B.Nicholson patarimai, kaip marginti kiaušinius

Velykos jau ant nosies, todėl kviečiu visus pasiraitoti rankoves ir pradėti dažyti kiaušinius! Praėjusią savaitę jums jau užsiminiau, kad pernai žinių sėmiausi iš liaudies, kai etnologė ir marginimo meistrė mane ir jus mokė, kaip marginti vašku. Šiais metais dažysiu kiaušinius natūraliai.

Kiaušinius dažyti natūraliai yra brangesnis pasirinkimas nei maistiniais dažais – ir laiko, ir išlaidų prasme.<br>beatosvirtuve.lt nuotr.
Kiaušinius dažyti natūraliai yra brangesnis pasirinkimas nei maistiniais dažais – ir laiko, ir išlaidų prasme.<br>beatosvirtuve.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Beata Nicholson

Apr 14, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:34 PM

Tai štai kokie to natūralaus dažymo rezultatai bei iš eksperimentų gimę patarimai jums.

Kiaušinius dažyti natūraliai yra brangesnis pasirinkimas nei maistiniais dažais – ir laiko, ir išlaidų prasme, nes reikia bent kelių skirtingų komponentų, juos paruošti ir dar kantrybės būsimą margutį išlaikyti juose pernakt, o po to – kol apdžius. Tačiau atradimo (būsimų spalvų) džiaugsmas ir jaudulys tikrai atpirks pastangas, o nulupus margutį nemalonių pojūčių neskatins spalvotas baltymas.

Kaip dažyti?

Kiaušinius galima išvirti kartu su dažančiais priedais ir palikti virale pernakt. Šiuo atveju spalva bus sodresnė, tačiau kiaušiniai – greičiausiai pervirę. Kiaušinius galima išvirti atskirai ir įmerkti šiltus į dažančią masę. Pastaruoju atveju kiaušiniai nebus pervirę. Šiek tiek paaukosite spalvą, bet atiduosite duoklę skoniui – minkštam ir kokybiškai išvirtam kiaušiniui.

Spalvos

Elektrinė/vaiskios jūros spalva. Nedidelę raudonojo kopūsto galvą supjaustykite arba sutarkuokite. Kuo smulkiau – tuo daugiau pigmento išsiskirs. Dėkite smulkintą kopūstą į puodą ir užpilkite tiek vandens, kad jame panirtų pageidaujamas kiekis kiaušinių. Įpilkite 2–3 šaukštus acto.

Užvirkite nuovirą ir leiskite jam pavirti apie 15 min. Leiskite šiek tiek atvėsti ir merkite į jį išvirtus kiaušinius. Arba kiaušinius virkite kartu. Palikite kiaušinius per naktį.

Tamsiai raudona spalva

Smulkiai sutarkuokite 4 burokėlius. Į tarkius įpilkite 2 šaukštus acto. Panardinkite tarkiuose išvirtus kiaušinius ir palikite per naktį ar ilgiau.

Geltona spalva

1 pakelį ciberžolės miltelių užpilkite pakankamu kiaušiniams kiekiu vandens. Įpilkite 1 šaukštą acto. Kiaušinius išvirkite kartu su nuoviru ir palikite pernakt mirkti, arba leiskite nuovirui pavirti apie 15 minučių ir merkite į jį šiltus, jau išvirtus kiaušinius bei palikite pernakt. Šiam nuovirui pasirinkite deramą indą, nes išplauti tą geltoną spalvą vėliau bus tikras iššūkis ir nebūtinai įveikiamas.

Intensyvi raudonai ruda spalva

Raudonųjų svogūnų lukštus (na, bent nuo 8 svogūnų), užpilkite reikiamu kiekiu vandens. Įpilkite 1-2 šaukštus acto. Jei kiaušinius virsite nuovire ir dar paliksite pernakt, margučiai gausis itin intensyvaus tamsiai rudo, beveik juodo atspalvio. Jei į 15 min. pavirusį nuovirą merksite jau išvirtus kiaušinius ir laikysite kelias valandas, margučiai bus raudonai rudi.

Ruda spalva

Maždaug 45 g juodosios arbatos užplikykite karštu vandeniu. Įpilkite 1–2 šaukštus acto. Kiaušinius galite virti kartu su nuoviru arba merkti į jį jau išvirtus kiaušinius. Palikite margučius jame per naktį. Švelnesni rudos atspalvį suteiks užplikyti 3–4 šaukštai kavos, 1–2 šaukštai acto. Margučius virkite kartu su kava ir palikite per naktį.

Žalsva, salotinė spalva

Labai švelnų žalsvos atspalvį gausite užplikę 45–50 g žaliosios arbatos, su 1–2 šaukštais acto. Kiaušinius išvirkite kartu su arbata ir palikite pernakt.

Mėlyna spalva

Užplikykite 45 g raudonosios vaisinės arbatos. Įpilkite 1–2 šaukštus acto. Ryškesnį atspalvį gausite išvirę kartu su arbata ir palikę pernakt ar bent jau į karštą nuovirą įmerkę šiltus jau išvirtus kiaušinius ir palikę pernakt.

Gautas atspalvis priklausys ir nuo arbatos sudėties. Jei joje daugiau mėlyno pigmento turinčių uogų ir vaisių (gervuogių, mėlynių ir pan.), margutis įgaus būtent melsvą spalvą. Jei arbatoje daugiau raudoną pigmentą turinčių uogų, margutis gali įgauti violetinę, rausvą spalvą.

Nepasiteisinę bandymai:

Su špinatais. 200 g špinatų net ir verdant kiaušinį kartu nepadėjo išgauti žalio atspalvio. Su žibutėmis. Kai kurie šaltiniai žada, jog žibutės suteiks levandų atspalvį. Spalvos užuominų būta, tačiau per menkų, kad būtų galima laikyti sektinu pavyzdžiu.

Su aronijomis. Margučiai įgyja labai švelnų rausvą atspalvį, tačiau visai nesodrų.

Patarimai:

Ryškiausiai spalvų įvairovė atsiskleis ant balto lukšto kiaušinių, tačiau tamsioms spalvoms pabrėžti galite naudoti ir rudus kiaušinius.

Dažančio elemento kiekis laisvai keičiamas bei priklauso nuo indo, kuriame ruošite nuovirą. Kuo daugiau dažančio ingrediento ir mažiau vandens – tuo spalva sodresnė, tačiau skysčio turi pakakti kiaušiniams visiškai panardinti.

Kiaušinius galima laikyti/virti perkoštame dažančiame skystyje, tokiu atveju spalva bus mažiau sodri, bet kiaušinis – tolygios spalvos.

Kiaušinius laikant dažančiame vandenyje su dažančiais priedais spalva bus gerokai sodresnė, o ant kiaušinio liks įvairūs raštai nuo priedų.

Tik ištraukę kiaušinį iš dažančio mirkalo, atsargiai įdėkite jį į tinklelį ar lėkštutę bei leiskite gerai apdžiūti. Jei kiaušinį vos ištraukę nuplausite arba nuvalysite popieriniu rankšluosčiu, pagrindinis spalvos pigmentas nusivalys ir liks tik neryškus atspalvis. Mat kiaušinis mirkdamas apsitraukia tarsi dažų plėvele, kurią, vos ištraukus kiaušinį, labai lengva pažeisti ar nuvalyti, o džiūnant dažai geriasi į lukštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.