotraukų madų žurnaluose, save alina bado dietomis ir taip susigadina sveikatą“, – priduria iki šiol dailia figūra ir simpatišku veidu aplinkinių dėmesį patraukianti moteris.

Artimiausia – mada ir stilius

Verslo vadybą baigusi A.Muralytė-Bakstienė visada labiau domėjosi sritimis, artimomis estetikai. Giedrės Fledžinskienės kolegijoje įgijusi interjero dizainerės specialybę, Asta kūrė privačių erdvių interjerą.

Gražuolei įprasta aplinka buvo statybų aikštelės. Tuo metu statybų verslas Lietuvoje išgyveno apogėjų. Užsakovai, kaip moteris pamena, norėdavo turėti brėžinių projektus jau „vakar“. Darbo tempas buvo didžiulis. Tačiau gimus Antuanetei, teko keisti gyvenimo būdą ir labiau taikytis prie mažosios ritmo.

„Norėjau būti tobula mama. Statybų aikšteles pakeitė mamų kursai ir knygos apie vaikų ugdymą, būreliai, vaikiškos dainelės, pasakos, vaikų stovyklėlės“, – vardija prie mamos rūpesčių įpratusi A.Muralytė-Bakstienė.

Pašnekovė pacituoja posakį, jog vaikas į šį pasaulį ateina tam, kad atvestų mamą į jos tikrąjį kelią. Neseniai Asta grįžo prie pagrindinio pomėgio – stiliaus ir madų. Ji prisipažįsta, kad nuo pat stažuotės Abglijoje laikų negalėdavo ramiai praeiti pro puošnias garsių dizainerių parduotuvių vitrinas.

„Londono, Milano, Paryžiaus, Barselonos parduotuvių vitrinos mane pakerėdavo. Kaip puikiai dekoratoriai perteikdavo mintį, nuotaiką, tendencijas!“, – iki šiol stebisi kūrybinių idėjų Vakarų Europoje sėmusis Asta.

Patartos draugių moterys į ją kreipiasi konsultacijų dėl įvaizdžio ir aprangos. Tačiau žodžio „stilistė“ A.Muralytė-Bakstienė purtosi. „Stilistas – profesija, o man tai malonumas“, – paaiškina su mados kultūra nuo jaunystės susisaisčiusi moteris.

Kalbantis pašnekovės žvilgsnis vis nukrypsta į Antuanetę. Ar dukrą mama skatins save išreikšti demonstruojant madas, varžytis gražuolių konkursuose? Pirmąjį honorarą, kuris buvo išleistas batukams, Antuanetė užsidirbo būdama pusantrų metukų – tuomet su mama žygiavo podiumu per renginį „Mados naktis“ prekybos centre „Ozas“. „Bet tai buvo tik pramoga. Dabar jai – pasakų metas. O kai ateis laikas, pažiūrėsime, kokios galimybės ir perspektyvos modelių versle“, – pabaigai priduria A. Muralytė-Bakstienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.