I.Grubliauskienės Velykos - prie jūros su vaikų ruoštom vaišėm

Ant Grubliauskų stalo dažnai patiekiama būtent mažųjų paruoštų gardumynų.

Inga su šeimyna prie jūros eina bet kokiu oru - net ir žiemą gerti arbatos.Keksiukų fotosesijai prikepė dukros Saulė (kairėje) ir Elzė.<br>A.Sikailovo nuotr.
Inga su šeimyna prie jūros eina bet kokiu oru - net ir žiemą gerti arbatos.Keksiukų fotosesijai prikepė dukros Saulė (kairėje) ir Elzė.<br>A.Sikailovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2014, 9:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:03 PM

Ant Grubliauskų stalo dažnai patiekiama būtent mažųjų paruoštų gardumynų.

„Labai džiaugiuosi, kad vaikams nuo mažumės leidau ruošti maistą. Ir visai nesvarbu, kad maišant tešlą blynams vienas kiaušinis būdavo dubenyje, o trys ant žemės, miltų pilnos grindys, – smagiai pasakojo Inga. – Kantriai viską išvalydavau ir laukiau, kada jie pagaliau išmoks. Tas laikas atėjo.“

Tad dabar virtuvėje sukasi nuo vyriausio iki mažiausio. Žilvinas (15 m.) gamina skanias salotas, Saulė (13 m.) ruošia troškinius, kepa mėsą, Elzė (10 m.) – pyragų meistrė, o mažiausias Vytukas (5 m.) visiems padeda, pjausto daržoves, vaisius ir visada kaip tikras ekspertas nustato, skanu ar ne.

Populiariausias skanėstas – keksiukai. Mergaitės kepa juos įvairiausius: su bananais, obuoliais, šokoladu, riešutais. Jų – su daržovėmis ar mėsa – dukros prikepa ir išsiruošus į kelionę, mat skanu ir patogu.

Tad ir šį kartą per Velykas šeimyna susipakuos keksiukus ir keliaus prie Baltijos. Argi Velykų rytą nereikia atlikti kokių nors pareigų, pavyzdžiui, apsilankyti bažnyčioje?

„Jei bažnyčia – pareiga, kam tuomet eiti? Į bažnyčią nueinu, kai širdis šaukia, nelaukiu specialių švenčių“, – neslėpė moteris.

Pasak Ingos, pasimatymams su jūra nebūna blogų orų, tik svarbu tinkamai apsirengti. Ji pamena vienas Velykas, kai netikėtai prisnigo, bet dėl to visiškai nenusiminė, – ėmė lipdyti ne besmegenį, o sniego zuikį.

„Jūra nenuspėjama – tai tyli, tai audringa, tai aistringai dainuojanti. Ir visai nesvarbu, kad ji šalta ir jos spalva nėra smaragdinė. Ji mūsų.

Vaikų kišenėse visada randu smėlio smiltelių ir tylomis pasidžiaugiu, kokie jie laimingi, – juk smagu turėti 90 kilometrų ilgio smėlio dėžę“, – džiaugėsi Inga.

Prie jūros Grubliauskai, skirtingai nei kai kurie prie jos gyvenantys, eina dažnai. Vaikai ten net namų darbus ruošia, Inga pamedituoja, arbatos išgeria. Netgi žiemą šeima nusitempia paplūdimio kėdutes ir pietauja pajūryje.

Kartais šeimos moterys pabėga nuo savo vyrų ir viena kitai bei jūrai patiki mergaitiškas paslaptis.

Net jei per Velykas tektų lipdyti sniego zuikį, Klaipėdos pilies džiazo festivalio asociacijos prezidentė Inga Grubliauskienė (37 m.) švęstų prie jūros. Ši tradicija jau įaugo į kraują keturiems vaikams ir jos vyrui – Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui.

Grubliauskų keksiukų receptas

- 4 vidutinio dydžio bananai

- 0,5 stiklinės cukraus

- 115 g lydyto sviesto

- 0,25 stiklinės pieno

- 2 kiaušiniai

- 1,5 stiklinės miltų

- 1,5 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos

- žiupsnelis druskos

Kaip ruošti:

Bananus supjaustyti, supilti cukrų, lydytą sviestą, pieną, įmušti kiaušinius. Viską gerai išplakti.

Į atskirą indą supilti miltus, šlakeliu acto gesintą sodą ir įberti druskos.

Bananų, pieno, sviesto ir kiaušinių mišinį supilti į miltų mišinį ir atsargiai išmaišyti, bet nepermaišyti, mat pradėjusi kilti tešla nemėgsta būti blaškoma. Tešlą sukrėsti į popieriumi išklotas keksiukų formeles (metalines ar silikonines), bet iki viršaus jų nepripildyti. Kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją