Ant I.Matijošaitienės kapo - balto granito paminklas

Kauno Petrašiūnų kapinių Garbės alėjoje pluša darbininkų brigada. Ji baigia statyti paminklą pernai šioje vietoje šeimos kapavietėje amžinojo poilsio atgulusiai 55 metų verslininkei ir Kauno miesto tarybos narei Irenai Matijošaitienei. Velionės palaikai buvo kremuoti ir žemėje palaidoti su urna.

Paminklo pastatymo ir aplinkos sutvarkymo darbai turėtų būti baigti iki kito penktadienio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paminklo pastatymo ir aplinkos sutvarkymo darbai turėtų būti baigti iki kito penktadienio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 8, 2014, 10:43 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:45 PM

Puslankio formos balto granito, kuris atvežtas iš Indijos, paminklinį akmenį sukūrė architektas ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto profesorius Jonas Audėjaitis bei šios akademijos docentas ir skulptorius Alfonsas Vaura.

Paminklo pastatymo ir aplinkos sutvarkymo darbai turėtų būti baigti iki kito penktadienio, kovo 14 dienos, kuomet bus minimos I.Matijošaitienės mirties metinės.

A.Vaura pasakojo, jog paminklas buvo sukurtas atsižvelgiant į velionės artimųjų pageidavimus.

„Irenos šeima norėjo, jog būtų sukurtas solidus, tačiau kartu ir sentimentalus antkapis. Moteris iš gyvenimo išėjo pačiame jėgų žydėjime, todėl ant akmens iš abiejų pusių iškaltos žydinčios lelijos, o tarp jų – kiaurymė, tarsi vedanti anapilin“, – kūrybinį sprendimą paaiškino skulptorius A.Vaura.

Artimieji nenorėjo, kad kapavietė primintų gėlių darželį, todėl ji uždengta granito plokštėmis. Gėlėms sodinti paliktas nedidelis trikampio formos žemės lopinėlis.

Darbininkai rūpinasi kapavietės prieigomis. Šalia kapo klojamos bazalto trinkelės. Antkapio kūrimo darbai truko maždaug devynis mėnesius. Daugiausia laiko prireikė gėlėms iškalti.

Kol darbai nebaigti, kūrėjai neatskleidžia antkapio sumos. Jie tvirtino, jog velionės artimieji norėjo, kad viskas atrodytų nepriekaištingai, todėl nesiderėjo ir nevaržė kūrybos proceso.

Tikėtina, kad autorinis darbas kainuoja ne vieną dešimtį tūkstančių litų.

I.Matijošaitienės gyvybė užgeso po praėjusiųjų metų kovo 12 dieną namuose patirtos sunkios galvos traumos. Moteris paryčiais nukrito nuo laiptų.

Dėl kaukolės pamato lūžio buvo atliktos kelios neurochirurginės operacijos, bet šių pastangų nepakako, kad I.Matijošaitienė liktų gyva. Po dviejų dienų verslininkė mirė Kauno klinikose.

Prieš kremuojant palaikus medikai paėmė donorystei tinkamus organus. Gydytojų teigimu, jie išgelbėjo net kelių organų transplantacijos laukusių ligonių gyvybes.

Atsisveikinti su bendrovės „Rimtis“ salėje pašarvotos velionės palaikais beveik prieš metus plūdo tūkstančiai žmonių. Verslininkė buvo palaidota kovo 17 dieną.

Po I.Matijošaitienės mirties buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo. Buvo kilę abejonių dėl mirties aplinkybių. Galutinė išvada – mirtis dėl nelaimingo atsitikimo.

I.Matijošaitienės mirties metinės bus minimos kovo 15 dieną, šeštadienį. Už mirusiąją bus aukojamos šv.mišios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.