M. Petruškevičių Izraelyje šiurpina raketos, o ambasada nepadeda

Stilistas Mantas Petruškevičius šiuo metu vieši Izraelyje. Tačiau ramiai poilsiauti ir pažinti Šventosios Žemės istoriją lietuviui neleidžia įtampa ir mirtinas pavojus, kuris pastarosiomis dienomis vis auga. Dar labiau stilistą gąsdina tai, kad penktadienį jis niekaip negalėjo susisiekti su Lietuvos ambasada Izraelyje, nors skelbiama, kad diplomatai tautiečiams yra pasiryžę padėti bet kuriuo paros metu.

„Hamas“ Izraelį atakuoja raketomis, o Izraelis atsako karinėmis operacijomis.<br>Lrytas.lt fotomontažas
„Hamas“ Izraelį atakuoja raketomis, o Izraelis atsako karinėmis operacijomis.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 11, 2014, 10:26 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:14 AM

„Ambasada uždaryta. Į telefono skambučius niekas neatsako. Susisiekti neįmanoma - trys žmonės skambino penkiais telefono numeriais ir niekas nekėlė“, – šiurpsta M.Petruškevičius. Jis tikina, kad išgyventi didelio siaubo kol kas neteko, tačiau būdamas Tel Avive jis nuolat girdi, kaip sprogsta raketos. „Tikrai nėra jauku. Norėčiau sužinoti iš ambasados, kaip man elgtis“, – guodėsi vyras. Didžiausią nerimą jam kėlė informacija, kad „Hamas“ smogikai grasina atakuoti oro uostą.

„Mieste kaukia sirenos, ką tik girdėjau tris sprogimus“, – apie sujauktą poilsį pasakojo M.Petruškevičius.

Izraelis ir „Hamas“ nuo antradienio vykdo karo veiksmus per Izraelio ir Gazos Ruožo sieną.

Penktadienį nuo smūgių iš oro šiai palestiniečių teritorijai žuvo jau 100-asis palestinietis, o „Hamas“ į centrinį Izraelį leido raketas, dėl kurių tūkstančiai gyventojų turėjo bėgti į slėptuves.

Izraelio oro gynyba penktadienį numušė tris raketas virš Tel Avivo, o „Hamas“ paskelbė, kad taikosi į Izraelio pagrindinį tarptautinį oro uostą, esantį šalia šio miesto.

Ben Guriono oro uostas buvo trumpam uždarytas, o paskui vėl veikė normaliai.

„Ezzedine‘o al Qassamo brigados“ paragino užsienio oro bendroves nesinaudoti Izraelio oro uostais.

„Siunčiame žinią visoms oro bendrovėms, valdančioms skrydžius į sionistų darinį, prašydami nutraukti skrydžius į šį darinį, dėl pavojų visiems oro uostams dėl vykstančio karo“, – sakoma grupuotės pareiškime.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija atkreipia Lietuvos piliečių dėmesį į Ben Guriono tarptautinio oro uosto informaciją, kad nuo liepos 13 d. 5.00 val. iki liepos 19 d. 24.00 val. visi tarptautiniai skrydžiai perkeliami iš pirmo oro uosto terminalo į trečią. Iš pirmo terminalo nebus vykdomi tarptautiniai skrydžiai.

Oro bendrovė „El Al“ savo keleiviams, turintiems bilietus į Tel Avivą iki liepos 18 d., juos nemokamai keičia su galimybe pasirinkti kelionės datą 6 mėn. laikotarpyje.

Vietiniai skrydžiai toliau vyks iš pirmo Terminalo. Ben Guriono administracijos duomenimis, oro erdvė civilinei aviacijai yra apribota dėl Izraelio oro pajėgų aktyvumo. Oro uosto darbas bus tęsiamas įprastiniu režimu su nežymiais skrydžių tvarkaraščio pakeitimais.

Lietuvos URM primena savo rekomendacijas susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į šią šalį.

 Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad nepasiduos užsienio spaudimui sustabdyti operacijas Gazoje, skelbia BBC.

B.Netanyahu teigė, kad Izraelio kariuomenė nuo antradienio atakavo daugiau nei tūkstantį taikinių Gazoje ir pasitelkia dvigubai galingesnes pajėgas nei per panašią operaciją 2012 metais.

Remiantis palestiniečių šaltiniais, per Izraelio antskrydžius Gazos ruože žuvo daugiau nei 100 žmonių. Savo ruožtu Gazos kovotojai tęsia raketų atakas prieš Izraelį, pranešama apie padarytą žalą ir nukentėjusiuosius.

B.Netanyahu teigė, jog įvyko „labai geros, teigiamos“ konsultacijos telefonu su JAV prezidentu Baracku Obama ir Vokietijos kanclere Angela Merkel. Kartu premjeras pabrėžė, kad „joks tarptautinis spaudimas neatbaidys mūsų nuo veiksmų visu pajėgumu“.

Palestiniečių sveikatos ministerijos duomenimis, per Izraelio operaciją „Gynybos linija“ nuo antradienio buvo sužeisti 675 žmonės, daugiausia civiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.